Moskisvet.com
Krč

Fit

Vas ubija 'musklfiber'?

S.C., N.J.
30. 10. 2017 12.28
2

Ste ta vikend tekli na Ljubljanskem maratonu in danes zaradi bolečin v mišicah obžalujete, da se niste lotili treningov pravočasno in tako preprečili hud 'musklfiber'? Pred vami je nekaj nasvetov, kako si lahko vseeno pomagate.

tekaški čevlji
tekaški čevlji FOTO: Thinkstock

Ljudje smo pogosto neučakani in gremo velikokrat z glavo skozi zid oziroma preko svojih zmožnosti in sposobnosti. To velja tako v vsakdanjem življenju kot tudi pri fizičnih aktivnostih. Vsak, ki se je kdaj v življenju lotil intenzivne fizične aktivnosti, po daljšem obdobju lenarjenja, zagotovo pozna neprijetno topo bolečino v mišicah, ki jo bolj poznamo pod imenom 'musklfiber. Ta se običajno pojavi šele naslednji dan in lahko traja več dni, vendar pa se lahko s pravilnim pristopom vnetju mišic tudi brez težav izognete.

Marsikdo misli, da bo hitreje prišel do želenih rezultatov, če bo takoj pretekel 15 kilometrov ali desetkrat dvignil 60-kilogramske uteži, da bi se znebil odvečnih kilogramov ali pridobil na mišični masi. Vsake telesne aktivnosti se je treba lotiti po pameti, počasi in pravilno. S tem boste mišice lepo oblikovali, ojačali ter preprečili 'musklfiber'.

Kaj se dogaja v mišicah?

Bolečine v mišicah največkrat niso nevarne, gre za normalno reakcijo telesa, ko se mišice prilagajajo na povečane obremenitve. Bolečina se lahko zaradi prevelikega napora pojavi že med samo vadbo, kjer gre ponavadi za poškodbo same mišice, najpogosteje pa jo občutimo od 8 do 12 ur po telesni aktivnosti, lahko celo dan ali dva kasneje, takrat je govora o 'musklfibru' ali če poslovenimo, zapozneli mišični bolečini. Pri visokih obremenitvah se v mišicah kopiči mlečna kislina, vendar se koncentracije le-te drastično zniža že nekaj minut po prenehanju aktivnosti in se v nekaj urah popolnoma normalizira, zato je prepričanje, da je 'musklfiber posledica kopičenja mlečne kisline v mišicah, zmotno. Dejanski vzrok za pojav bolečine so mikropoškodbe mišičnih vlaken. Velike sile, ki nastanejo v mišici med ekscentrično mišično aktivnostjo, mehansko poškodujejo kontaktilne mišične strukture in vezivno-tkivni skelet mišične celice, čemur sledi vnetni proces. Mišična vlakna se po poškodbi sicer zacelijo, vendar niso več popolnoma enaka kot prej. Mišica postane postopno bolj odporna in bolečine se ne pojavljajo več.

Krč
Krč FOTO:
Preprečite 'musklfiber'

Raztezanje pred vadbo naj ne bi preprečevalo kasnejših bolečin v mišicah, ampak le zmanjšalo možnost morebitnih poškodb. Najučinkovitejši način, da bi preprečili 'musklfiber', je postopno prilagajanje mišic telesnim aktivnostim. Če v življenju niste osvojili niti bližnjega grička, se preprosto ne morete povzpeti na Triglav, ali če vam je kolo do sedaj služilo le kot prevozno sredstvo do trgovine, pač ne morete na kolesarski maraton. Napor stopnjujte počasi, da se mišica privadi.

S tem se boste izognili 'musklfibru' in hkrati preprečili poškodbe, ki znajo biti zelo neprijetne. Tako za zdravje in splošno počutje kot za preprečevanje mišičnih bolečin je zagotovo najbolje, da se redno ukvarjate s telesno aktivnostjo. S tem se boste izognili marsikaterim zdravstvenim težavam, imeli boste več energije, vaše mišice pa bodo ojačane in pripravljene na vedno težje napore. Ni iz trte zvit rek, da se počasi daleč pride.

Če ga niste uspeli preprečiti, ga tako ublažite!

Obstaja malo morje načinov, s katerimi lahko odpravite ali ublažite bolečino v mišicah, vendar niso vsi znanstveno dokazani, nekaterim pomagajo, ostali pa se odločajo za druge alternative.

Mnogi menijo, da je počitek najboljše zdravilo, spet drugi se že naslednji dan lotijo podobne vadbe, le manj intenzivne, kar se je izkazalo za najbolj učinkovito tudi v raziskavi avstralskih znanstvenikov. Najbolj primerna oblika rekreacije naj bi bilo v tem primeru plavanje ali kolesarjenje. Čes e boste lotili vadbe z bolečinami v mišicah, vam bo lažje, ko se bodo mišice ogrele, a ne pretiravajte, da ne poškodujete mišičnih vlaken.

Tudi hladilne kreme ali hladni obkladki niso zanemarljivi, še boljši način za blažitev bolečine v mišicah pa je knajpanje, izmenjavanje vroče in hladne vode, kar naj bi pospešilo prekrvavitev. Poskusite z naslednjimi intervali:
- 3 minute vroče vode, 1 minuta hladne;
- 2 minuti vroče vode, 1 minuta hladne;
- 1 minuta vroče vode, 1 minuta hladne.

Ne glede na to, kateri interval vam najbolj ustreza, vselej zaključite s hladno vodo.

Samo raztezanje po vadbi naj pri bolečinah ne bi pomagalo, toda mnogi zatrjujejo, da se po tem počutijo bolje. Pomagalo naj bi uživanje protivnetnih zdravil, toda tudi tu so mnenja deljena, uživanje antioksidantov, kot sta recimo betakaroten ali vitamin E, pa naj bi bilo pri preprečevanju in blaženju 'musklfibra' neučinkovito, čeprav je dolga leta veljalo drugače. Bolečine lahko lajšamo z nanašanjem ledu na obolela mesta, masažo vnete mišice, jemanjem vitamina C.

V času, ko vas pesti 'musklfibr', se posvetite tudi prehrani. Vnesite v telo več beljakovin, glukoze, sadja in zelenjave, privoščite si nekaj medu, z obilo vode pa boste telesu vrnili tekočino in pripomogli h hitrejši regeneraciji.

Če se boste potem počutili bolje, lahko poskusite tudi z uporabo elastičnih povojev, konec koncev pa še vedno velja, bolje je preprečiti kot zdraviti, zato le počasi in po pameti novim telesnim naporom nasproti.

Mišični krči
Mišični krči FOTO: Thinkstock

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 306