Moskisvet.com
samo prijatelja2 - 1

Fit

Zakaj sta samo prijatelja?

S.R.
07. 09. 2016 22.55
3

Najbrž je naslednja situacija znana mnogo moškim: zaljubljeni so v dekle, s katero se pogosto družijo, in komaj čakajo, da se stvar prestavi na naslednjo raven. Več časa, kot preživijo z njo, bolj jim je všeč vse na njej, od govora do smeha ter dejstva, da se z njo lahko pogovarjajo o praktično vsem.

V mnogo primerih pa se stvari ne premaknejo nikamor, kljub temu da (ponavadi) moški prijateljstvo želi spremeniti v zvezo. Vse prevečkrat se namreč zgodi, da bolj ko se družimo z dekletom, bolj nas smatra za prijatelja, nato pa se stvari s te točke zares težko premaknejo, in preden se zavemo, smo tisti, ki ga dekle pokliče, ko ima težave z drugim moškim. Zakaj torej prihaja do tovrstnih situacij in kako se lotevati problema ''samo prijatelja''? Nekaj odgovorov in napotkov si preberite v spodnjih vrsticah.

Se sprašujete, zakaj sta samo prijatelja?
Se sprašujete, zakaj sta samo prijatelja? FOTO: iStockphoto
Počuti se zavrnjeno
Če fant z dekletom že od začetka ravna kot s prijateljico in ne kot s potencialno partnerico, se je pravzaprav sam ujel v past oziroma prekletstvo t. i. ''območja prijateljstva'' (angleško ''friend-zone''). Dekle vas pač v tem primeru hitro začne smatrati samo kot prijatelja, čeprav je sprva morda imela drugačne načrte. Problem je bil, da pač niste pokazali dovolj zanimanja, zato se dekle ni počutilo zaželjene oziroma je menilo, da ji čustev ne vračate. Ko pa se dekle odloči, da ste samo njen prijatelj, je njen pogled na to težko spremeniti. Ženske pač tudi same priznavajo (vsaj nekatere), da so pač včasih muhaste, in ko se s fantom enkrat spoprijateljijo, je to težko spremeniti.

Šla je 'mimo'
Dekleta priznavajo, da imajo določen čas, v katerem moške smatrajo kot ''prijatelje, ki bi lahko postali partnerji'', ko pa se ta čas izteče, moški za vedno ostanejo samo prijatelji. Veliko deklet ima celo kopico moških prijateljev, s katerimi bi se v začetku še lahko zapletle v razmerje, a stvari takrat pač niso napredovale. Zato so se dekleta pač odpravila na lov za drugimi partnerji, drugi pa bodo za vedno ostali prijatelji, na katere se bodo obrnile v težavah. Velika večina deklet namreč dobrega prijateljstva z moškim ne bo tvegala za morebitno srečno romantično prihodnost s sedanjim prijateljem. Tako velja, da če vam je dekle, s katero že postajata prijatelja, všeč, ji vsekakor namignite ali povejte, da bi od nje radi več kot prijateljstvo. V nasprotnem primeru boste lahko že prepozni. Tudi če vas zavrne, bosta oba vsaj vedela, pri čem sta. Še vedno bolje, da se tam vajine poti razidejo, kot da sta ujeta v prijateljstvo, pri katerem eden (običajno seveda moški) želi več.

Niste odločni
Nobena skrivnost ni, da poleg vseh drugih lastnosti ženske privlači predvsem samozavest in odločnost. Moški, ki vedo, kaj hočejo, so pač pri ženskah bolj priljubljeni, še posebej, če so one tiste, ki jih moški hočejo. Ženske so pač rade zaželjene in če jim moški to nedvoumno pokaže, še toliko bolje. Vzpostavljanje prijateljstva z žensko, s katero želite razmerje, tako nežnejšemu spolu ponavadi ni privlačno, saj s tem kažete samo svojo neodločnost in dejstvo, da ne veste točno, kaj bi radi. Ženske nočejo, da se nekega dne zaveste, kako dober 'ulov' so. Želijo, da to ugotovite takoj in jim to tudi pokažete.

Bojite se zmenkov
Vsi se zavedno ali nezavedno izogibamo stvari, ki je za nas težka ali neprijetna. Dejstvo je, da so tudi zmenki prava mala umetnost, ki se je je treba včasih tudi malce naučiti. A če vse zmenkarije izpustite in poskušate do razmerja z zvijačo priti preko prijateljstva, se bo to v veliki večini primerov slabo končalo. To je tako, kot če bi pri hujšanju namesto telovadbe kupovali tablete za izgubo teže.

Če do vas čuti karkoli več kot prijateljstvo, bo ob vašem stiku z drugimi ženskami hitro reagirala.
Če do vas čuti karkoli več kot prijateljstvo, bo ob vašem stiku z drugimi ženskami hitro reagirala. FOTO: iStockphoto
Ob vas se ne počuti zaželjena
Seveda žensk ne smemo obravnavati kot objekt in do njih ravnati nespoštljivo, a to se da storiti tudi tako, da pri tem izpademo kot pravi moški in ne kot šovinist, ženska pa se ob nas ne počuti kot spolni objekt, temveč kot zaželjena lepotica. Ženske ne želijo, da z njimi ravnamo kot s porcelanastimi punčkami, temveč kot z odraslimi osebami. V kontekstu zmenkov pa želijo, da z njimi ravnamo kot s seksi odraslimi osebami. Pri tem izpademo kot pravi moški, ne pa kot fantek, ki je navdušen nad novo igračo.

Niste je povabili na zmenek
Kar naprej srečujete dekle, ki vam je všeč? Sta redno v stiku, a stvari pač nikoli nikamor ne pripeljejo? Če se sicer dobro razumeta, potem ne škodi, če jasno pokažemo, da želimo nekaj več kot pa samo občasna bežna srečanja. Povabite jo torej na zmenek in postavite stvari na pravo mesto. V najslabšem primeru vas bo zavrnila, tako da boste točno vedeli, pri čem ste, poleg tega pa bosta prihranili mnogo časa, med katerim bi se sicer vseskozi samo spraševali, ali se bo vajino prijateljstvo spremenilo v kaj več. Če vas pač zavrne, bosta oba takoj vedela pri čem sta, ter se bosta lahko posvetila iskanju drugih partnerjev.

Ni videla vaših 'dobrot'
Sicer zveni malce butasto, a verjeli ali ne, mnogo ženskih pogovorov se vrti o tem, kako ''dobre mišice ima ta ali oni tip''. Je že res, da sta konec koncev pomembna osebnost in medsebojno ujemanje, a tudi ženske na daleč pač opazijo videz. Prav lahko se zgodi, da vas bo dekle, s katero sta že dolgo časa samo prijatelja, v trenutku, ko vas vidi brez majice, začela gledati v povsem drugačni luči. Vse to je tudi še en razlog, da vsaj malce poskrbite za svoje telo.

Ne pozna vaših sposobnosti
Za mnogo deklet je privlačen tudi moški, ki se nekemu opravilu v celoti posveti in ga dobro obvlada. Samozavest, koncentracija in sposobnost, ki jih moški izžareva pri opravilu, ki ga obvlada do potankosti so namreč pri ženskah lahko zelo privlačni, pa naj gre za nek šport ali obdelovanje lesa. Mnogo deklet na moške začne gledati povsem drugače, ko jih enkrat vidijo pri opravilu, ki ga zares dobro obvladajo (seveda to skoraj nikoli ni igranje računalniških iger).

Ne privlačite je (še)
Kruta resnica je, da velika večina prijateljstev ne napreduje do statusa razmerja, ker moški ženske pač ne privlači (seveda velja tudi obratno). Ženske pač moškega, ki jim ni privlačen, pač ne vidijo kot potencialnega ljubimca. Seveda pa se vsaka stvar s časom lahko spremeni. Obstaja veliko primerov, kjer si moški in ženska postaneta privlačna šele po mnogo mesecih ali celo letih prijateljstva. To se lahko zgodi povsem nenadoma ali pa gre za daljši proces. Ta točka se lepo povezuje tudi s tisto o vaših sposobnostih, saj ste dekletu naenkrat lahko privlačni, ker vas je videla pri vašem najljubšem hobiju ali delu, ki ga dobro obvladate.

Ne pritecite takoj, ko zažvižga.
Ne pritecite takoj, ko zažvižga. FOTO: iStockphoto

Ste 'copata'
Najverjetneje daleč največja težava, zaradi katere mnogo moških ne uspe priti do razmerja s prijateljico, pa če si to še tako želijo, je, da se v odnosu z njo obnašajo kot copate. Če ste do dekleta preveč prijazni, ji ustrežete v vsem (tako kot na primer moški na naslovnici, ki prijateljici lakira nohte), jo vseskozi poskušate navdušiti, ji sledite kot majhen kuža, dekle pa se dobro zaveda, da boste pritekli takoj, ko bo tlesknila s prsti, vas to ne bo pripeljalo do razmerja. Dekle dobro ve, da ste v bistvu copata, ki ji je vedno na voljo, tudi če je treba paziti njenega psa, medtem ko se ona odpravi na zmenek z novim fantom.

Kako se izogniti fazi ''samo prijatelja''?
To je precej težko, a ne nemogoče. Prvi nasvet se nanaša na zgornjo točko o copati. Nehajte biti njen kuža, ki je vedno na voljo. Ne pritecite vedno takoj, ko vas pokliče, pustite jo čakati. Bodite izziv in ne copata. Dobra taktika je tudi, da vašo prijateljico, s katero želite imeti kaj več, napravite ljubosumno. Pojdite na zmenek z drugo žensko in če vaša prijateljica kar koli čuti do vas, vam bo to hitro pokazala.
Še ena malce bolj tvegana taktika je, da ji rečete, da želite, da sta samo prijatelja. Dekleta namreč niso neumna in vedo, da hočete z njimi v posteljo. Če jo torej vi zavrnete s stališča spolnosti, tega morda ne bo prenesla in problem prijateljstva bo rešen.
Lahko pa preprosto z njo začnete ravnati kot s partnerico. Peljite jo na romantične kraje, dajte ji roko okoli ramen in sploh z njo ravnajte tako kot z dekletom. Najverjetneje ji bo kmalu jasno, kaj želite doseči, in stvari se bodo razjasnile. Če se na vaše dvorjenje odziva pozitivno, ji nikar ne pokažite, da ste ji takoj pripravljeni pasti pred kolena. Pustite jo malce v negotovosti, saj bo v vaši prisotnosti ravnala povsem drugače, če ima občutek, da ji lahko kadarkoli pobegnete zaradi drugega dekleta.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497