Moskisvet.com
Telovadba, maščobe in ogljikovi hidrati

Fit

Telovadba, maščobe in ogljikovi hidrati

Moškisvet.com
08. 12. 2016 15.11
0

Ljudje vseskozi iščemo hitre, čudežne načine kako shujšati, a na žalost je bolj kot ne edini recept za hujšanje, ki v resnici deluje: "Manj žri in več migaj.“

Človeško telo potrebuje nenehno energijo, da lahko pravilno deluje, in vse kalorije, ki jih zaužijemo in ne porabimo, se uskladiščijo v telesu. To je varnostni mehanizem, ki je praljudem pomagal, da so preživeli v času lakote. Hrana se v osnovi razbije na maščobe, ogljikove hidrate in proteine, ki se skladiščijo v telesu. In maščoba je najmanj priljubljeno gorivo, ki ga telo dokaj nerado porablja.

fitnes-3
fitnes-3 FOTO:

Najboljše vaje za hitro izgubo maščobe so tiste, ki nam pospešijo utrip srca. Vaje, ki dvignejo srčni utrip, bodo povečale metabolizem, ki bo začel 'kuriti' maščobe in posledično telo izgublja telesno težo.
Izguba telesne teže zmanjša možnost srčnega infarkta, znižuje raven holesterola in na splošno dobro vpliva na zdravje, da ne omenjamo večje privlačnosti za nasprotni spol.

Kako začeti?

Predvsem sta potrebni vztrajnost in potrpežljivost. Nihče se v resnici ne zredi v kratkem času, razen v primeru bolezni. Če je telo potrebovalo nekaj mesecev, da se je povečala telesna teža, potem ne moremo pričakovati, da se je bomo znebili v nekaj dneh.

Najbolje je, da telovadimo vsaj trikrat tedensko, od 30 minut do ene ure. Po enem mesecu bi morali biti rezultati že opazni. Poleg tega se bo dvignil nivo energije in izboljšalo počutje. Poskušajte menjavati vaje, da prekinete rutino, saj jih boste s tem naredili bolj zanimive.

Tek, hoja, košarka, plavanje, kar koli vam pade na pamet in vključuje telesno aktivnost, pripomore pri porabi kalorij, in če v tem uživate, je še toliko bolje.

Veliko lahko za svoje telo naredimo kar mimogrede, recimo v službi ali na poti v trgovino. Namesto dvigala raje uporabljajte stopnice in namesto da bi se odpeljali v trgovino, odidite peš, če je to mogoče. Vedeti morate, da vsaka telovadba kuri maščobe, tudi če je samo kratek sprehod.

dvigovanje uteži
dvigovanje uteži FOTO: iStockphoto

Vaje, s katerimi boste najhitreje izgubili telesno težo:

Dvigovanje uteži

Je sicer dokaj nizko po stopnji porabe maščob, vendar je osnova za vse druge vaje. Mišice tudi same po sebi kurijo maščobe. Če ste recimo v enem letu pridobili 4 kilograme mišične mase, naj bi te 'nove' mišice v enem letu pokurile kar okoli 25 kilogramov maščob. Celice v mišicah so namreč največji porabnik maščobnih molekul v telesu.

Hoja

Poskušajte spremeniti običajno hojo v 'power' hojo, da dvignete srčni utrip. Hodite v hrib in povečajte hitrost. S hitro hojo lahko porabite 180 kalorij v 30 minutah.

Plezanje in veslanje

Če bi radi pridobili tudi na moči zgornjega dela telesa, potem sta ti dve vrsti treninga idealni. V povprečju plezalci in veslači izgubijo nekje med 300 in 380 kalorij v 30 minutah treninga.

Tek na smučeh

Tek na smučeh je kompleksna vaja, ki utrdi tako zgornji kot spodnji del telesa. V tridesetih minutah lahko porabite 330 kalorij.

Kolesarjenje

Kolesarjenje je ena najboljših vaj za izgubo maščob, kjer lahko porabite do 400 kalorij v tridesetih minutah.

Tek

Tek je odlična vaja, saj razen dobrih čevljev ne potrebujete posebne opreme. Izvajate ga lahko kjer koli. S tekom se lahko porabi 300 kalorij v pol ure.

telovadba
telovadba FOTO:

Miti o 'kurjenju' maščob
O porabi maščob kroži precej mitov, ki pa navadno ne držijo.

MIT: Telo uporabi v danem trenutku samo eno vrsto 'goriva'. Ali maščobe ali ogljikove hidrate.
RESNICA: V resnici telo ves čas uporablja oboje, odstotek maščob in oglikovih hidratov je odvisen predvsem od aktivnosti. Pri branju tega članka porabite okoli 50–60 odstotkov maščob in 40–50 odstotkov ogljikovih hidratov. Tako število kalorij, ki jih trenutno porabite pri branju, ni ravno veliko, saj jih porabite le eno ali dve na minuto. Z večjo telesno aktivnostjo se razmerje spremeni in telo začne sprva izkoriščati več ogljikovih hidratov. Če s treningom nadaljujete, bo začelo izkoriščati maščobe, da ne bo izčrpalo zalog ogljikovih hidratov.

MIT: S hojo pokurimo več kalorij kot s tekom.
RESNICA: V strogem znanstvenem smislu je to res. Z manj napornimi vajami ne potrebujemo toliko energije, zato telo raje porablja maščobe. Po drugi strani pa z vajami, ki so telesno manj naporne, porabimo manj kalorij. V skupnem seštevku se tako porabi precej manj maščob kot pri intenzivnih vajah.

MIT: Tek, kolesarjenje in druge vaje so bolj učinkovite pri porabi maščob, če jih izvajamo več kot 15 minut.
RESNICA: Ta mit drži na pol, saj po določenem času telo preklopi na višjo porabo maščob, da prihrani ogljikove hidrate. Vendar pri kratki, intenzivni vaji porabimo več kalorij kot pri daljši, a energijsko bolj umirjeni telovadbi. In čeprav pri bolj napornih treningih porabimo več ogljikovih hidratov kot maščob, je število porabljenih maščob vseeno vsaj tako visoko, če ne višje, kot jih porabimo pri zmernejših, a daljših vajah. Nedavne študije so namreč pokazale, da ljudje, ki so tekli hitro in bolj energijsko, se pravi, da so v glavnem porabljali ogljikove hidrate, izgubili ravno toliko maščob, kot tisti, ki tečejo počasneje in na daljše razdalje, čeprav naj bi slednji porabljali samo maščobe.

Telovadba, maščobe in ogljikovi hidrati
Telovadba, maščobe in ogljikovi hidrati FOTO: iStockphoto

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376