Moskisvet.com
Možgani

Fit

Moški izgubljajo spomin hitreje kot ženske

S.C.
15. 09. 2016 08.22
2

Nedavna raziskava je pokazala, da pozabljivost in blaga izguba spomina pri moških nastopita prej kot pri ženskah, čeprav je nekoč veljalo ravno nasprotno.

Še do nedavnega je veljalo prepričanje, da pri ženskah demenca nastopi hitreje kot pri moških, vendar je nedavna raziskava, ki so jo opravili raziskovalci na Mayo Clinici iz Rochestra, to teorijo ovrgla. Dr. Roberts, avtor študije in član ameriške nevrološke akademije, je v obdobju treh let opazoval 1450 posameznikov, starih med 70 in 89 let. “Do sedaj je bilo opravljenih že veliko študij o izgubi spomina, vendar so temeljile na dogodkih iz preteklosti.

Spomin
Spomin FOTO: Profimedia

Ravno zaradi tega je naša raziskava tako zelo pomembna in daje bolj realne rezultate, saj smo se osredotočili na dogodke, ki so se zgodili v času raziskave,“ pojasni dr. Roberts. Gre za preučevanje blagih kognitivnih motenj in ne že napredovane bolezni. Blaga kognitivna motnja ni le običajna pozabljivost, nevrologi so jo označili za začetek demence pa tudi Alzheimerjeve bolezni, saj bolniki navajajo pozabljivost, težave pri razreševanju miselnih nalog ter slabo orientacijo, druge kognitivne funkcije pa so ohranjene.

Na začetku študije nihče od bolnikov ni imel težav s pozabljivostjo, še manj pa z resnejšimi težavami izgube spomina. Redna testiranja v roku treh let so vključevala podroben vprašalnik pa tudi oseben pogovor med zdravnikom in pacientom o spominu na dogodke zadnjih mesecev. Po treh letih so ugotovili, da je 296 ljudi razvilo blago kognitivno motnjo, med njimi kar 20 odstotkov več moških kot žensk. Raziskava pa je prinesla še eno zanimivo ugotovitev. Očitna razlika se je pokazala pri tistih med 70. in 74. letom, pri starejših, starih med 85 in 89 let, pa razlike praktično ni bilo.

Lahko torej povzamemo, da začetna stopnja izgube spomina, torej blaga kognitivna motnja, ki je lahko tudi začetek demence, pri moških nastopi prej kot pri ženskah.

Dejavniki tveganja za pojav počasne izgube spomina so zelo različni, predvsem na to vpliva stopnja izobrazbe, splošna razgledanost, bolezni, kot so diabetes, visok krvni tlak, predvsem pa debelost, nepravilna prehrana ter pomanjkanje gibanja in duševne stimulacije. Dr. Roberts meni, da bi morali dejavnike preučevati pri moških in ženskah ločeno, na ta način bi namreč lahko še podrobneje ugotovili, zakaj naj bi pravzaprav težave s spominom pri moških nastopile prej. Dodaja pa tudi, da bi se mladi morali čim dlje izobraževati na različnih področjih, brati knjige, reševati križanke in na ta način 'trenirati' možgane, da ostanejo čim dlje aktivni že zato, ker se življenjska doba, tako žensk kot moških, podaljšuje.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497