Moskisvet.com
Moški

Fit

Video: Brutalno so se znesle nad moškimi

N.J.
18. 07. 2017 08.08
3

Če je nasilje nad ženskami in otroki pogosto predmet pogovorov, za nasilje nad moškimi še vedno velja, da je to nekakšen tabu. Moški, ki se znajdejo v vlogi žrtve, si tega velikokrat ne upajo priznati, o tem pa tudi ne govorijo z najbližjimi prijatelji, saj se bojijo, da jih bodo zasmehovali. Na spletu so objavili posnetek nekaj primerov nasilja nad moškimi v javnosti, ki so jih med drugim zabeležile varnostne kamere.

nasilje nad moškimi
nasilje nad moškimi FOTO:

Na svetu je kar nekaj moških, ki trpijo nasilje, ker si preprosto ne upajo priznati, da so v razmerju v podrejenem položaju. Ob tem se počutijo nemočne, občutek sramu pa je celo tako močan, da o tem ne upajo spregovoriti niti s prijatelji. Nasilje nad moškimi se od nasilja nad ženskami in otroki pogosto razlikuje v tem, da običajno ni hudih telesnih poškodb, saj so ženske običajno fizično šibkejše. Kljub vsemu pa fizično nasilje nad moškimi obstaja. Nekaj primerov nasilnih obračunov si lahko ogledate tudi v spodnjem posnetku.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Sicer pa ženske velikokrat, bolj kot fizično, zlorabljajo psihično. Najpogostejše je tako verbalno nasilje: žaljenje, poniževanje, zmerjanje, kričanje na partnerja vplivajo tako, da čuti hude pritiske in sam sebe obtožuje za nastalo situacijo.

Moški
Moški FOTO: Thinkstock

Tudi spolno nasilje nad moškimi obstaja, čeprav si morda težko predstavljate, da ženska 'posili' moškega. Velja namreč prepričanje, da je moškega težko prisiliti v spolni odnos, a se dogaja tudi to. Običajno ženska moškega ne prisili v spolni odnos fizično, temveč gre za bolj prefinjene oblike, tudi z izsiljevanjem. Moški o takšnih dogodkih težko spregovori, saj bi se ob tem počutil 'manj moški'.

Nasilje je vsako dejanje agresije in zlorabe, ki povzroči osramočenje ali ponižanje oziroma namerava osramotiti ali ponižati žrtev. Nasilje, pa naj bo verbalno, fizično, spolno ... ni dopustno in zanj ni opravičila. Pogosto se izraža v zasebnih prostorih, prikrito očem javnosti. Ravno zato je treba o tem spregovoriti tudi javno in se naučiti postaviti zase. In da ne boste slučajno presenečeni - tudi v Sloveniji je kar veliko moških žrtev nasilja, imamo pa tudi varno hišo za moške, kjer jim je ponujeno varno zavetje.

Ko moški rabi pomoč -... kam se obrniti?

Zakon o preprečevanju nasilja v družini je prvi zakon v slovenskem prostoru, ki jasno opredeljuje različne vrste nasilja v družini. Obravnava tako žrtve kot povzročitelje. Moški se lahko v primeru, da doživljajo nasilje, lahko obrnejo na pristojni Center za socialno delo oziroma na policijsko postajo ali nevladne organizacije – varne hiše, zatočišča ...


 

 

 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 306