Moskisvet.com
Idealen odstotek maščobe v telesu pri moških je med 12 in 17 odstotkov.

Fit

Tako je mogoče rezultate doseči lažje in hitreje

Sandra Cvetkovič
18. 03. 2019 09.07
0

Čeprav marsikateri laik meni, da je vadba pod nadzorom osebnega trenerja zgolj modna muha in predvsem metanje denarja skozi okno, je v resnici vsej prej kot to. S pomočjo strokovnjaka namreč posameznik lažje in hitreje doseže zastavljene cilje, ne glede na to, ali želi izgubiti telesno težo, izboljšati kondicijo ali povečati mišično maso, predvsem pa dolgoročno bistveno izboljša svoje zdravje in splošno počutje.

V zadnjih letih se je zavedanje o pomenu zdravega in aktivnega življenjskega sloga močno razširilo, posledično pa fitnesi in drugi športni centri rastejo 'kot gobe po dežju' in tudi na prostem je mogoče opaziti iz leta v leto več tekačev, kolesarjev, pohodnikov. Sploh začetek novega leta po navadi prinese novo motivacijo in visoko na spisku novoletnih zaobljub se pri mnogih znajde tudi namera po doseganju ciljev v smislu izgube telesne teže, povečanja moči ali mišične mase ali vsaj želja po spremembi prehranjevalnih navad. Zagotovo ste v minulih dneh na družbenih omrežjih zasledili cel kup šaljivih fotografij, ki prikazujejo telovadnice zadnje dni decembra in prve dni januarja, v drugem primeru seveda pokajo po šivih. V resnici to ni ravno šala, ampak realnost. Kakor koli, čeprav je na začetku motivacija na vrhuncu, ta zelo hitro popusti, razlogov zato pa je več. Mnogi se v želji po spremembi življenjskega sloga vpišejo na primer v fitnes, a ker se sami ne znajdejo najbolje, rezultatov ni od nikoder in zato odnehajo; nekateri se celo preveč zaženejo in se lahko poškodujejo ter odnehajo zaradi nezmožnosti nadaljevanja treningov, spet tretji se izgovarjajo na pomanjkanje časa ali denarja. Za vsakega začetnika, ki med kopico informacij 'iz ust do ust', v revijah ali na spletu ne zna ločiti zrnja od plev ali pa ne najde motivacije, je tako najbolje, da poišče pomoč strokovnjaka, v tem primeru osebnega trenerja.

Mišični krči
Mišični krči FOTO: Thinkstock
'Ne gre za poklic, ampak za način življenja'

Čeprav se je v zadnjih letih število fitnes inštruktorjev in osebnih trenerjev pri nas drastično povečalo, kar pomeni, da je tudi pri potencialnih strankah vedno več zanimanja, imajo mnogi o poklicu osebnega trenerja napačne predstave, kar nam potrdi tudi osebni trener Gašper Simčič, ki je v zadnjih 15 letih že ogromno ljudem pomagal doseči cilje, izboljšati samopodobo ter v vseh pogledih spremeniti življenje na bolje.

Za razliko od žensk, ki si želijo predvsem shujšati, se moški večinoma na trenerja obrnejo z željo po večji moči, kar ni nujno povezano tudi z volumnom mišic, tisti z odvečno težo pa se želijo seveda znebiti bodisi trebuha bodisi generalno preoblikovati telo.

"Pri osebnem trenerstvu pravzaprav ne gre za poklic, ampak za način življenja. Tu ni urnika oziroma bi lahko rekel, da trenerji delamo 24 ur na dan. Tudi ko nismo v fitnesu, smo z glavo pri strankah, smo jim v oporo bodisi preko telefona bodisi po mailih ali na družbenih omrežjih. Če sam na primer dobim sporočilo na Facebooku od nekoga, ki potrebuje zgolj nasvet, pa četudi ni moja stranka ali ga sploh ne poznam, se seveda takoj odzovem. Zdi se mi, da če imaš neko znanje in ti ljudje zaupajo ter verjamejo, je samoumevno, da to izkoristiš v pozitivnem smislu in jim tudi v trenutku šibkosti, pa čeprav sredi noči, znaš pomagati, poiskati rešitev ali zgolj s spodbudno besedo motivirati ter usmeriti na pravo pot."

Večina sploh ne pozna svojih želja

Največkrat se tudi sam proces 'projekta' preoblikovanja telesa pod nadzorom strokovnjaka začne prav s 'preverjanjem' terena preko družbenih omrežij, 'lajkanjem' fotografij in objav, morda kakšnim 'nedolžnim' vprašanjem. Včasih od prvega stika do dejanskega koraka preteče celo nekaj tednov. Ko se torej posameznik opogumi in kontaktira izbranega trenerja, sledi posvet. "Zanimivo je, da ljudje velikokrat sploh ne vedo, kaj bi radi; želijo pač nekaj spremeniti in jih zanima, kako pogosto bodo morali trenirati in predvsem čemu se bodo morali odpovedati. Naš namen pa je, da čim prej spoznamo posameznikove želje in že na prvem sestanku skušamo čim več o njem izvedeti. Veliko trenerjev ponuja celo brezplačne prve treninge, da stranka vsaj približno vidi, kaj jo čaka, predvsem pa da trenerji stranko na nek način začutimo. Kemija med trenerjem in vadečim je namreč zelo pomembna," pove Gašper in doda, da mora trener čim prej vadečega pripraviti do tega, da ga posluša in sledi njegovim navodilom, predvsem pa da mu zaupa. Ravno tu se namreč pogosto pojavi težava, ker ljudje pri treningih radi hitijo in komaj čakajo, da bo konec, večina jih to doživlja celo kot nujno zlo, po drugi strani pa se dogaja tudi, da nekdo na primer na spletu prebere, da je za izgubo maščobe najboljši metabolični trening, in pričakuje, da ga bo trener upošteval in bosta začela po njegovih pričakovanjih. Seveda pa ni tako enostavno, ker skoraj nihče v resnici ne pozna samega sebe in svojih zmožnosti ali pa ima kakšne zastarele poškodbe, ki bi mu lahko onemogočale izvajanje določenega načina treninga. In tako morata trener in stranka skupaj najti ustrezna pot, pred tem pa si zastaviti tako kratkoročne kot dolgoročne cilje.

Idealen odstotek maščobe v telesu pri moških je med 12 in 17 odstotkov.
Idealen odstotek maščobe v telesu pri moških je med 12 in 17 odstotkov. FOTO: Thinkstock

Kilogrami niso odraz napredka

Za razliko od žensk, ki si želijo predvsem shujšati, se moški večinoma na trenerja obrnejo z željo po večji moči, kar ni nujno povezano tudi z volumnom mišic, tisti z odvečno težo pa se želijo seveda znebiti bodisi trebuha bodisi generalno preoblikovati telo. Na prvem sestanku mora stranka tako opraviti meritve, da ima trener vpogled v trenutno stanje ter da lahko iz meseca v mesec beleži napredek. K meritvam sodi preverjanje telesne teže, merjenje obsega kritičnih predelov telesa, odstotka maščobe v telesu, vode in puste mase ter starosti metabolizma. "Stranka rezultate meritev dobi na elektronski naslov, da lahko tudi sama spremlja svoj napredek, res pa je, da so večini pomembni predvsem kilogrami. V resnici telesna teža nima veliko zveze z napredkom, veliko pomembnejše je, da se zmanjša odstotek maščobe v telesu, kar je predvsem ženskam skoraj nemogoče dopovedati. Glede na to, da so moški bolj orientirani na mišice, je tako pri njih lažje." Idealen odstotek maščobe v telesu pri moških je med 12 in 17 odstotkov, res pa je, da je pot do tja trnova, sploh če ima posameznik 20 ali celo 30 kilogramov preveč. "Ravno zato je pomembno, da z vadečim postaviva poleg končnega tudi vmesne, kratkoročne cilje, torej koliko maščobe naj bi izgubil na primer v enem mesecu, po naslednjih meritvah postaviva spet nov kratkoročni cilj."

Ljudje pogosto prelagajo odgovornost na trenerja in lažejo sami sebi, posledično pa ni rezultatov

Če se vrnemo nekaj vrstic višje, mora torej trener vadečega čim bolj spoznati predvsem zato, da mu lahko lahko sestavi ustrezen vadbeni in prehranjevalni načrt, s pomočjo katerega bo kar najhitreje dosegel cilje in jih tudi pravilno dojemal. Treba se je zavedati, da ima vsak posameznik tudi cel kup drugih službenih in družinskih obveznosti, zato je treba nov način življenja tudi temu prilagoditi, torej tako čas in število treningov kot tudi prehrano. Ko je trener z nekom v fitnesu, je ensotavno, ko pa je ta v domačem okolju, prepuščen sam sebi, je pa veliko težje. Trener sicer res sestavi posamezniku na kožo pisan prehranski načrt, a roko na srce, držati se ga je vse prej kot enostavno. "Nemalokrat se zgodi, da nekdo nima časa, da bi si redno pripravljal predpisane obroke in se tako na primer znajde v restavraciji, kjer so v ponudbi trije meniji, vsi pa so slaba izbira. Takrat me stranka pokliče, opiše situacijo in meni prepusti izbiro, torej kateri izmed treh 'slabih' obrokov bi bil najprimernejši. To ni nič drugega kot prelaganje odgovornosti in če ni rezultatov, se zelo radi izgovorijo, češ saj je trener rekel, kaj naj v danem trenutku pojem," Gašper opiše eno od številnih situacij, s katerimi se srečuje. Tudi na splošno ljudje radi trenerje 'prinašajo naokoli' in se jim zlažejo, da so se na primer do potankosti držali načrta, potem pa ne razumejo, zakaj ni rezultatov. Ne zavedajo se, da s tem lažejo predvsem sami sebi. Ravno zato, ker ljudje iščejo bližnjice, izgubljajo motivacijo, nimajo trdne volje ali se preprosto v tej situaciji ne vidijo, rezultati niso samoumevni.

Nepravilna vadba lahko stranki prej škoduje kot koristi. Gre sicer bolj za dolgoročne posledice, ki se pokažejo kasneje predvsem kot obraba kolenskega in ramenskega sklepa ter ledvene hrbtenice. Neusposobljen trener ne pozna omejitev pri določenih bolezenskih stanjih, degenerativnih spremembah in poškodbah in ne priredi vadbenega programa tem spremenljivkam.

Kot nam pojasni trener, jih okoli 40 odstotkov po koncu 'projekta' s trenerjem ali že celo prej obupa in se vrne k s starim navadam, nekje med 10 in 20 odstotkov tistih, ki se odločijo za spremembe, doseže res vrhunsko preobrazbo in v tem slogu vztraja tudi naprej, ostalim pa aktiven življenjski slog sicer ustreza in postane del njihovega vsakdanjika, a niso tako dosledni, da bi bile spremembe očitne. Treba pa je poudariti, da je to odvisno od vsakega posameznika in nikakor ne od trenerja. Sledji se vedno trudi, da stranko motivira in na ustrezen način pripelje do cilja.

Pomembna je usposobljenost osebnih trenerjev

V zadnjih letih se je ponudba osebnih trenerjev močno povečala, tako da vsak lahko najde tistega, ki mu glede na način dela najbolj ustreza. Je pa zelo pomembno, da je trener ustrezno usposobljen in ima opravljeno licenco, ki jo vsako leto obnavlja. Dandanes bi bil namreč že vsak, ki nekaj mesecev obiskuje fitnes in pozna prehranske dodatke, osebni trener in če ima dobre retorične sposobnosti, lahko kaj hitro pridobi kakšno stranko. Žal pa zaradi pomanjkanja znanja in izkušenj in predvsem nepoznavanja posameznikovega telesa (tudi morebitnbih poškodb) ne naredi veliko dobrega. Nepravilna vadba namreč stranki prej škoduje, kot koristi. Gre sicer bolj za dolgoročne posledice, ki se pokažejo kasneje predvsem kot obraba kolenskega in ramenskega sklepa ter ledvene hrbtenice. Neusposobljen trener ne pozna omejitev pri določenih bolezenskih stanjih, degenerativnih spremembah in poškodbah in ne priredi vadbenega programa tem spremenljivkam.

"V Sloveniji imamo nekaj panožnih zvez, ki so zadolžene za usposabljanje strokovnega kadra v fitnes panogi," pojasni Gašper. "Na prvem mestu bi izpostavil Fitnes zvezo Slovenije, ki je najstarejša panožna zveza za naše področje. Tudi država nadzira, da so te panožne zveze strokovne, s kvalitetnim programom in da programu sledijo. Res pa je, da je sama država malce popustila glede nadzora nad trgom dela. Fitnes centri pa po navadi tudi ne nadzorujejo, kdo vse pri njih izvaja treninge, ker jim je v prvi vrsti pomembno, da imajo čim več strank. Inšpekcijski nadzor se izvaja edino v primeru prijav.Veliko večji kaos vlada na področju prehranskega svetovanja, pravzaprav je prehranski svetovalec lahko vsak, ne da bi opravil kakršno koli izobraževanje in tudi ni zakona, ki bi to obravnaval. Če znaš ti ljudi prepričati, da si prehranski strokovnjak in svetovalec, ti bodo pač slepo verjeli. Nihče tega ne more preverjati."

Trening
Trening FOTO: Thinkstock

Treba je razlikovati izobrazbo od usposobljenosti. Diplomanti FŠ so izobraženi v določeni panogi, medtem ko panožne zveze usposabljajo strokovni kader. Res pa je, da zakon o športu ne nalaga diplomantu FŠ, da obnavlja svoje znanje, medtem ko strokovno usposobljenemu kadru to nalaga – gre za letno podaljševanje aktivne licence za določeno panogo. "Hodimo na konference, seminarje v Sloveniji in tujini ter nabiramo točke. Vsako leto tako dokazujemo, da smo aktivni in se usposabljamo, izobražujemo. To bi seveda moralo biti logično, a žal ni. V fitnes panogi se namreč stvari spreminjajo skoraj vsako leto. Stvari, ki so bile potrjene celo s kliničnimi raziskavami, ki smo se jih učili pred 15 leti, so sedaj zastarele ali celo kontradiktorne." Ne glede na vsa izobraževanja in usposabljanja pa seveda dobrega trenerja naredijo izkušnje. Podobno je kot pri avtomobilih. Voznik postaneš, ko narediš vozniški izpit, dober voznik pa postaneš šele, ko imaš za seboj prevoženih nekaj deset tisoč kilometrov. Nihče nikoli ti ne bo dal toliko znanja kot kilometrina.

Druge možnosti za bolj plitek žep

Čeprav je preoblikovanje telesa pod nadzorom osebnega trenerja najboljša pot do zastavljenih ciljev in izboljšanja samopodobe, predvsem pa zdravja, je za marsikoga ta način nedosegljiv. Na mesec je za osebnega trenerja potrebno odšteti okoli 250 evrov ali več, poleg tega pa kupiti še karto za fitnes, česar si seveda večina ne more privoščiti. Ker se tega zavedajo tudi trenerji, jih vedno več ponuja tako imenovane semi-privat treninge, kar pomeni vadba v manjših skupinah (od 3 do 6) pod vodstvom trenerja, k čemer ravno tako sodi beleženje napredka. Prednost takšnih trengov je nižja cena (v povprečju stanejo okoli 100 evrov mesečno) ter medsebojno motiviranje članov skupine. Seveda pa tudi v primeru, če nekdo želi vaditi na lastno pest, ne pomeni, da se vpiše v fitnes in se mora znajti, kakor ve in zna. V večini fitnesov imajo namreč na voljo brezplačno ali za nekaj evrov začetno pomoč inštruktorja, ki vsakemu, ki se vpiše v fitnes in si seveda pomoči želi, razkaže naprave in mu pokaže pravilno izvedbo posameznih vaj, na željo dobi tudi vadben načrt za začetnike. Največkrat pa se ljudje vpišejo v fitnes in vadijo tako kot sami menijo, da je dobro za njih. "Naj povem, da je vsaka vadba s pravilno izvedenimi vajami boljša kot ležanja doma, žal izvajanje enoličnih vaj na napravah hitro postane premalo za napredek. Telo je namreč treba ves čas malce šokirati, torej spreminjati vadbeni proces. Učinkujejo že majhne spremembe. Ker ljudje tega načeloma sami od sebe ne naredijo, ne vidijo napredka in izgubijo motivacijo."

Ne glede na to, ali se odločate za vadbo na lastno pest ali pa boste pomoč poiskali pri osebnem trenerju, se morate zavedati, da nič ne pade z neba. Trener ne bo treniral namesto vas, ampak vas bo zgolj usmeril na pravo pot, vam bo stal ob strani in vas skušal pripeljati do cilja, 'švicati' pa boste ne glede na vse morali sami. In še nekaj – trener je vaš prijatelj in ne sovražnik, vsak evro, porabljen za treninge, pa je investicija vase in zato v nobenem primeru ni vržen stran.

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414