Moskisvet.com
Pomanjkanje spanja ima lahko resne posledice

Zdravje

Pomanjkanje spanja ima lahko hude posledice

Su.S.
04. 12. 2018 07.56
0

Del skrbi za vaše zdravje bi morali biti tudi količina in kakovost vašega nočnega počitka. Zaradi pomanjkanja spanca si lahko nakopljete številne težave, bolezni in celo smrt.

Pomanjakanje spanja ima lahko resne posledice za vaše zdravje. Koliko ur spanja potrebujete na dan, je odvisno od vsakega posameznika, a če spite manj kot šest do osem ur na dan, povečate tveganje za prezgodnjo smrt in določene bolezni. Pomanjkanje spanca povezujejo s slabim duševnim zdravjem, debelostjo, diabetesom, Alzheimerjevo boleznijo in rakom.

Najmanj, kar se vam lahko zgodi
Najmanj, kar se vam lahko zgodi FOTO: Profimedia

Dejstvo je, da pomanjkanje spanca v razvitem svetu postaja vse večja težava in da že polovica ljudi spi šest ur in manj na dan. Poglejte, kakšne so posledice početja, s katerim morda želite narediti vtis na okolico ali preprosto opraviti vse obveznosti, ki vam jih prinaša natrpan urnik, s tem pa resnično škodujete svojemu zdravju.

Ste utrujeni in zaspani, zaradi tega pa manj produktivni. Telo namreč potrebuje počitek in čas za regeneracijo. Med spanjem se namreč izloča rastni hormon, ki igra pomembno vlogo pri popravljanju poškodb celic. Možgani se med spanjem dobesedno čistijo odpadnih produktov, če ne spimo dovolj, se ti nalagajo, kar pa privede do različnih bolezni.

Zaradi utrujenosti je vaš reakcijski čas slabši, kar je razlog za številne nesreče na cesti ali na delovnem mestu. Zaspanost med slovenskimi vozniki je resen problem, za katerega obstaja samo eno rešitev.

Vaše razpoloženje niha, doživljate izbruhe čustev morda celo tonete v depresijo. Če ne spite dovolj, se v vašem telesu poveča raven kortizola, stresnega hormona, ki negativno vpliva tudi na vaš videz. Poleg zadostnega spanca se kortizolu zoperstavite tudi s telesno aktivnostjo.

Zredili ste se. Zaradi pomanjaknja spanca se zniža raven leptina, ki možganom sporoča, koliko energije imate na voljo, kar pogojuje vaš občutek sitosti. Če boste neprespani, boste prej občutili lakoto, najbolj pa se vam bo zahotelo ravno visokokaloričnih prigrizkov.

Manj spanca pomeni nižjo raven testosterona, kar vpliva na vaš libido. A to še ni vse, zaradi premalo spanja in posledično manj testosterona se zmanjša število spermijev in njihova gibljivost, kar vpliva na vašo plodnost.

Zaradi pomanjkanja spanca se poviša krvni tlak, poveča se možnost nastanka aritmije ali srčnega napada. S pomanjkanjem spanca povezujejo tudi povišano raven krvnega sladkorja, oslabljen imunski sistem in nekatere vrste raka.

Zaspan človek ne sodi za volan
Zaspan človek ne sodi za volan FOTO: Profimedia

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470