Moskisvet.com
Andreja, Skrt, Tina Hribar in Chen Shiningom.

Fit

Slovenska ekipa pobrala kopico medalj

U.K.
07. 09. 2018 08.18
0

V Veliki Britaniji so se odvijale evropske igre v zdravilnem quigongu in med najuspešnejšimi so bili prav Slovenci, ki so pobrali cel kup medalj.

Če do tega trenutka še niste slišali za quigong najverjetneje niste edini. A očitno smo Slovenci in Slovenke (vsaj nekateri) zelo dobri v tej vadbi, saj so naši mojstri na evrospkih igrah v Londonu osvojili 2 zlati in 2 bronasti medalji. 

Kaj je quigong?
Quigong, chi kung ali chi gung je energijska vadba, ki prihaja iz Kitajske. Korenine ima v kitajskih borilnih veščinah, kitajski filozofiji in medicini. Vadba se osredotoča na uravnovešenje qija (či), z drugimi besedami, na uravnovešanje življenjske energije. V samem bistvu gre za usklajevanje dihanja, gibanja in meditacijo. Vaje quigong so podobne Tai chiju, a ne gre za popolnoma isto stvar. Če izhajamo iz filozofije, potem naj bi qigong pomagal razvijati človekove potenciale, omogočal dostop do višjih nivojev zavesti in prebujal posameznikovo »resnično naravo«.

Quigong
Quigong FOTO: Arhiv izvajalca

Tekmovanje
Podobno kot obstajajo tudi tekmovanja iz tai chija obstaja tudi tekmovanje iz quigonga. Tokrat so se na tekmovanju v Veliki Britaniji pomeril tekmovalci in tekmovalke iz 19 evropskih držav, prisotni pa so bili tudi tekmovalci iz Kitajske, Kanade in Šrilanke. Gostje so se šteli v posebno neevropsko kategorijo, tako da njihovi rezultati niso šteli v posameznih disciplinah. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenske mojstrice
Slovenska ekipa je tokrat štela 3 člane na čelu z mojstrom Chen Shiningom in tekmovalkama Andrejo Skrt ter Tino Hribar. In obe sta dosegli res izjemen uspeh. Andreja Skrt, ki se je iger udeležila prvič je zelo uspešno tekmovala v dveh disciplinah, Predstavila je Zdravilni qigong  Wu Qin Xi (Igra petih živali) in Daoyin Yangshengong Shi Er Fa. Osvojila je 2 bronasti medalji. Tina Hribar je na teh igrah nastopala kot branilka šestih zlatih medalj iz predhodnih dveh evropskih iger, ki so potekale v Belgiji (2014) in Franciji (2016). Tokrat se je prvič predstavila z vajo Zdravilni qigong  Da Wu (Veliki ples) in Daoyin Yangshengong Shi Er Fa. Osvojila je 2 zlati medalji, ponovno z najvišjo oceno za posamezno kategorijo. S tem je postala nosilka osmih zlatih medalj na skupno treh evropskih igrah, kar pomeni, da je Slovenija zdaj najuspešnejša država med posameznicami in posamezniki. Če koga zanima kaj več o quigongu, se lahko v soboto, 8. 9. 2018, udeleži svetovnega dneva quigonga v Parku Tivoli. Prireditve bodo potekale od 17. ure dalje.

Andreja, Skrt, Tina Hribar in Chen Shiningom.
Andreja, Skrt, Tina Hribar in Chen Shiningom. FOTO: Arhiv izvajalca

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479