Moskisvet.com
Moč in mišice v zgornjem delu telesa - 3

Fit

'Naj treniram na napravah ali s prostimi utežmi?'

S.C.
01. 09. 2016 08.46
0

Tisti, ki so v fitnesu že praktično doma, so na podlagi izkušenj in posvetov s profesionalci uspeli najti način treninga, ki jim najbolj ustreza oziroma je najbolj primeren za doseganje želenih rezultatov, vi pa sodite med tiste začetnike ali posameznike, ki so med vsemi temi napravami in utežmi v fitnesu čisto zmedeni, saj ne vedo, kaj je najboljša izbira? Poglejmo, kaj so prednosti in slabosti vadbe na napravah in treninga s prostimi utežmi in lastno težo!

Ko so se drug za drugim začeli odpirati fitnes centri in so bile nato tudi v prosti prodaji na voljo najrazličnejše naprave za krepitev mišic določene mišične skupine in pozneje za več njih, so ljudje nanje gledali kot na čudež tehnologije in bili instinktivno prepričani, da so za doseganje optimalnih rezultatov vsekakor boljša izbira od prostih uteži, palic, kettlebellov ali ’zastarelih’ vaj z lastno težo. Kakšne vaje so v resnici boljše, je odvisno od številnih dejavnikov, predvsem pa od želja in potreb vsakega posameznika. Niti ena niti druga oblika vadbe ni boljša ali slabša od druge pri pridobivanju mišične mase, vsaka ima torej svoje prednosti in slabosti.

Sploh so v zadnjem času popularne razne oblike funkcionalnih vadb, ki so kombinacija izključno vaj z lastno težo ter prostimi utežmi in drugimi pripomočki, in poleg povečanja mišične mase ter izboljšanja splošne moči obljubljajo tudi izboljšanje hitrosti, vzdržljivosti, agilnosti, gibljivosti in koordinacije, skratka splošne telesne pripravljenosti. A če še vedno oklevate, na kakšen način bi okrepili svoje mišice, strokovnjaki poudarjajo, da boste najboljše zase naredili, če se boste odločili za kombinacijo tako vaj na napravah kot s prostimi utežmi in lastno težo.

Prednosti in slabosti

Ljudje so pogosto zmotno prepričani, da profesionalni bodibilderji trenirajo izključno s prostimi utežmi, v resnici pa jih določen odstotek prisega na naprave oziroma predvsem na kombinacijo obojega. Če ste še vedno v dvomih, ali bi v fitnesu najprej poprijeli za proste uteži ali pa se spopadli s prvo konstrukcijo, ki vam stoji na poti, vam bodo morda naslednja dejstva v pomoč pri odločitvi; vedite pa, da je vsaka izbira prava, še najboljše pa boste naredili s kombiniranjem enega in drugega.

- Če vam obisk fitnesa ne diši in bi raje trenirali doma, je zagotovo bolje, da si omislite proste uteži, saj so bistveno cenejše od naprav in seveda zavzamejo tudi veliko manj prostora. Za treninge doma so idealne tudi vaje z lastno težo.

- Vadba s prostimi utežmi je lahko veliko bolj razgibana, torej imate veliko več različnih vaj na razpolago, uporabljate jih pravzaprav lahko za skoraj vsako mišico telesa, medtem ko na napravah to ni mogoče.

- Naprave vas lahko hitro začnejo dolgočasiti, saj vadba na njih lahko postane monotona, kar je nevarno za motivacijo.

- A če ste začetniki, je morda bolje, da najprej trenirate na napravah, saj vaje s prostimi utežmi zahtevajo več koordinacije in ravnotežja in če slednjega nimate še dobro razvitega, lahko še kako hitro utrpite kakšne poškodbe.

- Je pa res, da imajo pri tem prednost vaje s prostimi utežmi, saj so veliko bolj podobne vsakodnevnim situacijam, kot recimo nošenju težkih vrečk iz trgovine, in bolje razvijajo ravnotežje, koordinacijo in stabilnost.

- Vaje z utežmi omogočajo tudi večjo svobodo samega giba in hkrati aktivirajo več mišičnih skupin, po drugi strani pa nekatere naprave omogočajo večji razpon giba za določeno skupino mišic kot proste uteži.

- Naprave omogočajo, da trenirate točno določeno mišično skupino, torej tisto, ki ji želite posvetiti največ pozornosti, kar je pri prostih utežeh veliko težje.

- Če se odločite trenirati na napravah, lahko prihranite kar nekaj časa, saj hitro preidete z ene na drugo in si vam ni treba beliti glave s tem, katero vajo boste izvajali. Pri prostih utežeh morate imeti veliko domišljije in tudi znanja glede na široko paleto vaj, ki jih te omogočajo.

- Naprave so veliko boljša izbira tudi, če okrevate po kakšni poškodbi.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497