Moskisvet.com
vadba

Fit

To je resnica o največjem tekaškem mitu!

N.J.
29. 09. 2017 08.01
1

Vam je kdo že kdaj dejal, da boste imeli, zaradi vseh kilometrov, ki ste jih v dobri veri pretekli, na stara leta težave s koleni? No, to sploh ne drži, kajti tek ne povzroča prav nič več težav s koleni kakor običajna hoja, opozarjajo kanadski raziskovalci.

V študiji so morali odrasli hoditi in teči na posebni premikajoči se podlagi, ki je beležila podatke o obremenitvah in sili, s katero so sodelujoči pritiskali med hojo in tekom. Rezultati so pokazali, da so kolena med tekom sicer trikrat bolj obremenjena kakor med hojo, vendar pa se obremenitev kolen med hojo in tekom na izenači, zaradi časa, ki ga tekači preživijo 'v zraku' med enim in drugim odrivom pri posameznih korakih.

tekalna steza
tekalna steza FOTO: iStockphoto
Med vsakim korakom pri hoji, koleno obremenimo s silo, ki je enaka dvokratniku oziroma trikratniku naše telesne teže. Med tekom je obremenitev še veliko večja, na koleno namreč pritiskamo s silo, ki je enaka od pet- do dvanajstkratniku telesne teže, odvisno od naše forme in hitrosti teka. Čeprav je obremenitev kolen dolgo predstavljala največjo skrb, dejansko nikoli ni bilo dokazano, da bi povečevala tveganje za osteoartritis in obrabo hrustanca, pojasnjuje avtor študije Ross Miller.

"Med hojo je stopalo na tleh približno 60 odstotkov časa, medtem ko je pri teku stopalo na tleh le 30 odstotkov časa," pravi. "Čeprav je obremenitev večja, je kolena tako ne občutijo enako časa kot med hojo." Poleg tega med tekom delamo daljše korake kakor med hojo, zato pri isti razdalji kolena obremenimo manjkrat. "Ko smo izračunali akumulirano obremenitev na določeni razdalji, smo ugotovili, da je obremenitev kolen med tekom in hojo na koncu opravljene razdalje povsem enaka," še zaključuje.

Klub temu pa opozarja, da lahko tek povzroči druge poškodbe kolen, ki pa niso posledica preobremenitve zaradi samega teka, temveč predvsem prekomerne telesne teže, nepravilne obutve, nepravilne tehnike teka in neprevidnosti.

vadba
vadba FOTO: iStockphoto

TEKLI BOMO ŽE SEDMO LETO ZAPORED

Tradicionalna akcija Mali koraki ZA VELIK cilj bo letos potekala od 11. do 13. oktobra 2017. Denar bomo zbirali za Hišo zavetja Palčica, kamor pridejo otroci do šestega leta starosti, ki so v domačem okolju ogroženi.

Vodja kriznega centra Palčica Manuela Ham je akcijo pospremila z besedami: »Ker so otroci naša prihodnost, se mi zdi prav, da poskrbimo za njihovo varno prihodnost že danes.« V informativnih oddajah Svet na Kanalu A in 24UR se bomo dotaknili problematike ogroženih otrok ter predstavili, kako krhki so v najtežjih trenutkih in zanje zbirali denar za svetlejšo prihodnost.

Ekipa Mali koraki 2017
Ekipa Mali koraki 2017 FOTO: Kanal A

Svoje doživljanje Hiše zavetja Palčica pa je delila tudi voditeljica oddaje Svet Nuša Lesar: »Ob mojem prvem obisku Palčiče sta bila tam dva otroka. Dober mesec star novorojenček, ki mu je bila droga položena v zibelko. Rodil se je težki odvisnici od drog in njegovo življenje je pravo mučenje, ki ga je komaj preživlja. Krčevit jok, ki je posledica abstinenčne krize, ti reže v srce. Njegovo drobno telesce se je tako treslo, da ga takoj ločiš od zdravih novorojenčkov, ki imajo običajne krče. Drugi fantek, star štiri leta, je ravno spoznal svoje rejnike. Vesel je, smeji se, in ko mu povem, da ga odslej čaka lepše življenje, me samo upajoče gleda. Oba upava, da imam prav. Ti otroci niso krivi, da so se rodili ljudem, ki zanje ne znajo ali ne želijo poskrbeti. Ti otroci si tako kot vsi ostali zaslužijo priložnost za normalno otroštvo. Ti otroci morajo imeti normalno otroštvo, če želimo, da ne bodo ponavljali napak svojih staršev, ampak odrasli v zdrave, odgovorne in ljubeče odrasle.«

TRASA TEKA:

Sreda, 11. oktober

Slap Savica – Bled – Podnart – Naklo – Kranj;  63 km

Četrtek, 12. oktober

Slap Rinka –  Luče – Mozirje –  Žalec – Celje; 75 km

Petek, 13. oktober

Grosuplje – Krka – Žužemberk – Dolenjske Toplice – Novo mesto – Otočec; 63 km

Novice o dobrodelnem projektu Mali koraki ZA VELIK CILJ boste lahko prebirali na čisto sveži spletni strani informativne oddaje Svet na Kanalu A svet.kanala.si. Urednik oddaje in portala Gregor Trebušak jo je v svet poslal z besedami: »To ni le nova spletna stran z dnevnimi novicami, to je spletna stran, ki bo polna zgodb. Takšnih, ki so del našega in vašega sveta. Skrbeli bomo, da boste vedno našli kaj zase.«

Donacije zbiramo od 1. oktobra do 31. oktobra:

Pošlji SMS z vsebino: SVET (prispevate 1 EUR) ali SVET5 (prispevate 5 EUR) na 1919

Pokliči: 090 93 30 33 (prispevate 2,99 EUR)

In na TRR:

SI56 0292 2005 2254 477

(odprt pri NLB d.d., za namen pripišite SVET DOBRODELNI TEK; sklic: 00 1319)

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376