Moskisvet.com
Težave s penisom

Zdravje

Kako nevarno je?

N.J.
02. 09. 2016 11.48
1

Ko moški pomislijo na povečano prostato, najprej pomislijo na najhujšo diagnozo: raka. Toda benigna hiperplazija prostate, po domače kar povečana prostata, pesti mnoge moške, predvsem tiste v zrelih letih. Še več, tovrstne težave se prej ali slej pojavijo pri skoraj vseh moških.

Moška spolna žleza, prostata, leži pod sečnim mehurjem. Gre za kostanju podobno strukturo z volumnom 25 mililitrov, katere glavna funkcija je proizvajanje bistre tekočine, ki omogoča prehranjevanje semenčic in tvori semensko tekočino. Ta tekočina pa istočasno omogoča tudi skladiščenje cinka, ki ima protibakterijsko vlogo in ščiti prostato pred vnetji. Ker prostata brez ustreznih hormonov ne more delovati, pomembno vlogo igrata testisa, ki proizvajata hormona testosteron in prostaglandin. Blizu prostate poleg tega ležita mišici zapiralki sečnega mehurja, ena nad in druga pod žlezo, ki uravnavata odtok seča iz sečnega mehurja in sodelujeta pri izlivu semena.

prostata
prostata FOTO:

Prostata se lahko poveča

Povečanje prostate, ki ga strokovno imenujemo benigna hiperplazija prostate, je značilno za moške po 50. letu starosti in je posledica delovanja moškega spolnega hormona testosterona, zaradi katerega začnejo celice v delu prostate nabrekati. S to težavo, ki ni življenjsko ogrožajoča, se sreča večina moških nad 80 let, polovica od njih pa ima tudi posledične težave, ki so predvsem nadležne. Ker sečnica, po kateri moški izločajo seč in semensko tekočino, poteka skozi prostato, povečanje prostate namreč lahko povzroči zoženje sečnice in s tem težave pri odtekanju urina iz sečnega mehurja.

Težave s prostato se ne pojavijo z danes na jutri, temveč jih moški zaznavajo postopoma, lahko tudi več let. Oženje sečnice je namreč počasen proces.

Prvi znaki in simptomi rasti prostate so:

- vedno šibkejši curek pri uriniranju,

- čakanje na seč, da priteče,

- prekinjanje curka med odvajanjem urina,


- kapljanje tudi po koncu uriniranja,

- občutek polnega mehurja po odvajanju, 

- odvajanje urina več kot dvakrat na noč,

- pogostejše tiščanje na vodo.

Težave s penisom
Težave s penisom FOTO:

Za obisk zdravnika in pogovor z njim pa zadostujeta že dva prisotna simptoma od naštetih. Pri tem je pomembno poudariti, da je najnevarnejši simptom benigne hiperplazije prostate, pri katerem je potreben takojšen urološki poseg, uhajanje seča pri prekomerno napolnjenem mehurju, ki pomeni, da je mehur že močno oslabel in lahko vodi do okvare zgornjega dela sečil – sečevodov in ledvic.

Če je povečana prostata posledica delovanja hormonov, z njo običajno nimajo težav moški, ki so bili v mladosti kastrirani. Benigno povečanje se začne v sredini prostate, razraščanje tega dela pa pritisne preostanek žleze ob ovojnico. Ker prostata leži tik ob danki, je potreben rektalni pregled, prostata pa postane trša na otip, bolj gladka in elastična.

Kako poteka zdravljenje?

Zdravljenje benigne hiperplazije prostate je odvisno od intenzivnosti bolezni. Pri blagih težavah zdravljenje običajno ni potrebno, bolniki naj bi se le izogibali alkoholnih, gaziranih in mrzlih pijač, pravi kavi ter pikantni prehrani, na zdravniškem pregledu pa naj bi se oglasili enkrat letno.

Pri manjših in srednje izraženih težavah je bolezen treba zdraviti z zdravili. Eden od načinov je zdravljenje s hormonskimi zdravili v obliki tablet, finasteridi, ki zavirajo delovanje testosterona. Drugi način pa je zdravljenje s pomočjo zaviralcev alfa receptorjev, ki sproščajo gladke mišice, kar zmanjša pritisk prostate na sečnice in odpravi odtočno oviro.

Moški, ukrepajte pravočasno!
Moški, ukrepajte pravočasno! FOTO: iStockphoto

Pri moških s hudo hiperplazijo prostate je treba opraviti kirurški poseg. Včasih je edino možnost predstavljal poseg skozi trebušno steno in odstranitev povečanega dela prostate. Vendar pa se je po drugi svetovni vojni pojavila transuretralna resekcija prostate (TUR), poseg, pri katerem skozi sečnico uvedejo posebni inštrument, ki ga imenujemo resektoskop. Urolog nato z električno zanko ali s strgalom odstrani povečani del prostate. Obstajajo pa še drugi načini zdravljenja, kot na primer laserski poseg, ki je podoben TUR, le da gre za uporabo laserja namesto električne zanke, zdravljenje z ultrazvokom in transuretralno odstranitev povečane prostate z uporabo mikrovalov.

Pri nezdravljenju lahko pride do zapletov ...

Če povečane prostate ne zdravimo, lahko pride do krvavitev iz prostate, akutnega ali kroničnega zastoja urina v mehurju, okužbe sečil, nastanka kamnov v sečnem mehurju ali okvare ledvic. Da ne bi prišlo do tega, strokovnjaki vsem moškim po 50. letu starosti priporočajo preventivne preglede prostate vsaj enkrat letno. In to ne le zaradi možnosti razvoja raka, temveč tudi zaradi odkritja te težave, ki lahko povzroči motnje pri mokrenju v poznejših letih. Naj dodamo le še to, da je vsaka preventiva boljša kot kurativa in da je vsako zdravljenje uspešnejše in enostavnejše, če je bolezen zgodaj odkrita.

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497