Moskisvet.com
maček - 3

Zdravje

4 nasveti, kako odpraviti mačka

N.J./M.M.
26. 12. 2018 10.01
0

Novoletne zabave, številna decembrska srečanja, nato pa še skok v novo leto 2019 – dogodki, ki le redko minejo brez alkohola. Saj ni treba posebej poudarjati, da uživanje alkohola škoduje zdravju, kajne? Če boste vseeno posegali po večjih količinah alkohola, že veste, kako se naslednji dan čim hitreje pobrati in pregnati renčečega tigra?

maček - 1
maček - 1 FOTO: iStockphoto

Najboljša možnost je vedno ta, da alkohola pač ne pijete, oziroma ga uživate v manjši količini ter ohranite dostojanstvo nedotaknjeno.Prednost je vsekakor ta, da vam naslednji dan ne bo treba trpeti glavobola, po možnosti se celo zvijati ob straniščni školjki in preklinjati celega sveta. Vsega se boste spominjali, storili ne boste ničesar, kar bi lahko obžalovali. Če boste kljub vsemu pogledali globlje v kozarec oziroma steklenico, velja pri pitju upoštevati nekaj spodnjih navodil.

Ste jedli?

Tekom dneva zaužijte vse obroke kot običajno. Na zabavo nikar ne hodite lačni, razen če greste na večerjo, seveda. Ves večer si poleg pijače privoščite tudi kakšne prigrizke. Še najbolje je, če si privoščite nekaj nezdravega – kaloričnega in mastnega, kar bo vsaj malce zaščitilo želodec in upočasnilo absorpcijo alkohola.

Pazite, da ne dehidrirate

Kolikor hecno morda zveni, če ves večer pijete alkohol, je vaše telo vseeno lahko dehidrirano, kar skoraj gotovo privede do glavobola naslednji dan. Po vsakem kozarcu alkohola si privoščite kozarec vode, idealno je 1 deciliter vode na 1 enoto žgane pijače.

Ne mešajte različnih vrst pijač

To že ptički čivkajo, da mešanje alkoholnih pijač ni priporočljivo. Odločite se, ali boste pili vino ali pivo ali žgane pijače in vztrajajte ves večer ob eni vrsti alkohola, če le zmorete. Naslednji dan boste veseli, da ste zdržali, saj ne boste imeli tako hudega glavobola, kot bi ga imeli sicer.

Če se kdo znajde v težavah ...

Kako nuditi pomoč? Prvo pravilo je: nikoli nikomur ne obrnite hrbta. Če sami niste sposobni pomagati ali vas je strah, potem poiščite nekoga, ki lahko - varnostnika, pokličite reševalce na 112, prijatelje, starše ... V vsakem primeru se najprej umirite in ravnajte po svojih najboljših močeh.

Pijte kulturno

Ne zlivajte vase kozarca za kozarcem, brez premora. Občutek vas lahko prevara, in to prekleto močno. Če boste nenadoma zaužili večjo količino alkoholne pijače, boste sprva verjetno prepričani, da ste čisto 'okej'. Dokler vas ne bo zagrabilo. Vrtoglavica, slabost ... Tega na novoletni zabavi ne želite. Med posameznimi kozarci alkohola zato delajte daljše premore. Vmes popijte kakšno brezalkoholno pijačo, vodo ...

Pripravite se na jutro

Če se vrnemo na temo, kako se zaščiti pred alkoholnim mačkom. Pred odhodom na zabavo si pripravite liter sveže iztisnjenega pomarančnega soka z malo limoninega soka. Vitamin C vas bo osvežil in vam zbistril glavo. Skuhajte domačo kokošjo juhico in jo shranite za naslednji dan.

maček - 4
maček - 4 FOTO: iStockphoto

Kaj pa po zabavi?

1. Preden se odpravite spat, popijte čim več vode.

2. Dneva ne začenjajte s kavo, saj bo telo še bolj dehidriralo.

3. Takoj zjutraj: poleg tega, da lahko posežete po standardnih lekarniških izdelkih, ki blažijo bolečine, glavobole in slabost, je dobro telo hitro hidrirati. To ne pomeni samo, da se nalijete z veliko količino vode, temveč morate v telo tudi vnesti potrebne mineralne snovi, brez katerih popita voda ne bo mogla prodreti v celice. Sestavine dobrega izotoničnega napitka so NaCl (navadna sol), glukoza, KCl (kalijev klorid), magnezij in različni citrati. Omenjene sestavine so v različnih 'kislih juhicah' (recimo paradižnikova), ki so znana 'zdravila' proti mačku. Pomembno je, da dan po prekrokani noči preživite z veliko vode, naravnimi sokovi, izotoničnimi napitki in primerno hrano, ki vsebuje veliko mineralov in rudninskih snovi. Nekateri prisegajo na shake iz banane, mleka in 2 žlic medu.

4. Sprehod. Ko boste dovolj pri močeh, se odpravite na svež zrak. Morda vam bo sprva težko, a sprehod vam bo gotovo koristil.

POZOR!

V vsakem primeru, če nameravate piti zmerno ali bolj intenzivno, se na praznovanje odpravite brez avtomobila in ne s kolesom ali motociklom. Poskrbite za svojo varnost in varnost drugih ter se raje odpravite s sredstvi javnega prevoza. Taksi, avtobus, vlak ... karkoli. Le za volan ne, če boste uživali alkohol!

maček - 2
maček - 2 FOTO: iStockphoto

Prav tako pozabite na petarde in drugo pirotehniko. Alkoholizirana oseba je počasnejša, tako da se ji lahko izredno hitro zgodi, da ji petarda eksplodira še v roki. Morda lahko (sicer nenamerno) v koga vrže petardo in ga hudo poškoduje.

Pazite na druge: pravi prijatelji nikogar ne pustijo za seboj. Če se vaša prijateljica ali prijatelj močno napije, da ne ve, kaj počne in izgubi zavest, jo ali ga spravite na varno. Zavedajte se, da so v takšnem stanju zelo lahke tarče, posledice ene pijane noči pa lahko čutijo do konca življenja. Vas pa bo do konca življenja grizel občutek krivde, zakaj svoje nezavestne prijateljice ali prijatelja niste odpeljali domov, saj bi lahko tako preprečili morebitno zlorabo oziroma kak drugi dogodek.

Če ste starš in boste praznovali doma ob alkoholu, potem obvezno še pravočasno poskrbite za varnost otrok. Naj bo doma ena oseba popolnoma trezna in vedno na voljo otrokom. Pitje naj bo zmerno in poskrbite, da s svojim obnašanjem ne boste vznemirjali otrok. Slednji se lahko hitro prestrašijo in ne razumejo, zakaj se oče, mati ali njihovi prijatelji nenavadno vedejo. Razmislite, ali bi pred bučnim praznovanjem morda otroke predali v varstvo starim staršem. Sicer bo žalostno, da novega leta ne boste pričakali skupaj z otroki, a bolje je tudi to, kot pa da so otroci priče pijančevanju odraslih in da nimajo niti ene odrasle osebe, na katero se lahko v tem času obrnejo in zanesejo. Naj vam bo jasno tudi, da boste morali naslednji dan skrbeti za otroke - kljub hudemu mačku.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400