Moskisvet.com
hoja kot oblika rekreacije

Fit

Vse to lahko dosežete že samo s hojo

Moškisvet.com
29. 05. 2017 08.22
1

Telo lahko razgibamo na različne načine: s tekom, fitnesom in skupinsko vadbo. Vse te dejavnosti lahko prispevajo k temu, da pridobimo nekaj kondicije, vzdržujemo telesno težo ali morda celo izgubimo kakšen kilogram. Toda s hojo je vse to lahko še preprosteje in ceneje.

Najnaravnejše gibanje

Hoja je človeku najbolj lastno in najnaravnejše gibanje. Če nimamo posebnih zdravstvenih težav, lahko brez večjega napora hodimo kadar koli in kjer koli. Za hojo ne potrebujemo drage opreme, prostora ali denarja. Zadostuje že to, da si to želimo. Da izstopimo iz hiše, stanovanja ali avta in se peš odpravimo v trgovino ali službo.

Hoja je varna rekreacija za vsakogar ne glede na leta in spol. Zanjo ne potrebujemo veliko denarja in drage opreme. Edino, kar si moramo zares privoščiti, da bi hodili, je čas.

hoja kot oblika rekreacije
hoja kot oblika rekreacije FOTO: iStockphotoZastonj do zdravja

Čeprav je pogosto niti ne dojemamo kot rekreacijo, je dejstvo, da ima redna hoja številne pozitivne učinke. Prav gotovo med najpomembnejše prištevamo tiste, ki se nanašajo na naše zdravje.

hoja kot oblika rekreacije
hoja kot oblika rekreacije FOTO: iStockphoto
Najprej je treba poudariti, da pri hoji ni negativnih stranskih učinkov in prav zato lahko govorimo samo o njenih pozitivnih plateh:
- hoja ugodno vpliva na prekrvavitev telesa in krepi srce ter na ta način zmanjšuje nevarnost srčnožilnih obolenj;
- hoja spodbuja presnovo in delovanje črevesja ter zato prispeva k vzdrževanju telesne teže;
- hoja pomaga pravilnemu delovanju pljuč in tako izboljšuje dihanje;
- hoja spodbuja pravilno razporeditev kalcija v kosteh in tako pomaga pri preprečevanju osteoporoze.

Če bi radi vedeli, koliko energije porabite, svojo telesno težo pomnožite s številom prehojenih kilometrov. Tako na primer oseba, ki ima 60 kg in prehodi 6 km, porabi približno 360 kcal. Glede na to, da je to relativno malo kalorij, bi morali dnevno prehoditi kar nekaj kilometrov, da bi shujšali.

Lepo telo brez naporov

Z rekreativno hojo bomo brez težav vzdrževali lepo telo, saj hoja krepi in oblikuje mišice. Te sčasoma postanejo bolj prožne in močne. Seveda te spremembe niso opazne po dveh tednih, temveč šele po najmanj treh mesecih redne hoje.

Od hoje tudi ne moremo pričakovati, da bo prispevala k izgubi prekomerne teže, saj z njo ne porabimo veliko kalorij. Vendar, če se bomo poleg redne rekreativne hoje odločili tudi za bolj zdravo in manj kalorično hrano, je možno, da bomo izgubili tudi kakšen kilogram.
hoja kot oblika rekreacije
hoja kot oblika rekreacije FOTO: iStockphoto


Boljša kakovost življenja

Zaradi sodobnega tempa življenja, ki nas sili k uporabi prevoznih sredstev, se zdi, da je hoja postala pridržana alternativcem, umetnikom, brezdomcem, ekscentrikom in čudakom. Vendar prav tu vidimo, da je hoja danes še bolj pomembna, kot se zdi na prvi pogled. Je nasprotje hitremu tempu, težnji po čim večji učinkovitosti in čim boljšem izkoristku časa. Poleg tega deluje antistresno in pomirjujoče, saj po tridesetih minutah hoje telo začne izločati serotonin (imenujejo ga tudi hormon sreče) in endorfine. K dobremu počutju pa lahko prispeva tudi glasba, ki jo poslušamo ob hoji ali pa klepet z nekom, ki ga povabimo s sabo.

Zaradi sproščanja napetosti hoja ugodno vpliva tudi spanec, paziti moramo le, da ne hodimo po osmi uri zvečer, ker povečana količina kisika v možganih in boljša prekrvavitev telesa povečujeta budnost. Nenazadnje pa se za redno hojo lahko odločimo tudi zato, ker ta povečuje proizvodnjo spolnega hormona testosterona in s tem lahko prispeva k izboljšanju spolnega življenja.

hoja kot oblika rekreacije
hoja kot oblika rekreacije FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328