Moskisvet.com
moški in ženska pod tušem

Fit

Se je bolje tuširati zjutraj ali zvečer?

N.J.
18. 09. 2020 06.00
11

Večna dilema: je bolje, če se stuširam zjutraj, pred službo, ali prhanje prestavim na večer? Strokovnega odgovora na vprašanje ni, kajti mnenja strokovnjakov so deljena. Prav tako pa je to, ali se bo nekdo stuširal zjutraj ali zvečer, odvisno od osebnih preferenc. Vam pa lahko pomagamo pri sprejemanju odločitve tako, da vam predstavimo nekaj prednosti in slabosti v primeru obeh odločitev.

Na vprašanje, kaj je bolje, jutranja ali večerna prha, nimamo pravilnega odgovora. Vse je namreč odvisno zgolj od tega, kaj vam bolj ustreza.

Jutranje prhanje

Pozabite na kavo! Če se želite zjutraj hitro zbuditi in napolniti baterije, kavo zamenjajte za osvežujoč tuš. Le malo stvari vas bo tako kakovostno in učinkovito prebudilo.

Za boljšo kožo. Z jutranjo prho boste očistili svoj obraz, čist pa bo ostal večino dneva. Strokovnjaki jutranje tuširanje zato svetujejo vsem, ki jim težave povzroča mastna koža. Dermatolog Jeffrey Benabio še dodaja, da je za moške priporočljivo, da si obraz umijejo dvakrat dnevno: "Vsi moški bi si morali obraz umiti ne le zjutraj, temveč tudi zvečer, da bi z njega sprali vso umazanijo in odvečno maščobo." Pri tem seveda ne uporabljajte agresivnih mil in čistilnih sredstev, kajti ta bodo kožo le 'izčrpala' in poškodovala.

Napaka, ki jo pri britju dela večina moških
Preberi še
Napaka, ki jo pri britju dela večina moških

Enostavnejše britje. Če imate takšno službo, da poraščen obraz ne pride v poštev, ali pa ste zgolj pristaš vedno obritega videza, potem je jutranje tuširanje kot nalašč za vas. Med prhanjem se dlake napijejo vode in odebelijo ter zmehčajo, zato je britje po tuširanju veliko enostavnejše, hitrejše in manj 'agresivno' za kožo.

Vedno urejeni. Če imate nekoliko daljše lase, ki se radi 'pomečkajo' med spanjem, potem je jutranja prha točno to, kar potrebujete. Izognili se boste kilogramom gela za lase, s katerim sicer popravljate razne vrtince in poležane pramene las, istočasno pa boste privoščili lasišču prepotreben počitek. Pod prho si namreč lahko lase mimogrede umijete – s šamponom ali zgolj splaknete z vodo – in oblikujete pričesko, kakor boste želeli.

Če imate takšno službo, da poraščen obraz ne pride v poštev, ali pa ste zgolj pristaš vedno obritega videza, potem je jutranje tuširanje kot nalašč za vas.
Če imate takšno službo, da poraščen obraz ne pride v poštev, ali pa ste zgolj pristaš vedno obritega videza, potem je jutranje tuširanje kot nalašč za vas. FOTO: iStockphoto

Pred spanjem

Daljši spanec. Če niste jutranji človek in zjutraj radi nekoliko dlje poležite v postelji, boste z večernim prhanjem za 30 minut podaljšali jutranji spanec. A vedite, da strokovnjaki svetujejo, naj si vroče prhe privoščimo vsaj dve uri pred spanjem. Temperaturne spremembe namreč lahko vplivajo na kakovost spanja.

Boljši spanec. Finski strokovnjaki so v eni od raziskav ugotovili, da prhanje pred spanjem (če ste se vajeni tuširati z vročo vodo, vsaj dve uri prej) izboljšuje kakovost spanja, saj se telo tako bolj umiri.

Čisti v posteljo. S prhanjem pred spanjem boste vsak dan v posteljo odšli čistejši, vaše rjuhe pa bodo dlje časa ostale čiste. Čiste rjuhe pa ne pomenijo le manj dela s pranjem in preoblačenjem, temveč tudi pozitivno vplivajo na kožo, še posebej če vas mučijo akne, saj koža ne bo vso noč izpostavljena umazaniji.

30 dni se je prhal samo z ledeno mrzlo vodo – to je rezultat
Preberi še
30 dni se je prhal samo z ledeno mrzlo vodo – to je rezultat

Muči vas prekomerno znojenje. Za ljudi, ki imajo težave s prekomernim znojenjem in zaudarjanjem, je prav, da se stuširajo pred spanjem – in po potrebi tudi zjutraj. Nekateri dermatologi pravijo, da uporaba antperspirantov pred spanjem dovoljuje aluminiju, aktivni sestavini v antiperspirantu, da se bolj učinkovito vpije v kožo zato bolje deluje. Kakor koli že, pa so to zgolj trditve, ki pa nimajo znanstvene podlage in niti dokazov. Dejstvo pa je, da tako antiperspiranti kot tudi dezodoranti veliko bolje delujejo, če jih nanesemo na čisto in suho kožo.

 

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497