Moskisvet.com
Moški

Fit

Stisnite zobe: Zdaj ali nikoli!

Moškisvet.com
09. 06. 2016 07.56
0

Ste se tudi vi polni optimizma v začetku leta vpisali v fitnes, da boste tokrat pa čisto zares do poletja izklesali svoje telo, že po nekaj tednih pa ste v svojo odločitev podvomili, ker ste preprosto izgubili motivacijo, vam je bolj udobno ležati na kavču z vrečko čipsa v eni in plastenko piva v drugi roki ali pa se v fitnesu pač ne počutite dobro? Nič novega, niste edini, s podobno situacijo se vsak dan srečuje na tisoče posameznikov. A ker je poletje pred vrati, je potrebno stisniti zobe, ne pa odnehati v ključnem trenutku.

Čeprav bi morala biti kakršna koli oblika telesne aktivnosti sestavni del življenjskega sloga vsakega posameznika, poleg zdrave in uravnotežene prehrane seveda, jih je ogromno takih, ki vedno znova delajo isto napako. V začetku januarja, torej po prazničnem prenažiranju, se vpišejo v fitnes in se lotijo stroge diete, da bi po številnih neuspelih poskusih zadnjih desetih let tokrat pa res do poletja izklesali svoje telo in dosegli vrhunsko formo, a kaj kmalu ugotovijo, da proces hujšanja in oblikovanja telesa niti približno ni tako enostaven, kot se je zdelo prvi dan. In potem že po nekaj tednih začnejo izpuščati ure treninga, si vedno pogosteje privoščijo pico ali kebab, dokler po treh mesecih ne ugotovijo, da naložba v fitnes karto ni bila ravno najboljša odločitev, saj jo koristijo le še enkrat na 14 dni. In sta šla ves trud in denar v nič, dokler ne pride maj in jim že voda teče v grlo ter se ponovno odločijo za nove ukrepe, tokrat nekoliko bolj drastične. In zgodba se ponovi, tokrat še prej. In znova septembra ... Ste se tudi v znašli v identični situaciji? Ukrepajte!

Dekle v fitnesu
Dekle v fitnesu FOTO: Facebook

Ugotovite, zakaj ste odnehali

Statistike dokazujejo, da ljudje v povprečju v roku 90 dni prenehajo zahajati v fitnes ali na druge oblike treningov, zato se ni za čuditi, da so telovadnice najbolj polne v začetku januarja in potem spet septembra, po koncu poletnega lenarjenja. Da ne bi postali le še eden izmed mnogih in da se ne bi izjalovil še nešteti poskus transformacije telesa, se morate najprej pogovoriti sami s seboj, ter najti izvor težave. Zakaj ste torej prenehali obiskovati fitnes oziroma zmanjšali število treningov na minimum? Ni dovolj privlačnih deklet? V garderobi je nenehno neprijeten vonj? Prevelika gneča? Preglasna glasba? Se počutite nelagodno ob vseh tistih bodybuilderjih, ki ponosno razkazujejo svoje mišice? Tudi če je razlog eden izmed naštetih, je jasno, da samo iščete izgovore. Če ste si zadali določen cilj, vas tovrstne ’težavice’ res ne bi smele ovirati na poti do vrha. Sami sebe morate motivirati in tako bo vse lažje.

Da ne boste odnehali v ključnem trenutku, poskusite:

1 – Mnogi treninge dojemajo kot nekaj, kar pač ni nujno, zato se jim tudi najprej odpovejo kadar imajo prenatrpan dan. Napaka! Ko se odločite, da boste spremenili življenjski slog ter bili redno telesno aktivni, morate treninge jemati tako resno kot vse ostalo ali še bolj. Najlažje boste to dosegli, če si jih boste vpisali v planer kot sestavni del vašega vsakdana, ostale obveznosti, kot je recimo družabno življenje, nakupovanje ali obisk zobozdravnika, pa prilagajajte službi oziroma faksu in treningom. Predstavljate si, da greste na sestanek, ki ga res nikakor ne smete zamuditi. Nikar pa na aktivnost ne glejte kot nekaj negativnega, ampak z veseljem obujte superge in imejte v mislih, da delate samo dobro zase.

2 – Velikokrat je težava tudi v tem, da ljudje začnejo trenirati brez znanja in predhodnih izkušenj, zaradi česar ničkolikokrat pride do raznih poškodb, vnetja mišic in prevelike utrujenosti kot posledica pretiravanja. Tako niti ni čudno, da odnehajo, še preden so vidni prvi rezultati. Pomembno je, da se posvetujete z inštruktorjem fitnesa, še bolje je seveda, če najamete osebnega trenerja, ki vas bo znal pravilno usmerjati in tudi motivirati. Žal je to za marsikoga predrag ’špas’, a brez skrbi, tudi s pomočjo inštruktorja ali prijatelja, ki ima že izkušnje na tem področju boste našli pravi način.

3 – Velik vpliv na uspeh ima tudi vadba, za katero ste se odločili. Izbrati morate obliko rekreacije, ki vam osebno najbolj ustreza in ne tisto, ki obljublja boljše rezultate, vam pa je slabo že ob sami misli nanjo. Dandanes je na voljo za vsakega nekaj in če se boste med treningi dobro počutili, boste z večjim veseljem in pogosteje trenirali, pa naj bo to fitnes, funkcionalna vadba, tek, kolesarjenje ali konec koncev joga. Glejte, da bo tudi telovadnica, ki ste si jo izbrali za treninge, po vašem okusu in v vaši bližini; veliko težje in redkeje jo boste obiskovali, če boste do tja potrebovali celo uro. Skratka poskrbite, da bo vaša vadba čim bolj ’komfortna’ in boste komaj čakali naslednji trening.

4 – Postavite si razumne cilje! V treh mesecih pač ne morete izgubiti 30 kilogramov in izklesati vse mišice telesa, vsaj ne na zdrav in naraven način. Nekaj treningov iz vas še ne bo naredilo bodybuilderja, pot do popolnega telesa je namreč dolga in trnova, predvsem pa je potrebno po tej poti stopati počasi in razumno, pri čemer je najpomembnejša ravno volja. Če si boste namreč postavili previsoke cilje, ki jih na noben način ne boste morali doseči, se vam bodo treningi zelo hitro zamerili, saj ne boste opazili želenega napredka. Tudi tu vam bo prav prišla pomoč strokovnjaka, ki vam bo povedal, kakšne so vaše realne možnosti ter vam sestavil program, s pomočjo katerega boste zastavljene cilje tudi dosegli.

Telovadba, maščobe in ogljikovi hidrati
Telovadba, maščobe in ogljikovi hidrati FOTO: iStockphoto

5 – Beležite svoj napredek! Omislite si nekakšen dnevnik, kamor zapisujte potek svojih treningov ter obroke, ki ste jih zaužili. Stehtajte se, si izmerite obseg trebuha, prsi, rok in nog ter odstotek telesne maščobe, vse to zapišite, nato pa vsake 14 dni postopek ponovite ter primerjajte rezultate. Ti bodo velikokrat skoraj identični, a naj vas to ne odvrne; ko boste po treh mesecih primerjali prvo in zadnje merjenje, boste hvaležni za vse naporne ure treningov in odrekanje nezdravi prehrani.

6 – Pomembno je, da vaši treningi niso monotoni. Na fitnesu nikar ne izvajajte istih vaj v istem zaporedju, tudi če ste izbrali tek, naj vaša trasa ne bo vedno enaka, sicer se boste kmalu naveličali in začeli treninge izpuščati. Raje jih naredite čim bolj razgibane in zanimive, lahko si za spremembo privoščite recimo kolesarjenje, obisk kakšnega hriba ali igro nogometa; vsaka oblika rekreacije je namreč dobrodošla.

7 – Sploh družabni ljudje imajo težave, kadar se odločijo za treninge v fitnesu, ker jim preprosto manjka družba. Namesto da vas to spravlja v slabo voljo, raje navežite stik s sotrpini, predvsem tistimi z več izkušenj, od katerih se lahko veliko naučite. Lahko trenirate skupaj, kar bi vam moralo dati še dodaten zagon. V kolikor pa vam to ne diši najbolj, izberite eno izmed skupinskih vadb.

8 – In za konec, največja motivacija naj vam bodo lastni rezultati. Zato zdržite vsaj tri mesece, ko bodo, vsaj če se boste držali programa, rezultati zagotovo vidni, kar vas bo gnalo naprej in boste želeli uspeh le še nadgraditi. Naj telesna aktivnost v kombinaciji z uravnoteženo prehrano postane vaš način življenja, tako se vam ne bo potrebno vsakih nekaj mesecev spopadati z istimi težavami in vsako poletje v dolgih majicah na plaži skrivali odvečno salo. Konec koncev se bo izboljšalo tudi vaše splošno zdravje in počutje ter posledično seveda samozavest. Pa tudi veliko več predstavnic nežnejšega spola se bo oziralo za vami.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497