Moskisvet.com
Srečna starša

Zdravje

Tako lahko ugotovite, ali ste zdravi

N.J.
12. 07. 2016 09.23
1

V družbi, obsedeni z zdravjem, se je skoraj nemogoče izogniti grozljivim zdravstvenim zgodbam – od novic o pandemijah pa do simptomov srhljivih bolezni. Da ne bi novic o zdravju vedno brali z grenkim priokusom, preberite znake, ki kažejo, da ste zdravi!

Z informacijami o simptomih bolezni se zalagamo dan za dnem, le redko kdaj pa kdo pomisli na to, kakšni so znaki in simptomi zdravega človeka. Čeprav spodnji seznam ni popoln, je dobro posvečati pozornost znakom, ki kažejo na dobro zdravje, saj boste tako morda lažje opazili, če je kaj narobe z vami.

Imate rožnate in čvrste nohte

Čeprav to morda ni prva tema, ki bi jo pričakovali na moškem seznamu pokazateljev zdravja, nohti razkrivajo ogromno o zdravju. Na splošno velja, da so zdravi nohti rahlo rožnate barve, čvrsti in gladki. Manjša odstopanja z nekaj manjšimi belimi lisami ali rahlimi črtami, so seveda običajna in ne pomenijo ničesar, vsaka vidnejša sprememba pa je znak za alarm. Odebeljeni in rumeni nohti, ki rastejo počasi, kažejo na obolenje dihal, na primer kronični bronhitis.

Brazde na nohtu, ki jih imenujemo Beaujeve prečne brazde, lahko kažejo na diabetes, žlici podobno oblikovani nohti pa so pokazatelji pomanjkanja železa. Čeprav so spremembe nohtov redko prvi simptomi bolezni, je ob vsakršni večji spremembi njihovega videza priporočljivo obiskati zdravnika.

zadrževanje urina
zadrževanje urina FOTO: iStockphoto
Urin je svetlo rumene barve

Ste kdaj pomislili, da bi svoje zdravje preverjali z ogledovanjem urina? Če niste, potem je čas, da začnete. Zdrav urin je svetlo rumene barve, lahko pa ti odtenki rahlo odstopajo, od svetlejše do nekoliko temnejše rumene, odvisno od tega, koliko vode spijete. Če pijete veliko tekočine, bo vaš urin bister, če ste dehidrirani pa po temen, rahlo rjavkast in morda podoben celo barvi ledenega čaja. Sladek ali pa nenavaden vonj urina, rahlo rdečkast urin ali kakršna koli drugačna sprememba v barvi ali vonju urina, ki ni povezana s hrano, ki ste jo zaužili (na primer beluše) ali z zdravili, ne bi smela ostati prezrta.

Izbrizgnete za čajno žličko sperme

Zdrav moški bi moral med orgazmom izbrizgati od 2 do 5 mililitrov sperme. Čeprav se količina izbrizgane sperme z leti manjša, je lahko brizg manjši od dveh mililitrov znak hipospermije, stanja, ki lahko vpliva na moško plodnost. Poleg volumna pa sta pomembna tudi barva in gostota sperme. Sperma zdravega moškega je sivkasta ali bela in lepljiva. S krvjo obarvana ali preredka sperma je lahko pokazatelj zdravstvenih težav, o katerih se je priporočljivo pogovoriti z zdravnikom.

Srce vam udari 70-krat na minuto

Srčni utrip v mirovanju oziroma število udarcev srca na minuto je odličen pokazatelj splošnega zdravja. Čeprav se ta z leti nekoliko spreminja, naj bi imeli zdravi moški srčni utrip med 70 in 75. Normalen srčni utrip sicer znaša od 60 do 100 udarcev na minuto. Srčni utrip izven tega obsega je lahko znak resnih zdravstvenih težav. Da bi si izmerili pulz, položite dva prsta na spodnjo stran zapestja, nato poglejte na uro in 15 sekund štejte število udarcev. Dobljeno število pomnožite s 4 in boste vedeli, kakšen je vaš srčni utrip.

Zdravnik
Zdravnik FOTO: iStockphoto

Vaša koža je elastična

Z elastičnostjo kože pogosto preverjajo stopnjo dehidracije. Če ste se pred kratkim borili z diarejo ali ste močno bruhali, obstaja precej velika možnost, da ste izgubili veliko tekočine. Zdrava koža je elastična in se bo, če jo boste rahlo uščipnili, vrnila hitro v svoje prejšnje stanje. Če želite preveriti elastičnost kože, se torej uščipnite na hrbtni strani roke. Dehidrirana koža bo ostala privzdignjena in se nato počasi vrnila v prejšnje stanje, zdrava koža pa bo kar poskočila v prvotno stanje.

Če povzamemo ...

... bo sicer slišati skorajda bizarno in za lase privlečeno, a vendar: zdrav moški ima čvrste nohte rožnate barve, elastično kožo, njegov urin je svetlo rumene barve, izbrizgne za čajno žličko sperme, srce pa mu udari 70-krat na minuto. Je treba še kaj dodati?

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497