Moskisvet.com
Propriocepcija

Fit

Jo tudi vi zanemarjate?

Sandra Cvetkovič
29. 08. 2018 15.50
1

Da bi bolje obvladovali gibanje v nepredvidljivih pogojih med katero koli obliko športne aktivnosti in se do neke mere zavarovali pred športnimi poškodbami, bi tudi rekreativni športniki morali v svoje treninge vključiti proprioceptivno vadbo. Ta je sicer najpogosteje del rehabiliacije, zadnja leta pa jo na srečo vedno več vaditeljev oziroma trenerjev vključuje v treninge s svojimi strankami. Še vedno pa je veliko takih, ki jo zanemarjajo.

Da bi izboljšali stabilnost oziroma ravnotežje, strokovnjaki priporočajo vadbo, ki ji pravimo propriocepcija in je definirana kot sposobnost zavestnega in podzavestnega prepoznavanja položajev lastnega dela telesa v prostoru oziroma kot sposobnost mišic, da odgovorijo na specifične, pogosto tudi neobičajne pozicije in situacije. V sklepih, mišicah in tetivah se nahajajo tako imenovane specialne čutilne strukture oziroma senzorji, ki jim pravimo proprioceptorji, ti pa centralnemu živčnemu sistemu pošiljajo informacije o položaju udov v prostoru ter pomagajo pri izvajanju gibov. Zavestni gibi pa so največkrat prepočasni, da bi preprečili poškodbo, saj so njihove živčne poti praviloma daljše od refleksnih in zato tudi počasnejše. In tu je rešitev – propriocepcija.

Propriocepcija
Propriocepcija FOTO: iStock

Pozitivni učinki propriocepcije

Propriocepcija je v športu žal še vedno velikokrat zanemarjena, saj se premalo rekreativnih športnikov zaveda njenega izrednega pomena tako pri preventivi pred morebitnimi poškodbami, kot tudi pri rehabilitaciji po poškodbah spodnjih okončin. Učinkov proprioceptivne vadbe je malo morje. Med drugim povečuje mišično aktivacijo po poškodbah, skrajša odziven čas refleksov, izboljšuje držo in ravnotežje, izboljšuje tudi zavedanje telesa v prostoru ter posledično zmanjšanje dovzetnosti za nastanek poškodb.

Kako izvajati proprioceptivne vaje?

Bistvo proprioceptivnih vaj, ki jih lahko v grobem razdelimo na tiste, ki povzročajo rotacije sklepov, translacijo sklepov ali pa oboje hkrati, je, da moramo ves čas vzpostavljati ravnotežje bodisi na ravnotežnih deskah, žogah, zračnih blazinah ali drugih nestabilnih površinah, lahko pa jih izvajamo seveda tudi brez pripomočkov. Največji učinek boste dosegli, če jih boste izvajali na začetku vsakega treninga, takoj ko se ogrejete in raztegnete, in sicer v posameznih od 30 sekund do 2 minuti trajajočih intervalih, a skupno ne več kot deset minut zaradi živčno-mišične razdražljivosti. Tako kot vsako drugo vadbo je tudi propriocepcijo treba prilagajati svojim sposobnostim in napredku. Če boste namreč iste vaje izvajali več mesecev, ne boste opazili bistvenega napredka.

Za propriocepcijo zgornjega dela telesa lahko uporabite medicinsko ali veliko žogo, a ker so pri smučanju kot rečeno najbolj obremenjene noge, je še posebej priporočljivo izvajati proprioceptivne vaje za izboljšanje stabilnosti sklepov nog, predvsem kolenskega, zato vam je Primož Svete, profesionalni NCSF osebni trener ter predsednik Zveze osebnih trenerjev, pripravil tiste najbolj osnovne vaje, ki jih lahko izvajate doma in so najboljše predvsem za začetnike.
 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479