Moskisvet.com
Pisarniško delo lahko s seboj prinese kar nekaj zdravstvenih nadlog, kažejo raziskave.

Fit

Križi in težave pisarniškega dela

Moškisvet.com
29. 08. 2018 15.49
1

Če je vaše delo takšno, da večino časa presedite in le poredko vstanete, potem na vas preti nekaj nevarnosti, pravijo raziskovalci. Preverite, katere so to!

Pisarniško delo lahko s seboj prinese kar nekaj zdravstvenih nadlog, kažejo raziskave.
Pisarniško delo lahko s seboj prinese kar nekaj zdravstvenih nadlog, kažejo raziskave. FOTO: iStockphoto

1. Zategnjen in boleč vrat

Nenehno gledanje navzdol, na primer v knjige, papirje, poročila na delovni mizi in tudi strmenje v računalniški zaslon, ki je postavljen prenizko glede na raven vaših oči, lahko povzroči bolečine v vratu. Še več, celo v deformacijo vratnih mišic lahko vodi. ''Če večino časa gledate navzdol, se mišice v vratu postopoma krajšajo in se začnejo povešati. Veliko ljudi s takšnimi težavami srečujem. To so običajno tisti, ki opravljajo pisarniško delo,'' pojasnjuje estetski kirurg Prager. Če se hočete tovrstnim težavam izogniti, si knjigo oziroma papirje pridržite v višini oči, računalniški zaslon pa si postavite na dovolj visoko podlago, tako da ga boste gledali naravnost, in ne navzdol. Zavestno tudi večkrat razgibajte vrat in ga poravnajte.

2. Bolečine v hrbtu

Pogosta nevšečnost, ki spremlja pretežno sedeče delo, so tudi bolečine v hrbtu, ki so posledice nepravilne drže oziroma nepravilnega sedenja. Statistike kažejo, da se kar 50 odstotkov ljudi, ki med delovnim časom sedijo, spopada z bolečinami v hrbtu. Če namreč sedite zvito, hrbtenico nenaravno ukrivljate in posledično se lahko v hrbtu pojavijo bolečine. Zato pazite na pravilen položaj sedenja. Stegna naj bodo glede na preostanek telesa v pravem kotu, stopala z rahlim razmakom položena na tla, ramena potisnite nazaj, hrbtenico zravnajte.

Pisarna
Pisarna FOTO: iStockphoto
3. Hemoroidi

Hemoroidi, imenovani tudi zlata žila, se kažejo kot občasne krvavitve, srbečica ali bolečine, ki najpogosteje nastanejo zaradi pritiska na vene v okolici danke, to pa je lahko tudi posledica dolgotrajnega sedenja. Zato ni presenetljivo, da je ena od morebitnih zdravstvenih težav, ki lahko spremljajo pretežno sedeče delo, tudi nastanek hemoroidov. Možnosti za tovrstne težave boste korenito zmanjšali, če boste večkrat med delov vstali in se sprehodili, če boste zadosti pili in jedli hrano, bogato s prehranskimi vlakninami.

4. Težave z žilami

Raziskava, ki so jo naredili novozelandski raziskovalci, je pokazala, da lahko leta in leta sedečega dela, kjer se posameznik le redko vstane in sprehodi sem ter tja, povzroči težave z žilami – podobno kot se to dogaja tistim, ki pogosto potujejo z letalom. Vodja raziskave, profesor Richard Beasley, pravi, da so pravzaprav prav tisti, ki skorajda vse življenje delajo v pisarni in presedijo po osem ur dnevno, poleg oseb, ki pogosto letijo, med najbolj ogroženimi. Od 62 oseb, ki so bile zaradi tromboze žil sprejete v bolnišnico, jih je kar 34 odstotkov povedalo, da v službi večino časa sedijo, medtem ko jih je 21 odstotkov pojasnilo, da pogosto potujejo z letalom, je še pokazala študija. Če torej tudi vaše delo od vas zahteva osemurno ali celo večurno sedenje, potem poskrbite, da se boste na približno eno uro vsaj za nekaj minut vstali in sprehodili po pisarni ter tako vsaj malo prekrvavili noge in spet spravili v pogon vaš krvni obtok.

5. Okužbe z bakterijami

Večkrat jeste kar za računalnikom, potem pa ne počistite niti tipkovnice niti miške? Se morda rokujete z veliko ljudmi ali prijemate denar, a si včasih v naglici pozabite umiti roke, potem pa prijemate predmete na svoji delovni mizi, se dotikate delovne površine mize ali računalnika? Če je temu tako, se nikar ne čudite, da so vaši delovni pripomočki pravzaprav pravo leglo bakterij, zaradi katerih lahko celo zbolite. Raziskave namreč kažejo, da je na nekaterih tipkovnicah, ki niso redno čiščene in razkužene, celo več bakterij kot na redno čiščenih straniščnih školjkah. Zato se raje prehranjujte kje drugje, roke si redno umivajte, delovne pripomočke, kot so računalo, tipkovnica, miška, pa redno in ustrezno čistite.

Če boste jedli nad računalniško tipkovnico in je ne boste redno čistili, bo kmalu postala pravo leglo bakterij.
Če boste jedli nad računalniško tipkovnico in je ne boste redno čistili, bo kmalu postala pravo leglo bakterij. FOTO: iStockphoto

6. Dehidracija

V poplavi dela, naglici, preobremenitvi marsikdo pozabi na to, da je treba za dobro počutje in nemoteno delovanje popiti zadosti tekočine. Dnevno naj bi spili od dva do tri litra tekočine – odvisno od vsakega posameznika in tega, kaj tisti dan počne (ob večjih telesnih naporih in večji vročini je namreč treba piti več). Če boste pili premalo, vas lahko začne boleti glava, pojavijo se lahko vrtoglavica, motnje zbranosti in razmišljanja, razdražljivost, to pa bo močno zmotilo vaš delovni proces. Zato imejte pri sebi vedno stekleničko tekočine.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479