Moskisvet.com
srčni infarkt

Fit

Pazite, da vas ne bo kap!

Ma.K.
04. 08. 2016 09.10
3

Vse prevečkrat slišimo: 'Ne morem verjeti, da ga je lahko zadela kap. Pa saj je bil tako mlad!'. A žal to postaja del vsakdanjika in vse bolj se zavedamo, da so vzrok za zgodnje smrti tudi močna čustva, ki povišajo krvni tlak in povzročajo krvne strdke.

srčni infarkt
srčni infarkt FOTO: Thinkstock
Še pred petdesetimi leti psihične bolezni niso bile del medicinske znanosti. Danes pa dobro vemo, da lahko poleg te dni silno soparnega vremena tudi čustva močno vplivajo na naše zdravje in celo povzročijo kap. In katera so tista, najbolj nevarna?

Stres

Stres poveča krvni pritisk, kri postane bolj gosta, lepljiva in tako lahko pride do krvnega strdka, ki zamaši žilo ter povzroči kap. ''Vprašajte zdravnika, kaj je najpogostejši vzrok za kap in vam bo odgovoril: visok krvni tlak, sladkorna bolezen, srčna obolenja. Vprašajte osebo, ki je doživela kap, kaj je vzrok zanjo, pa vam bo odgovorila, da stres,'' pravi kardiolog Howard Kirshner. Prav zato je pomembno, da se naučite nadzorovati stres in se mu ne prepustite. Pri tem vam lahko pomagajo sprostitvene tehnike, šport in druge dejavnosti, ki vas osrečujejo.

srčni infarkt
srčni infarkt FOTO: Thinkstock

Agresija

Rezultati nedavne raziskave so razkrili, da imajo ljudje, ki so sovražni, še posebej, če so manipulativni ali agresivni, bolj zamašene vratne arterije kot ostali. Ponavadi traja leta, da se to stanje razvije, a kljub vsemu se žile počasi mašijo. ''Z leti lahko pride do popolne zamašitve žil in tako se zmanjša ali celo zamaši pretok krvi do možganov. S tem se zmanjšuje količina kisika v možganih in celice začnejo odmirati, kar  povzroči možgansko kap,'' prvi endokrinolog dr. Rajani Prabhakaran.

Osamljenost

Osamljenost lahko škodi vašemu srcu. Rezultati štiriletne študije, ki so jo opravili na univerzi v Chicagu, so razkrili, da imajo osamljeni ljudje vsako leto nekoliko višji krvni tlak. Osamljenost je namreč povezana z višjo ravnijo stresnega hormona kortizola v krvi, ki viša krvni pritisk in tako poveča možnosti za kap.

srčni infarkt
srčni infarkt FOTO: Thinkstock

Nesrečni zakon

Moški, ki vztrajajo v nesrečnem zakonu, imajo kar 64 odstotkov več možnosti za usodno kap kot tisti, ki živijo srečno zakonsko življenje. ''Če ste nesrečno poročeni, se boste počutili osamljene, čeprav niste socialno izolirani. Prav zato stvar deluje enako kot pri osamljenosti,'' je prepričan dr. Prabhakaran.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497