Moskisvet.com
moški in paradižnik

Fit

To zelenjavo bi moral redno uživati vsak moški!

Moškisvet.com
12. 06. 2017 10.27
5

Paradižnik bi moral biti stalni gost jedilnika vsakega moškega, ki si želi ostati zdrav, so pokazale študije. Pri tistih, ki ga redno uživajo, se je izkazalo, da imajo manj težav s prostato, posledično pa tudi z mehurjem.

moški in paradižnik
moški in paradižnik FOTO: iStockphoto
Izredno zdrava snov v paradižniku je likopen. Antioksidant, ki mu daje rdečo barvo. Pa tudi lubenicam, marelicam ali rdečim grenivkam. A paradižnik ga vsebuje še posebej veliko. Zato bi ga morali moški obvezno vključiti v prehrano, saj so študije pokazale, da preprečuje težave s prostato. Norveški znanstveniki so nedavno objavili, da preprečuje povečanje prostate. To lahko vodi v težave z mehurjem in uriniranjem.

Zanimivost: likopen telo lažje absorbira, če ga toplotno obdelamo. Raziskovalci z univerze Tromso dodajajo, da so prej študije že pokazale, da pomaga tudi zmanjšati tveganje za pojav raka prostate. Oziroma ga upočasniti. Tako so začeli raziskovati, kako še lahko pripomore k zdravju prostate. "Potrebujemo še več raziskav, preden bi rutinsko začeli paradižnik predpisovati," pove profesor Hiten Patel. "Toda zaenkrat so rezultati obetajoči." Če se bo tako nadaljevalo, bodo likopen, da bi ga vsakdnevno zaužili enako količino, predpisovali v obliki prehranskih dopolnil.

Likopen oziroma paradižnik pa sta zdrava še, ker varujeta srce in ožilje. Preprečujeta pojav ateroskleroze – zadebelitve stene arterij zaradi kopičenja holesterola in trigliceridov. Študije so že pokazale tudi pozitivno delovanje pri več drugih rakov. Raku prsi, pljuč, mehurja, jajčnikov, debelega čreva, trebušne slinavke. Pomaga tudi zmanjšati tveganje za razvoj sive mrene ter olajša simptome astme.

moški in paradižnik
moški in paradižnik FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492