Moskisvet.com
Skrbite za svoja ušesa in se izognite nepotrebnim zapletom.

Zdravje

Ušesni zamašek ima lahko resne posledice

Su.S.
28. 11. 2018 08.05
0

Ušesno maslo igra pomebno vlogo, saj čisti uho in ščiti sluhovod. Težava nastane, če ga je preveč ali ga čistite narobe, takrat si lahko nakopljete ušesni zamašek. V videu si poglejte, kako gromozanskega so nekemu moškemu odstranili iz ušesa. Preverite tudi, kako se temu izogniti.

Vatirane paličice so namenjene čiščenju zunanjega dela ušesa.
Vatirane paličice so namenjene čiščenju zunanjega dela ušesa. FOTO: Profimedia

Ušesnemu maslu pravimo tudi ušesna smola ali cerumen, izloča pa ga vsak človek, nekateri v manjših količinah, drugi v večjih. Ušesno maslo nastane, ko se izloček cerumenalnih žlez oziroma žlez mastilk pomeša z odmrlimi celicami kože sluhovoda. Proces je spontan, spodbudimo pa ga z žvečenjem.

Cerumen ima zelo pomembno vlogo, saj čisti uho in ščiti sluhovod, s svojo kislostjo otežuje razmnoževanje bakterij in gliv. Ker nase veže vodo, v sluhovodu ni pretirane vlažnosti, torej idealnih pogojev za razvoj mikroorganizmov. Zanimivo je tudi to, da značilni vonj cerumna odbija žuželke.

Težava nastane, če je izločanje cerumna prekomerno. Do tega pride zaradi motenj v odtoku iz sluhovoda, denimo pri anatomskih nepravilnostih sluhovoda, poraščenosti ali pri uporabi slušnih aparatov. Takrat lahko nastane ušesni ali cerumenalni zamašek oziroma čep, s katerim so povezani številni zapleti, od šumenja in pritiska v ušesih, srbenja in bolečin v sluhovodih, vnetja zunanjega sluhovoda in srednjega ušesa, vrtoglavice in glavobola, pride lahko tudi do poslabšanja ali celo izgube sluha oziroma predrtja bobniča.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kako velik je lahko ušesni zamašek, si lahko ogledate v video vsebini, a tiste z bolj občutljivim želodcem moramo opozoriti, da bi za vas morda bilo bolje, če boste odgovor prepustili svoji domišljiji.

Ušesni zamašek si lahko nakopljete tudi z nepravilnim čiščenjem sluhovodov. Verjetno tudi vi delate najbolj osnovno napako, ko z vatiranimi paličicami čistite notranjost ušesa, s tem pa maslo samo potiskate globlje v sluhovod, kjer ob stiku z vodo nabrekne in  sluhovod zamaši. Zapomniti si torej velja, da so vatirane paličice namenjene čiščenju zunanjega dela ušesa.

Večje količine masla lahko odstranite s pomočjo odstranjevalca ušesnega masla, ki ga dobite v lekarnah, in ki mehča ter raztaplja cerumen. Lahko pa v uho kapnete malce olivnega ali otroškega olja, ki bo ušesno maslo zmehčalo in bo lahko izteklo iz ušesa. Če to ne deluje, boste morali k specialistu za bolezni ušesa, nosu in grla, torej otorinolaringologu, na izpiranje. Kar je glede na, kako dragocen je naš sluh, zagotovo tudi najbolj modra odločitev.

Zagotovo ni prijetno, a sluh je neprecenljiva stvar.
Zagotovo ni prijetno, a sluh je neprecenljiva stvar. FOTO: Profimedia

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479