Moskisvet.com
kožni rak

Fit

Kdaj je čas za preplah?

N.J.
14. 07. 2016 08.07
0

Melanom je najnevarnejša oblika kožnega raka, na razvoj katerega močno vpliva pretirano izpostavljanje sončnim žarkom in zato bi se morali vsi dobro zavedati pomena preventivnih ukrepov. Pomembno je tudi samopregledovanje kože in zato je prav, da spoznamo simptome kožnega raka. Pravočasno odkrivanje raka je namreč ključnega pomena za uspešno zdravljenje.

Melanom velja za najnevarnejšo obliko kožnega raka, ki se hitro razširi v sosednja tkiva in različne organe. Ne le to, po podatkih Registra raka Republike Slovenije je pri Slovencih rak kože eno najpogostejših rakavih obolenj – letno ga diagnosticirajo približno 500 ljudem. Pri moški populaciji zaseda tretje mesto – takoj za pljučnim rakom in rakom prostate, pri ženskah pa je na drugem mestu, saj je na prvem mestu še vedno rak dojke. Še posebej skrb vzbujajoče pa je dejstvo, da se maligni melanom najpogostje pojavlja pri osebah med 20. in 34. letom starosti.

Lahko ga opazimo pravočasno!

Melanom je ena od tistih bolezi, ki jo lahko z rednim samopregledovanjem kože opazimo in tako ukrepamo pravočasno. Najboljša metoda odkrivanja melanoma je metoda ABCDE, ki naj bi jo opravljali približno enkrat mesečno. Pri ABCDE metodi morate tako opazovati:

Ženska na plaži
Ženska na plaži FOTO: iStockphoto
A = Asimetrijo (Asimetry): kakšna je oblika znamenja (asimetrično znamenje je sumljivo)
B = rob (Border): ali je rob znamenja pravilen (melanom ima nepravilen rob z izrastki)
C = barvo (Color): zdravo znamenje je običajno enobarvno, melanom pa je večbarven
D = dimenzijo (Dimension): sumljiva so znamenja, ki v premer merijo več kot 6 milimetrov
E = razvoj (Evolution): pozorni moramo biti na spremembe v velikosti, barvi in debelini pigmentnega znamenja

Kdo je v večji nevarnosti?

Kožnemu raku so najbolj izpostavljeni ljudje, ki se v veliki meri izpostavljajo sončnim žarkom (brez kakršne koli zaščite ali z malo zaščite), svetlopolti ljudje oziroma posamezniki s svetlimi, rdečimi ali svetlo rjavimi lasmi in modrimi, zelenimi ali sivimi očmi. Te namreč sonce hitreje opeče, njihova koža pa težko porjavi ali pa sploh ne.

kožni rak
kožni rak FOTO: POP TV

Smrti je malo, a vseeno preveč

Ker je rak kože bolezen, ki jo je mogoče preprečiti in pravočasno odkriti, bi lahko vsako smrt preprečili. K sreči je preživetje slovenskih bolnikov sorazmeroma visoko – skoraj 95-odstotno. Smrti so običajno posledica predolgega odlašanja z iskanjem pomoči, dokler sprememba na koži ne zadebeli, zakrvavi ali postane moteča.

Porjavela koža NI zdrava!

Mnogi menijo, da bodo telo oskrbeli z vitaminom D, ki preprečuje nastanek osteoporoze, le če bodo cel dan ležali na soncu. A to ne drži. Za pridobivanje vitamina D zadostuje že nekaj minut izpostavljanja manjših delov telesa sončni svetlobi. Za najsvetlejši tip kože je tako dovolj že pet minut, za tiste z najtemnejšo poltjo pa nekje do 15 minut.

očka v opremi za plažo
očka v opremi za plažo FOTO: iStockphoto
Prav tako pa kožni rak tudi ni edina posledica pretiranega izpostavljanja sončnim žarkom. To je le končna in najbolj kruta posledica. Na poti do nje pa se posamezniki srečujejo s številnimi akutnimi posledicami, kot so sončne opekline, celotna skupina občutljivosti na svetlobo, med katerimi je najpogostejša alergija na sonce, pojavijo se lahko tudi reakcije na zdravila in rastline, poslabšajo pa se lahko tudi nekatere kožne bolezni, kot so določene avtoimunske bolezni in bolezni kože na obrazu (rdečica, akne). Še veliko več pa je kroničnih posledic pretiranega izpostavljanja soncu, kot so na primer staranje kože, pojavljanje gub na obraz, vratu in drugih izpostavljenih delih telesa, pojavljanje lis, žil in rdečine kože, spremembe teksture kože in večje število benignih kožnih izrastkov.

Zaščitite se!

Pred soncem se je treba zaščititi vedno in povsod in ne le na plaži. Kot sončenje namreč je namreč definirana vsaka aktivnost na prostem, ki povzroča porjavelost ali pordečitev kože.

Sončenje
Sončenje FOTO: iStockphoto
Pri športnih aktivnostih tako uporabljajte vodoodporne izdelke, ki ne tečejo v oči, pri vsakodnevnih aktivnostih vlažilne kreme, na morju pa bolj mastne podlage. Na prodajnih policah je poleg tega veliko izdelkov, ki so namenjeni prav vsem tipom kože in vsem ljudem – otrokom, odraslim, športnikom, alergikom, diabetikom, ljudem, ki imajo težave z aknami … Zato se ne more zgoditi, da ne bi našli primernega izdelka zase.

Zaščititi pa se morate tudi pravilno. Najbolj pomembno je, da zaščitite vse dele telesa, tudi nos, dekolte, ušesa, dlani in narte, poleg tega pa morate uporabiti tudi zadostno količino izdelka – najmanj 2 miligrama na kvadratni centimeter kože.

Ne pozabite pa še ...

V času najmočnejšega sevanja, ko je UV-indeks izjemno visok, med 10. in 16. uro, se zadržujte v senci, uporabljajte zaščitna oblačila in zaščitne kreme. Pomagate si lahko tudi s kopalnimi oblačili, ki prekrijejo večji del telesa, se uporabljajo pri kopanju in omogočajo osebam, ki se sicer ne smejo preveč izpostavljati sončnim žarkom (osebam, ki so prebolele raka kože, so alergični na sonce …), da lahko uživajo v poletju in tako izboljšajo kakovost svojega življenja. Predvsem pa redno pregledujte svojo kožo, to lahko za vas opravijo tudi dermatologi, ali pa prosite za pomoč svojo boljšo polovico!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497