Moskisvet.com
tek po stopnicah

Fit

Vse je v pravilni tehniki teka

N.J.
24. 03. 2019 11.19
5

Pravilna tehnika teka je še kako pomembna, če bi radi dolgo uživali v tekaških podvigih, brez poškodb in bolečin. A osvojiti pravilno tehniko sploh ni tako lahko.

Pravilno je, da pri teku vselej pristanemo približno na sredino stopala in nogo polagamo vselej pod sebe. 
Pravilno je, da pri teku vselej pristanemo približno na sredino stopala in nogo polagamo vselej pod sebe.  FOTO: Thinkstock

Tek peta-prsti

Na splošno veliko ljudi teče tako, da preko pete stopijo na prste, se odrinejo, nato pa z drugim stopalom znova pristanejo na peti in se preko prstov odrinejo naprej. A tak slog teka ni najbolj zdrav, saj predstavlja veliko obremenitev za sklepe. Pri hoji je tak način sicer še v redu, saj imamo ves čas stik s podlago, pri teku pa so v določenem trenutku z obema nogama v zraku in ob vsakem pristanku na peto močno obremenimo sklepe. Sila, ki ob stiku s tlemi deluje na peto, se prenese na gleženj, naprej na koleno, kolk in na koncu hrbtenico, napačna tehnika teka pa je zato tudi pogosto vzrok za bolečine v vseh teh sklepih. Tekač na ta način ne le bolj obremenjuje sklepe, ampaik za premaganje določene razdalje tudi porabi veliko več energije. Ob vsakem pristanku na peto namreč nekoliko zavremo in moramo nato z vsakim korakom spet pospešiti.

Na sredino stopala

Pravilno je, da pri teku vselej pristanemo približno na sredino stopala in nogo polagamo vselej pod sebe. Če mečemo noge močno naprej ali jih vlečemo za seboj, bo tak tek tehnično nepravilen: rezultat bo slabši, posledica pa bodo poškodbe. Le če stopimo vsakič pod sebe, lahko ves čas ohranjamo hitrost. Stopalo je narejeno tako, da ob tem, ko stopimo na sredino, stopalni lok absorbira energijo, ki se ustvarja ob stiku s tlemi. Ta energija se nato ne prenaša v tako veliki količini na sklepe – gleženj, koleno, kolk in hrbtenico, zato je takšen način teka veliko bolj zdrav.

Glava mora biti dvignjena naravnost, brada naravnost.
Glava mora biti dvignjena naravnost, brada naravnost. FOTO: iStock

Ne pozabite na držo

Če se med tekom nagibamo pretirano naprej ali nazaj, si otežujemo delo. Paziti moramo, da imamo boke poravnane in jih potisnemo nekoliko naprej. S prvilno držo bokov poskrbimo tudi za pravilno postavitev ramen in glave. Na tak način bomo med tekom nogi avtomatično postavljali pod težišče.

Glava mora biti dvignjena naravnost, brada naravnost.Če imamo ramena sključena oziroma gledamo dol (najpogosteje se to zgodi, ko tečemo v klanec), potem glava sili naprej. Pri takšni drži so boki skoraj vedno postavljeni preveč nazaj.

Pri teku moramo paziti tudi na gibanje rok. Roke morajo biti v komolcih pokrčene malce več kot 90 stopinj, nato pa jih med tekom premikamo le v ramenih naprej in nazaj. Pazimo, da jih pri gibanju ne dajemo čez navidezno sredino telesa (z dlanmi preko popka levo ali desno). Če pretirano mahamo z rokami, potem moramo med tekom aktivirati še številne druge mišice trupa, če želimo iti naravnost, bolj pa obremenjujemo tudi kolke in kolena.

Pravilne tehnike teka se ne moremo naučiti čez noč. Ker pri takšni tehniki tudi bolj kot pri recimo tehniki peta-prsti obremenjujemo meča, je priporočljivo, da pravilno tehniko uvajamo postopoma. V pomoč so nam lahko različne vaje – od nizkega do visokega skipinga, škarjic in še druge tekalne vaje, najlažje pa je, če se udeležimo šole teka, kjer vam bodo v nekaj urah pokazali, kako se pravilno teče, vas opozarjali na nepravilnosti, hkrati pa bo družba (če se odločite za priključitev kateri izmed organiziranih tekaških skupin in ne za individualne treninge) lahko dobra motivacija.

Napačna tehnika teka pa je zato tudi pogosto vzrok za bolečine v vseh teh sklepih.
Napačna tehnika teka pa je zato tudi pogosto vzrok za bolečine v vseh teh sklepih. FOTO: Thinkstock

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414