Moskisvet.com
mišice

Prehrana

Nikar jih ne zanemarjajte!

S.C.
12. 04. 2017 09.33
3

Številni rekreativni športniki, ki so nenehno podvrženi napornim treningom ter se držijo priporočenega jedilnika, pogosto pozabljajo, da so za normalno delovanje organizma ter boljše športne rezultate zelo pomembni tudi vitamini in minerali. Te morajo aktivni posamezniki uživati v večjih količinah kot neaktini.

Sadje in zelenjava
Sadje in zelenjava FOTO: Profimedia

Vsak, tako rekreativen kot tudi vrhunski športnik, potrebuje za normalno delovanje organizma ter za boljšo vzdržljivost pri posameznem športu poleg beljakovin, ogljikovih hidratov, aminokislin in maščob tudi že same po sebi nujno potrebne vitamine in minerale. Seveda jih potrebuje popolnoma vsak človek, tudi če je še tako neaktiven. Nekateri so namreč nenadomestljivi za kožo, lase in nohte, krepijo imunsko odpornost ter so v vsakem primeru nujni za normalno delovanje telesa. Ravno zaradi povečane telesne aktivnosti pa je potreba po vitaminih in mineralih pri športnikih še povečana.

Vitamini in minerali so snovi, ki so nujno potrebne za normalno delovanje telesa, za uravnavanje presnove ter za rast, razmnoževanje in delovanje tkiv in organov. Ker jih človeški organizem večinoma ni sposoben sintetizirati, jih moramo zaužiti s hrano ali v obliki prehranskih dopolnil. Slednji so popularni predvsem zato, ker je z vsakodnevno prehrano skoraj nemogoče v telo vnesti zadostno količino vitaminov in mineralov, da bi lahko normalno funkcionirali in dali maksimum od sebe pri športnem udejstvovanju. Predvsem športniki, ki imajo omejen energijski vnos, pogosto zaužijejo premalo vitaminov in mineralov in če jih ne zaužijejo dodatno, lahko pride do številnih nevšečnosti. Sicer pa številne raziskave dokazujejo, da imajo tisti zaužiti s prehrano večji učinek od vitaminov in mineralov v obliki dopolnil.

Ko pride do pomanjkanja vitaminov in mineralov …

Prehrana vsakega športnika tako ali drugače zahteva celosten pristop, količine hranilnih snovi pa so odvisne od spola, vrste športa, intenzitete ter pogostosti treningov. Čeprav vitamini in minerali sicer niso najpomembnejši faktor za mišično rast, pa kljub temu izboljšujejo pogoje za omenjen proces.

Ker je športnik vedno v gibanju in podvržen napornim treningom, potrebuje kar dvakrat večjo količino vitaminov B1 (tiamin), B2 (riboflavin) in B6 (piridoksin) od priporočenega dnevnega odmerka. Vitamini skupine B namreč sodelujejo pri presnovi OH, beljakovin in maščob ter posledično zagotavljajo energijo, ki je pri telesnem naporu še kako pomembna. Nekateri vitamini omenjene skupine sodelujejo tudi pri oblikovanju hemoglobina v rdečih krvnih celicah, ki dostavljajo mišicam kisik in tako povečujejo njihovo vzdržljivost. Pomanjkanje vitaminov B med drugim povzroča predvsem utrujenost, pomanjkanje koncentracije in boleče mišice, kar pa je pri športnem udejstvovanju vsekakor ovira.

Predvsem pri vzdržljivostnih športih lahko hitro občutite pomanjkanje keterega od vitaminov ali mineralov.
Predvsem pri vzdržljivostnih športih lahko hitro občutite pomanjkanje keterega od vitaminov ali mineralov. FOTO: Profimedia

Telo športnika potrebuje tudi večjo količino antioksidantnih vitaminov, predvsem vitaminov A, C in E ter betakaroten in selen, ki ščititijo celice pred oksidativnimi poškodbami in posledično optimizirajo delovanje mišic. Zadosten vnos antioksidantov je nujno potreben pri športnikih v preventivi pred oksidativnim stresom ter zaradi večjega imunskega odziva in boljše regeneracije.

Vzdržljivostni športi lahko izzovejo tudi pomanjkanje železa, kar povzroči slabokrvnost, to pa spremlja utrujenost in splošno pomanjkanje energije, kar negativno vpliva na telesno aktivnost. Poslabša se aerobna učinkovitost in sposobnost organizma, da se ustrezno prilagodi vzdržljivostnim treningom.

Ne smemo pozabiti tudi na magnezij, ki je pri športu izjemno pomemben. Velika telesna obremenitev izgubo magnezija pospešuje, kar je predvsem posledica večjega potenja. Predvsem pri vzdržljivostnih športnikih se zato lahko pomanjkanje magnezija pojavlja pogosteje kot pri neaktivnih ljudeh, takrat pa pride do povečanja trzanja mišic in krčev v mišicah, poleg tega pa naraste dovzetnost za napetosti v mišicah, natege in pretege.

Omenjeni so le glavni vitamini in minerali, ki jih športnik nujno potrebuje, celo v nekajkrat večji količini od priporočene, strokovnjaki pa opozarjajo, da morate uživati vse vitamine in minerale. Številne raziskave dokazujejo, da pri aktivnih osebah prepogosto pride do pomanjkanja enega ali več vitaminov oziroma mineralov, kar je predvsem dolgoročno lahko zelo škodljivo. Če torej vaša prehrana ni dovolj raznolika, je priporočljivo uživati prehranska dopolnila, ki so med športniki zelo priljubljena. Raziskave kažejo, da ima kar 75 odstotkov športnikov dodaten vir vitaminov in mineralov, pri bodybuilderjih pa je ta odstotek še veliko večji. Zavedajte pa se, da ne gre za čudežne tabletke in da ne bodo imele želenega učinka, če bodo na vašem meniju le sladka ter slana živila, bogata z nezdravimi maščobami. Prehranska dopolnila so namreč le pika na i zdravi in uravnoteženi prehrani.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479