Moskisvet.com
Banana - 1

Fit

Vas lahko rešijo samo še banane?

N.J.
17. 06. 2016 07.55
13

Banane so bogat vir škroba, imajo razmeroma nizek glikemični indeks, kar pomeni, da se dlje časa prebavljajo in dajejo dalj časa občutek sitosti, poleg tega pa so bogat vir kalija.

Banana - 2
Banana - 2 FOTO: Profimedia

Vse bolj popularna je 'dieta', ki je poznana kot 'jutranja banana' in temelji na tem, da vsak dan za zajtrk zaužijemo banano in kozarec tople vode na tešče. S tem naj bi pospešili metabolizem. Banana hkrati zagotovi občutek sitosti in tako bomo lažje počakali do naslednjega obroka.

Pri tej 'dieti' bi se morali izogibati uživanju enostavnih sladkorjev (sladkarije, sladke pijače ...) po 15. uri, zadnji obrok v dnevu pa naj bi zaužili do 20. ure. Hkrati bi se morali izogibati mleku in mlečnim proizvodom ter alkoholu.

Kot opozarjajo, naj bodo banane, ki jih zaužijete zjutraj, vedno sveže in ne rjavkaste. Nikar jih ne cvrite ali pripravljajte na maslu ali kaj podobnega, da bi bile boljšega okusa. Zaužijte jih preprosto takšne, kot so – sveže.

Zrela banana
Zrela banana FOTO: Profimedia

Ne drži, da so zrele banane bolj kalorične od nezrelih, so pa bolj sladke. Do te spremembe pride, daj se začnejo škrobni delci v banani z zorenjem spreminjati v sladkorje. Kalorična vrednost ostaja sicer enaka, razlika pa je v tem, koliko kalorij se dejansko po zaužitju absorbira v vaše telo. Manj zrele banane vsebujejo več odpornega škroba in manj sladkorja in imajo nižji GI, kar v praksi pomeni, da v črevo preide več nepredelanega odpornega škroba in v kri manj sladkorjev, vaše telo pa bo ob zaužitju zelene banane posledično absorbiralo manj kalorij in občutek sitosti bo trajal več časa.

 

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497