Moskisvet.com
Smrdeti ali ne smrdeti - ni dileme! - 1

Fit

Smrdeti ali ne smrdeti – dileme ni!

R.B.
12. 08. 2016 08.24
3

Ljudje lahko smrdimo po kislem, sladkem, grenkem, alkoholnem, fekalnem, kemičnem, starem, kot slab parfum in še po čem. Kaj narediti in kako to preprečiti?

Hud smrad lahko moti tudi nas.
Hud smrad lahko moti tudi nas. FOTO: iStockphoto
Smrad redno spremlja nekatere ljudi. Včasih smo obsojeni na njihovo bližino, še posebno v zaprtih javnih prostorih. Vendar je treba vedeti, da vsi smrdimo in se tega včasih sploh ne zavedamo. Nezavedno smrdimo v stanju pijanosti in drugih omam, ko nam lastni čuti zatajijo. Ko se tega zavemo, je po navadi že prepozno in sogovornica se v zadregi umakne. Zato je v teh primerih večinoma treba iskati sogovornike, ki so v podobnem stanju.

Strokovnjaki razlagajo, da je negativen odziv na slabe vonjave zasidran v našem genomu. Smrad naj bi nas v osnovi odbijal, ker naj bi bil posledica razpadanja celic. Razpad celic pa za človeka ali žival ni nikoli pomenil nič dobrega.

Napovejte smradu vojno
Kako torej preprečiti, da ljudje ne bodo bežali od nas? Rešitev je veliko. Klasični ustni smrad nastane zaradi posebne vrste bakterij, ki živijo in se prehranjujeo v kislem okolju. Če smo nekje zunaj ali v restavraciji, si naredimo solno raztopino (v kozarcu vode raztopimo malo soli), saj si bomo tako povišali PH v ustih in uničili bakterije. Seveda naj bo pogosto čiščenje zob in korena jezika stalnica naše higiene.

Pazljivo pri točenju goriva
Pazljivo pri točenju goriva FOTO: iStockphoto
Kemične vonjave so lahko nadloga, ki zelo hitro oslabi vaš imidž. V pomanjkanju časa se lahko hitro zgodi, da na bencinski postaji ob točenju bencina naredite majhno napakico. Polit bencin po rokah ali obleki hitro zamenja vaš najljubši parfum. Ko pridete na sestanek, že imate vonj kot star tovornjak. Dokaj uporabna rešitev je dostopna že tam, kjer ste točili gorivo. Bencin delno nevtralizira tekočina, ki jo uporabljate za pranje stekel ali kot dodatek vodi za pranje vetrobranskega stekla (vitreks). Manjšo količino si vtrite v dlani ali na mesto, kamor ste polili bencin. Vonj po bencinu bo manj intenziven ali pa bo celo izginil. Vendar boste v zameno za bencinske hlape dišali ali smrdeli po vitreksu.

Dobri stari alkoholni hlapi
Če že ne morete preprečiti pijanskega vonja med samim pitjem, ga lahko vsaj zmanjšate nekaj ur po pijančevanju. Smrad po alkoholu je pravzaprav odpadek iz pljuč, ki preveliko količino alkohola v krvi spuščajo z dihanjem iz telesa. Jetra so glavni filter umazanije v krvi in prekomerne količine alkohola v krvi niso sposobna 'predelati', zato ga spuščajo nazaj. Če boste popili nekaj decilitrov sveže iztisnjenega soka iz rdečih grenivk, boste spodbudili tvorjenje encima s pomenljivim imenom alkohol-dehidrogenaza, ki v jetrih in želodcu skrbi za pretvorbo alkohola (etanola) v acetaldehid. Sok naj bi občutno zmanjšal znani telesni vonj in izdihane alkoholne hlape.

Klasika
Smrdite pod pazduhami in nimate deodoranta s seboj? Zadostuje hitri izlet v toaletne prostore, kjer s pomočjo mila in toaletnega papirja 'pobijete' bakterije, ki se hranijo z maščobo v vašem potu. S tem boste kratkoročno zaustavili smrad. Dolgoročno pa je dobro uporabljati deodorant ter spremeniti prehranske in pivske navade.
Joj, zavohala me je!
Joj, zavohala me je! FOTO: iStockphoto

Nenavadna situacija, v kateri se lahko znajdete, je smrdenje po ribah. Če vas je mama ravno povabila na dober lososov file, potem pa vas pokliče vaš potencialni zmenek, ste lahko v precejšnji zadregi. Ribji vonj ni najbolj prepričljiv pri dvorjenju, čeprav moramo vzeti v zakup, da veliko ljudi vsakodnevno pripravlja ribe.  Kakor koli že, vonj prekrijete z limoninim koncentratom, ki nevtralizira ribjo maščobo, ali z belilom za perilo, ki ga vtrete v roke in sperete z zelo vročo vodo. Vroča voda hitro izpareva in s seboj potegne drobne kapljice ribjega olja.

Vaše grešne skoke čez plot lahko vaša partnerica ali žena kaj hitro zavoha. Še posebno so nevarni tuji ženski parfumi, ki se 'po nesreči' vpijejo v vašo srajco ali kravato, saj imajo ženske zelo izostren voh za tujo dišavo na vaši obleki. Če parfum po navadi ne smrdi, lahko tuji ženski parfum na vaši obleki izzove veliko hujšo reakcijo, kot bi jo najhujši smrad. Če nimate časa za hitro pranje in sušenje, potem je najbolje, da dokazno gradivo vržete v sušilec in mu dodate kapljico mehčalca za perilo. Vklopite sušilec za nekaj minut in dokaz bo dobesedno izpuhtel. Če nimate te možnosti, se na prej omenjeni bencinski črpalki rahlo polijte z bencinom. Zagotovljeno bo vonj po 'grešnem' parfumu izginil, kot bi mignili. Vendar potem ne pozabite na vitreks.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497