Moskisvet.com
Fit moški

Fit

Je tek lahko prepočasen?

N.J.
02. 08. 2017 06.38
0

Se vam je morda kdaj zgodilo, da ste šli  teči s kondicijsko slabše pripravljenim prijateljem, nato pa ste bili presenečeni, saj ste mislili, da ste tratili čas, na koncu pa vas je vse bolelo, bolj kot če bi tekli hitro?

tek
tek FOTO: Thinkstock

"Če gre maratonec, ki teče s hitrostjo 3 minute na kilometer, teči s hitrostjo 6 minut na kilometer, ne bo izzval nobenih fizioloških sprememb v telesu in zaradi tega ne bo postal boljši tekač," pravi  Janet Hamilton, ustanoviteljica in ena glavnih trenerk v Running Strong v Atlanti, ZDA.

tek
tek FOTO: iStock
Kljub vsemu pa se marsikomu zdi, da je počasen tek pravzaprav boleč. Če vam je pri počasnem teku nelagodno in vas začnejo boleti mišice, sklepi, potem je to znak, da nekaj ne delate prav. Ste morda upočasnili kadenco? Sprememba kadence lahko povzroči dodaten stres v mišicah oziroma povzroči pritiske, kjer jih sicer ni. "Več korakov na minuto pomeni več stika s podlago in noge morajo tako prenesti več pritiska," pravi Hamilton.

To ne pomeni, da ne smete teči počasi. Nasprotno. Počasen tek je lahko blagodejen. Le naučiti se morate počasi teči. Poskusite ohraniti kadenco, le manj moči uporabite pri odrivu. Osredotočite se na to, da tečete bolj lahkotno in ne počasneje. Kot pravi Hamiltonova, imajo tisti, ki redno tečejo, ritem že v glavi. "Ko tečejo počasneje, se lahkotneje odrivajo od podlage in s tem uravnavajo hitrost.  Nekateri tekači trdijo, da jim počasen tek ne ustreza ... ne gre za fizično slabše počutje. Gre za to, da jim ni všeč misel na to, da tečejo počasi."

Kot pravi Hamilton, bi moral tekač pri vzdržljivostnem treningu čutiti,  da ne gre za prevelik napor in da bi to lahko počel ves čas.

Počasen tek je namreč dober za izboljšanje vzdržljivosti, pospeši cirkulacijo in stimulira encime, zaradi česar se mišice hitreje celijo. Počasnejši tek tudi krepi mišice nog, trupa in rok, pri počasnejšem teku pa tekač tudi lažje pazi na pravilno držo med tekom.

tekač
tekač FOTO: iStock

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 306