Moskisvet.com
Nespečnost - 6

Zdravje

Se že zbudite utrujeni? To je lahko razlog!

N.J.
19. 09. 2020 06.00
4

Se vam morda kdaj zgodi, da se že zbudite z občutkom, da ste neizmerno utrujeni, in ves dan preživite tako, da komaj čakate, da zvečer znova ležete v posteljo in zatisnete oči?

Če čutite dolgotrajno preutrujenost, izčrpanost, potem obiščite svojega zdravnika.
Če čutite dolgotrajno preutrujenost, izčrpanost, potem obiščite svojega zdravnika. FOTO: Profimedia

Izčrpanost je najhujša oblika človeške utrujenosti. Gre za stanje, ki je posledica številnih dejavnikov, a si lahko pomagamo že z določenimi spremembami življenjskega sloga in preprečimo, da bi se stanje še dodatno poslabšalo. Gre za resno stanje, kronično telesno in duševno utrujenost, ki jo spremljajo depresija, stres, anksioznost ... Če čutite dolgotrajno preutrujenost, izčrpanost, potem obiščite svojega zdravnika in mu zaupajte težave, v svoje življenje pa lahko najprej poskusite uvesti naslednjih nekaj sprememb in izpustite navade, ki stanje le še slabšajo.

1. Uživanje kave in drugih pijač s stimulansi

Verjetno ste vajeni zjutraj najprej popiti skodelico kave ali dve, da se dodobra zbudite in šele nato začnete dnevne aktivnosti. Uživanje pijač, ki vplivajo na budnost z namenom, da bi bili manj zaspani, dolgoročno ni dobra zamisel. Stimulansi sicer učinkujejo, a je njihov učinek običajno takšen, da najprej povzročijo občutek evforije, začutite naval energije, ki pa nato drastično upade in stanje je še slabše kot pred zaužitjem. Na dolgi rok bi potrebovali vse večji odmerek, kar vodi v odvisnost. Če ste kronično utrujeni, se stimulansom, kot so kofein, tein, taurin ipd., raje izogibajte.

Poskusite jesti večkrat na dan po malo, uživajte manj enostavnih ogljikovih hidratov, ki zagotavljajo energijo za kratek čas, in vnesite v telo dovolj vitaminov, mineralov, beljakovin, vlaknin.
Poskusite jesti večkrat na dan po malo, uživajte manj enostavnih ogljikovih hidratov, ki zagotavljajo energijo za kratek čas, in vnesite v telo dovolj vitaminov, mineralov, beljakovin, vlaknin. FOTO: ZZZS

2. Okolje in navade, ki vplivajo na spanec

V prostoru, kjer spimo, naj ne bo motilnih elementov. Ugasnite naprave, ki povzročajo šum, brnenje – televizijo, računalnik. Polnite mobilni telefon v drugi sobi, nastavite tiho zvonjenje. Izklopite vse naprave, ki brnijo, četudi minimalno. Poskrbite, da bo ležišče primerno, da vam bo glava na vzglavniku lepo počivala, saj napačna vzmetnica, letveno dno in vzglavnik lahko močno vplivajo na kakovost spanca. Izklopite tudi vsa svetila in naprave, ki kakor koli osvetljujejo prostor. Če imate pred oknom javno razsvetljavo, si priskrbite ali zares temne zavese ali rulete, s katerimi boste ustvarili popolno temo.

3. Uredite prehrano

Urejena prehrana pomaga ohranjati primerno raven sladkorja v krvi, z rednimi obroki se izognete neprijetnemu občutku lakote in s tem preprečite upade energije tekom dneva. Poskusite jesti večkrat na dan po malo, uživajte manj enostavnih ogljikovih hidratov, ki zagotavljajo energijo za kratek čas, in vnesite v telo dovolj vitaminov, mineralov, beljakovin, vlaknin. Po prvi 'krizi', ko boste morda hrepeneli po sladkarijah, se boste počutili veliko bolje, naenkrat boste imeli več energije.

4. Pomanjkanje železa

Če nimate urejene prehrane, verjetno v vaše telo ne vnašate dovolj potrebnih snovi. Železo je ključen element za prenos kisika do organov in tkiv. Če v telesu primanjkuje železa, je oskrba s kisikom otežena, posledica pa je oslabljeno delovanje organizma in pomanjkanje energije. Skupaj z železom zaužijte še C vitamin, ki izboljša absorpcijo železa. Skupaj z železom nikar ne uživajte kalcija. Absorpcijo železa zmanjšajo kava, mleko, črni čaj, jajca.

5. Intoleranca na hrano

Slabša toleranca določenih živil se lahko pojavi tudi v poznejših letih, ne nujno v otroštvu. Ne gre za alergije v pravem pomenu besede, saj telo ne zavrača določene vrste hrane, ampak jo težje presnavlja in določenih substanc ne prebavi. Intoleranca na hrano se pogosto kaže kot utrujenost, zaspanost, razdražljivost ... Če slutite, da težje presnavljate določena živila, obiščite zdravnika in naj vas pošlje na nadaljnje preiskave.

Zaspanost je lahko tudi stranski učinek uživanja antihistaminikov.
Zaspanost je lahko tudi stranski učinek uživanja antihistaminikov. FOTO: Profimedia

6. Antidepresivi

Uživanje antidepresivov lahko povzroči nekatere začasne motnje, ki bi morale sčasoma izzveneti. Žal je občutek utrujenosti, izčrpanosti in zaspanosti pogost stranski učinek, ki se pojavi predvsem na začetku terapije z antidepresivi.

7. Antihistaminiki

Zaspanost je lahko tudi stranski učinek uživanja antihistaminikov. Ti 'napadajo' histamin, snov, ki jo imunski sistem sprosti ob reakciji telesa na potencialno nevarnost. Histamin igra ključno vlogo pri metabolizmu in vpliva na raven energije v telesu. Če imate tovrstne težave, zaupajte zdravniku, da vam morda raje predpiše druga zdravila.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470