Moskisvet.com
strasten seks

Fit

Kako dvigniti raven testosterona?

S.C.
29. 08. 2018 15.51
3

Kadar moškemu primanjkuje testosterona, se z njegovim telesom dogaja ravno nasprotno kot v puberteti. Zmanjša se torej libido in posledično tudi število spolnih odnosov, nastopijo motnje erekcije, neplodnost, spremembe v telesni konstituciji, manjša telesna in obrazna poraščenost, osteoporoza in celo psihične motnje. A čeprav se v povprečju začetni znaki pomanjkanja testosterona pojavijo po 40. letu, močneje izraženi pa postanejo po 50. letu, nikar ne tvegajte in z ustreznim življenjskim slogom povečajte raven testosterona.

Testosteron je moški spolni hormon, ki pravzaprav določa moškost. ’Kriv’ je namreč za razvoj primarnih in sekundarnih spolnih znakov pri moškem, kot so proces zorenja semenčic, libido, plodnost in potenca, poleg tega pa vpliva tudi na globok glas, brado, dlake, večjo mišično maso in povečano kostno strukturo. Zaradi testosterona se po dvanajstem letu povečajo penis in testis,i in to kar za osemkrat. Za zdravje, plodnost ter kakovostno spolno življenje je torej zelo pomembno, da je raven testosterona dovolj visoka, k temu pa bistveno lahko pripomorete predvsem sami.

strasten seks
strasten seks FOTO: Thinkstock

Izvajajte vaje za moč

Poleg tega, da si boste z vajami za moč izoblikovali telo in pripomogli h gibčnosti, boste tudi povečali raven testosterona v krvi. Raziskave so pokazale, da že kratki, a intenzivni treningi, kot je recimo dvigovanje uteži, pa tudi povsem običajne sklece, počepi in trebušnjaki, ki jih lahko izvajate doma, pozitivno vplivajo na dvig testosterona. Poleg izoblikovanih mišic in večjega libida boste v postelji opazili tudi boljšo vzdržljivost ter moč, ki vam bo pri nekaterih položajih še kako prav prišla. A ne pozabite, da morate trenirati celo telo. Mnogi namreč delajo napako, ker preveč pozornosti namenjajo prsnim mišicam in mišicam rok, na spodnji del pa pozabijo.

Povečajte vnos zdravih maščob

Minimalno 20 odstotkov dnevnega energijskega vnosa naj bi predstavljale maščobe. A ob besedi maščobe nikar ne pomislite na svinjsko mast in podobne nezdrave primere, ampak na zdrave maščobe, kamor sodijo predvsem brazilski in indijski oreščki, orehi, lešniki, mandlji in pistacija. Ne pozabimo, da so prava zakladnica zdravih maščobnih kislin ribe, kot je recimo losos, pa tudi laneno, olivno in kokosovo olje. Predvsem za slednja dva strokovnjaki poudarjajo, da pomagata celicam absorbirati več holesterola, Leydigove celice pa ravno iz holesterola proizvajajo testosteron. Več je dobrega in manj slabega holesterola v celicah, višja je stopnja proizvodnje testosterona.

Zmanjšajte vnos alkohola

Jasno je kot beli dan, da je alkohol našemu zdravju škodljiv, zato pazite, da z njim ne boste pretiravali. Ne samo da prizadene možgane, jetra in srce, škoduje tudi želodcu, trebušni slinavki in živčevju, poveča tveganje za nekatere rake (rak ustne votline, žrela, grla, požiralnika in jeter, lahko tudi rak dojk, debelega črevesja, želodca, mehurja) ter konec koncev zmanjšuje raven testosterona v telesu.

Telovadba, maščobe in ogljikovi hidrati
Telovadba, maščobe in ogljikovi hidrati FOTO: iStockphoto

Preženite stres

Če še niste vedeli, visoka raven stresa privede do povečanja proizvodnje kortizola, ki ga imenujemo tudi stresni hormon. Proizvaja se v nadledvičnih žlezah, telo pa ga izloča iz telesa v različnih količinah čez dan. Prednosti tega hormona so povečevanje kratkoročnega spomina in prispevek k odstranjevanju toksinov iz telesa. Slabosti, ki jih povzroča povišana raven kortizola, pa so povišan krvni tlak in nižja gostota kosti. Zato je nujno, da najdete način za premagovanje stresa, bodisi telovadite, si privoščite masažo ali vsaj krajši sprehod v naravi, predvsem pa poskrbite za dober spanec. Ta bo proizvodnjo kortizola zmanjšal, povečal pa bo proizvodnjo rastnega hormona in testosterona.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470