Moskisvet.com
tekaški čevlji

Fit

Na kaj paziti pri izbiri tekaških čevljev?

Ma.K.
03. 08. 2016 08.27
2

Od pravilne izbire tekaških čevljev je odvisno, ali boste pretežno tekli ali hodili. Čeprav gre za najbolj naravno vadbo, ta predstavlja za sklepe in hrbtenico veliko obremenitev. To pa lahko zmanjšate s pravilno izbiro čevljev za tek. Preberite osnovna pravila, ki jih je vredno upoštevati.

Tek
Tek FOTO:
Kakšna so vaša stopala?

Seveda imamo vsi 10 prstov in dve peti, vendar ima vsako stopalo svoje značilnosti. Večina blagovnih znamk ponuja različne modele za različna stopala, zato si vzemite čas in jih spoznajte. Preprost način, kako to naredite je, da z mokrim stopalom stopite na kos rjavega papirja, ali pogledate, kje vaši nošeni čevlji kažejo največjo obrabo.

Če moker odtis pokaže celotno stopalo z malo ali nič krivulje na notranji strani, oziroma če vaši stari čevlji pokažejo največ obrabe na notranjem robu, imate ploska stopala, ki težijo k nagibanju v notranjost. V tem primeru izberite copate z maksimalno podporo.

Če odtis prikazuje le del vašega prednjega stopala in peto z ozko povezavo med njima, ali se čevlji obrabijo predvsem na zunanjem robu, imate visoko nart in noga se nagiba navzven. V tem primeru izberite tekaške copate, ki so izdatno oblazinjeni in imajo mehke podplate.

V primeru, da imate nevtralen lok, torej se vaši čevlji obrabljajo enakomerno in je na mokrem odtisu videti jasen lok, potrebujete stabilen copat s pravim razmerjem oblazinjenja in opore.

Stopala se spreminjajo

Tudi pri odraslih se številka noge spreminja in strokovnjaki priporočajo, da si stopalo izmerite dvakrat letno. Prav tako se spreminja oblika in velikost stopala tekom dneva, zato jih kupujte popoldne oziroma zvečer. Če tečete s povojem ali opornico na gležnju, to vzemite s sabo, prav tako nove čevlje pomerjajte na nogavice, ki jih običajno obujete med tekom.

Tek
Tek FOTO: Profimedia

Čevlje je treba 'znositi'

Temu mitu ne nasedajte. Tekaški čevlji morajo biti udobni že v trgovini in ne prepričujte se, da se bodo še raztegnili in vas sčasoma nehali tiščati.

Pri izbiri prave velikosti upoštevajte pravilo palca, kar pomeni, da je od najdaljšega prsta do konca copata med 0,5 in 1. centimetrom prostora. Tako bodo morda tekaški copati za eno številko večji od vaših čevljev.

Medtem, ko ortopedi priporočajo, da imate v tekaških copatih dovolj prostora, da lahko prosto premikate vse prste, morajo biti na peti tesno prilegajoči, da se vam med tekom ne bodo sezuvali.

Cena je pomembna, vendar ni pogoj za kakovost

V želji za kakovostne tekaške copate vam ni treba takoj oddrveti proti policam z najdražjimi artikli. Ceneni tekaški copati so sicer slabše kakovosti, vendar drago tudi ne pomeni nujno najbolj kakovostno. Pri izbiri raje kot ceno upoštevajte anatomske značilnosti stopala. Vsekakor je najbolje, da jih kupujete v specializiranih trgovinah, kjer vam bodo prodajalci znali svetovati.

Redno jih menjavajte

Tekaški čevlji morajo biti zamenjani takrat, ko se vam več ne prilegajo in po teku čutite obremenitev na stopalu. Dober pokazatelj, da jih je treba zamenjati, so obrabljeni podplati ali občutek, da vam ne nudijo dovolj podpore. Ameriški ortopedi pa priporočajo, da jih zamenjate po približno 500 do 700 pretečenih kilometrih.

Tek
Tek FOTO: Profimedia
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376