Moskisvet.com
alkohol in odvisnost

Fit

Preverite, ali ste odvisni od alkohola!

Moškisvet.com
22. 06. 2017 12.43
7

Vsi smo že bili v situaciji, ko je ena alkoholna pijača vodila k drugi, tretji in zjutraj smo se zbudili z mačkom. A kdaj postane pitje alkohola nekaj, zaradi česar bi morali biti zaskrbljeni? Preverite, kaj pravijo priznani psihologi.

Občasno pitje alkohola v zmernih količinah ni problematično, a kaj ko je alkohol v naši družbi tako sprejet, da se občasna zabava lahko z leti spremeni v našo najhujšo nočno moro, ko odkrijemo, da smo postali zasvojeni z alkoholom. Psiholog dr. Bosco Rowland z britanske Deakin univerze je za Mail Online pred časom razkril znake, ki kažejo na to, da gre že lahko za zasvojenost z alkoholom.

alkohol in odvisnost
alkohol in odvisnost FOTO: iStockphoto

- Opazite, da težko nehate piti alkohol, potem ko ste začeli piti?
- Imate včasih občutek, da že zjutraj potrebujete alkoholno pijačo?
- Potrebujete vse večji odmerek alkohola, da bi dosegli enak učinek opitosti?
- Redno pijete alkohol, čeprav vidite, da vam škodi?
- Opazite, da vse bolj razmišljate o tem, kje in kako boste prišli do alkoholne pijače?
- Nekdo vam je rekel, da bi bilo dobro, da bi zmanjšali količino popitega alkohola.


alkohol in odvisnost
alkohol in odvisnost FOTO: iStockphoto
''V vseh teh primerih je pomembno, da se posvetujete z osebnim zdravnikom,"  pravi psiholog dr. Rowland. Če opazite, da ste vse bolj odvisni od alkohola, je dober način, da začnete odpravljati odvisnost tudi ta, da si zadate, da v tednu vsaj dva do tri dni ne boste zaužili niti kapljice alkohola. Če opazite, da je to pretežka naloga, se vsekakor posvetujte s strokovnjaki, ki vam bodo lahko pomagali premagati odvisnost.

Prekomerno pitje alkoholnih pijač na dolgi rok prinaša psihične težave, kot so depresija, anksioznost in druge. Posledice dolgotrajnega pitja alkohola so tudi nevarne bolezni, kot so ciroza jeter, kap, visok krvni pritisk, bolezni srca in ožija ter 60 različnih oblik raka. Kratkoročne posledice, ki so lahko izjemno nevarne, pa so nesreče in fizične poškodbe, nasilno vedenje, kriminal in še bi lahko naštevali.

Zdrave ženske in moški naj ne bi na spili več kot dve alkoholni pijači na dan. Nikoli naj ne bi spili več kot štiri alkoholne pijače zapored. Uživanje alkohola pred 18. letom ni dovoljeno, saj lahko prinese težave v razvoju mladostnika. Prav tako alkohola ne smejo uživati nosečnice, saj vpliva na razvoj njihovega ploda. Čeprav je pitje alkohola legalno in nas včasih lahko zbližuje, saj postanemo bolj družabni, veseli, pa lahko ob prekomerni uporabi pelje v pogubo. Prav zato je pomembno, da se tega zavedamo in pravočasno preprečimo najhujše.

alkohol in odvisnost
alkohol in odvisnost FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376