Moskisvet.com
Seks

Fit

Zasvojenost s spolnostjo je vse prej kot nedolžna

A.K
12. 12. 2018 11.57
1

Zasvojenost s spolnostjo morda na prvi pogled izgleda precej zabavna in nedolžna, a je v resnici vse prej kot to. Ta oblika nekemične zasvojenosti ne predstavlja užitka, pač pa trpljenje, težko borbo s samim seboj in okolico. Spolnost je v tem primeru le sredstvo za preseganje notranje praznine in pomiritev stiske.

Moški, ki meni, da je zasvojen s spolnostjo, če je rad spolno aktiven in vsake toliko pogleda kakšno pornografsko stran ali revijo, se skoraj zagotovo moti. Pri tej vrsti zasvojenosti gre za podoben princip kot pri kemičnih zasvojenostih, denimo z alkoholom ali drogami. Če vzamemo za primer alkohol - telo ob pogostem pitju sčasoma razvije toleranco in zahteva vedno več. Ob pomanjkanju alkohola se telo odzove z abstinenčno krizo, posameznik pa je ujet v začaranem krogu čustvenih in telesnih težav, ki se kažejo kot tresenje, potenje, slabost, nervoza, vzkipljivost ... Ko se ponovno napije alkohola, nastopi začasna omama, ki ublaži stisko, s katero se prizadeti ne more soočiti. Vsaka zasvojenost predstavlja beg od težav in samega sebe.

Vam ni več do seksa? Se zgodi!
Preberi še
Vam ni več do seksa? Se zgodi!
Zasvojeni s spolnostjo velikokrat svojo stisko sprošča v spletnih klepetalnicah.
Zasvojeni s spolnostjo velikokrat svojo stisko sprošča v spletnih klepetalnicah. FOTO: iStock

Zelo podobno je pri zasvojenosti s spolnostjo, le da je v tem primeru droga telo in vse, kar nam to prebuja. Tudi tu gre za omamo, ki jo zasvojeni potrebuje, da preseže praznino in notranjo bolečino. Gre za izjemen pritisk, ki je težko predstavljiv in zasvojenega preko spolnosti vodi do lažne oziroma začasne sprostitve, ki pa traja le kratek čas.

Kdaj govorimo o spolni zasvojenosti?

- Obsesivno vedenje: Zasvojeni ima lahko več različnih načinov, s katerimi se pomirja. To so lahko aktivnost v spletnih klepetalnicah ali na družbenih omrežjih, klicanje na vroče linije, iskanje anonimnih spolnih partnerjev, dogovarjanje za intimna srečanja, udeleževanje erotičnih masaž, oprezanje v soseski, flirtanje, masturbacija, sanjarjenje o seksu in podobno. Prizadeti lahko pride celo do faze, ko vedenje močno načne čisto običajne potrebe po spanju in hranjenju (ne spi in ne je več, ker ne čuti potrebe).

Zasvojenost s spolnostjo je način s katerim se zasvojeni sooča s težjimi življenjskimi situacijami, krizami, zbeži pred bolečino in predvsem zapolni veliko praznino, ki je v njem. Spolnost postane na nek način “zdravljenje” za vsa težka čutenja, ki jih zasvojeni nosi v sebi in jih na funkcionalen način ne more predelati.

- Ne ozira se na posledice: Zasvojeni je pripravljen iti tako daleč, da tvega tudi splošen ugled, izgubo službe, razhod s partnerjem ali razpad družine. Ko je stiska v njem tako močna, je pomembno le to, da jo sprosti, ne glede na posledice.

- Kontrole ni več: Kljub temu, da zasvojeni misli, da ima nadzor nad svojim vedenjem, se kmalu izkaže, da to ni mogoče, saj ga to popolnoma obvladuje.

Velika študija: so Američani res najbolj samozavestni ljubimci?
Preberi še
Velika študija: so Američani res najbolj samozavestni ljubimci?

- Abstinenčna kriza: Če zasvojeni zavestno želi prekiniti s takšnimi oblikami vedenja, ga lahko pripelje do hude stiske, ki se kaže v: izbruhih jeze, nemiru, impulzivnem vedenju, čustveni labilnosti. Ker ne more predelati teh čustev na zdrav način, zopet poseže po spolnosti, ki ga zadovolji. Začaran krog takšnega vedenja pa vodi v vedno bolj skrajne oblike zasvojenosti.

- Razbremenitev stiske: zasvojeni z begom v spolnost sprošča napetost, blaži bolečino, zmanjša tesnobo, osamljenost ali druga težja čustvena stanja.

Pri spolni zasvojenosti je vredno omeniti tudi pojem razčlovečenja. Zasvojeni namreč svoje spolne partnerje razosebijo, razvrednotijo in jih preprosto povedano naredijo ’objekt’, ki ga je veliko lažje izkoriščati, saj čustva v tem primeru niso vključena.

Zakaj in kdaj pride do zasvojenosti s spolnostjo?

Tako kot pri ostalih oblikah zasvojenosti vzroki segajo v otroštvo in sicer v nevzpodbudno družinsko okolje, kjer ni bilo pristne bližine, spoštovanja in ljubezni. V takšnih družinah so pogoste tudi različne oblike odvisnosti ter spolne, čustvene in fizične zlorabe. Stiska, nezadovoljstvo, občutki praznine in tesnobe vodijo posameznika v iskanje rešitve oziroma vedenja, ki bi to stisko ublažila. To pa lahko stori le z begom v spolnost.

Hrana za potenco in spolno energijo
Preberi še
Hrana za potenco in spolno energijo
Ko je stiska v zasvojenem tako močna, je pomembno le to, da jo sprosti, ne glede na posledice.
Ko je stiska v zasvojenem tako močna, je pomembno le to, da jo sprosti, ne glede na posledice. FOTO: iStock

Posledice zasvojenosti s spolnostjo se najpogosteje kažejo v:

- prekinitvi partnerske zveze ali razpadu družine,

- izgubi službe,

- finančnih težavah,

- pogostejših spolnih boleznih.

Zdravljenje tovrstne zasvojenosti je zahtevno, saj zahteva ogromno volje, truda in podpore bližnjih. V Sloveniji poteka v obliki invidualne, partnerske ali skupinske terapije.

Bralka iskreno: 'Moža varam že skoraj dve leti, a on o tem nič ne ve'
Preberi še
Bralka iskreno: 'Moža varam že skoraj dve leti, a on o tem nič ne ve'

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414