Moskisvet.com
Prehranski dodatki

Fit

Pozor, lahko vam škodijo!

S.C.
05. 01. 2018 13.31
5

Z vsakodnevno prehrano v današnjem času zaužijemo manj vitaminov in mineralov, kot jih naše telo potrebuje. Ravno zaradi tega obstaja na tržišču na stotine različnih prehranskih dopolnil, ki nadomestijo pomanjkanje telesu potrebnih snovi. Toda kje je meja?

Preden se odločite za nakup prehranskih dodatkov, se vsekakor posvetujte z osebnim zdravnikom, ki bo ugotovil, katerih snovi v telesu vam primanjkuje, in s farmacevtom, ki vam bo svetoval glede pravilne uporabe in doziranja. Na deklaraciji vsakega izdelka je tudi natisnjena priporočena dnevna količina, ki je ne smete prekoračiti. Marsikdo namreč v želji po zdravju in vitalnosti zaužije preveč vitaminov in mineralov ali napačno kombinacijo, kar pa ima lahko negativne učinke.

Čezmerno uživanje vitaminov je lahko zdravju škodljivo in vodi do hipervitaminoze oziroma do zastrupitve z vitamini. Predoziranje vitaminov topnih v vodi sicer ni tako nevarno kot tistih, ki so topni v maščobah, a kljub temu se držite pravila manj je več. Poglejmo stranske učinke nekaterih najpogostejših prehranskih dodatkov:

Vitaminska dopolnila
Vitaminska dopolnila FOTO: iStockphoto

Vitamin A
Gre za vitamin, topen v maščobah, prevelika količina pa je škodljiva ljudem, ki imajo težave z jetri in tistim, ki zaužijejo preveč alkohola. Povzroča glavobole, suho kožo in mehčanje kosti.

Vitamin B6
Preveliki odmerki vitamina B6 lahko povzročijo mravljince, odrevenelost in slabost, posebej previdni pa morajo biti diabetiki in epileptiki.

Vitamin C
Sicer spada med varnejše vitamine, a prevelika količina lahko poveča tveganje za nastanek ledvičnih kamnov, ljudje z genskimi motnjami v presnovi železa pa morajo biti pri uporabi zelo previdni.

Vitamin D
Prekomerna uporaba vitamina, topnega v maščobah, lahko poveča raven kalcija v krvi do nevarne stopnje, povzroči slabost, anoreksijo in poškodbe ledvic.

Kalcij
Preveliki odmerki kalcija lahko prav tako povečajo tveganje za nastanek ledvičnih kamnov in apnenja mehkih tkiv, hkrati pa povzročajo zaprtje.

Magnezij
Dodatkov magnezija naj bi se izogibali ljudje z boleznimi ledvic in srčnimi težavami, pri nekaterih pa že majhna količina lahko povzroči drisko.

Železo
Dodatke železa skrbno varujte pred otroci, saj lahko hitro pride do zastrupitve, pri odraslih pa preveliki odmerki povzročijo srčne bolezni, vnetja in celo raka.

Prehranjevalne navade so dandanes v razvitem svetu vse prej kot zdrave, zato je smiselno za pravilno delovanje našega organizma nadomestiti pomanjkanje vitaminov in mineralov s prehranskimi dopolnili. Kot že rečeno se najprej pozanimajte, kaj vaše telo pravzaprav potrebuje, kljub temu pa poskusite kolikor se da uživati zdravo in uravnoteženo prehrano, s katero lahko zadostite dnevno potrebo po vitaminih in mineralih. Če namreč zaužijete pol kilograma sadja in zelenjave na dan ter ustrezno količino žitaric, mleka in mesa, drugih dodatkov pravzaprav ne potrebujete.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497