Moskisvet.com
Par v postelji - 2

Fit

Ena sprememba, ki vam lahko reši zvezo

N.J.
28. 07. 2017 07.54
1

Ne, ne gre za spolnost, če ste najprej pomislili na to. Najbolj pomembna sestavina odnosa, pa naj bo to partnerski, prijateljski ali strogo poslovni, je komunikacija.

Raziskava o partnerstvu, ki so jo opravili na univerzi Clark v Massachusettsu, ZDA, na vzorcu več kot 1.000 Američanov, starih med 18 in 29 let, je pokazala, da jih kar 86 odstotkov pričakuje, da bo njihov zakon trajal za vedno. A statistika ne kaže njim v prid. Če pogledamo stanje v Sloveniji, se zmanjšuje število porok, število ločitev pa povečuje. Leta 1979 se je v Sloveniji poročilo 14.230 ljudi. Kot kaže, so živeli bolj ali manj srečno, saj se je le 15 odstotkov porok končalo z razvezo. Danes je stanje popolnoma drugačno. V letu 2009 se je po podatkih statističnega urada Slovenije poročilo le 6.542 ljudi, ločilo pa kar 2.297. Iz leta v leto postavljamo nove mejnike. Kar 35 odstotkov vseh porok se danes konča z ločitvijo. Leta 2009 je bila povprečna starost moškega ob razvezi 44,4 leta, ženske 41,2 leta, skupaj pa so pred ločitvijo živeli več kot 13 let.

Dr. John Gottman, ustanovitelj inštituta Gottman in Love Laba na univerzi v Washingtonu, pravi, da 69 odstotkov zakonskih konfliktov ostane nerešenih. "Tisti, ki imajo stabilen, srečen zakon, so veliko bolj nežni drug do drugega," pravi Gottman, ki slovi kot mož, ki z opazovanjem komunikacije pri nekem paru z 90-odstotno natančnostjo napove, ali se bo par ločil ali ostal skupaj. Kot trdi, so komunikacijski vzorci tisti, ki krojijo usodo para, ne pa nivo predanosti, angažiranosti in stresa, ki ga doživlja kateri od partnerjev. 

Par se prepira - 2
Par se prepira - 2 FOTO: iStock

Si znamo vzeti čas?

Včasih se zdi, da smo v času, ko je povsod hrupno, pozabili, kako poslušati. »Ja, ja ... Seveda. Aha ... A veš, kako sem včeraj ...« Znano? Tako verjetno dandanes večina ljudi 'posluša'. Na hitro se strinja s sogovornikom in pogovor preusmeri nase. Ali iz žepa potegne telefon in reče: »Ej, oprosti .. takoj bom, samo nekaj preverim ...«

Mudi se. Sto stvari imamo še za urediti. V določenih situacijah nas to, da delujemo odzivni (čeprav v resnici nimamo pojma, kaj vse je sogovornik povedal), lahko na nek način reši. Kaj pa, če nekdo zares potrebuje našo pomoč? Če nekdo res rabi, da mu prisluhnemo, ker bi rad odložil velikansko breme, ki ga nosi? Morda potrebuje kakšen nasvet ali doživlja stisko in bi rad zagotovilo, da mu stojite ob strani in da ničesar ne počne narobe.

Par v postelji - 2
Par v postelji - 2 FOTO: iStock

Negativno sporočilo

S tem, ko nekoga, s katerim naj bi si bili blizu, tako zavrnemo, pravzaprav (nehote) sporočimo samo eno: ti in tvoje težave me ne zanimate. TI me ne zanimaš. Pojavijo se dvomi, ali ima neko razmerje sploh smisel. Tudi divji večerni seks tega pogovora (ki to v resnici sploh ni bil) ne izbriše.

Če vam nek odnos veliko pomeni, je ključnega pomena, da ste potrpežljivi. Da si vzamete čas in svojo drago (ali dragega, če morda bere kakšna ženska) vprašate, kakšen je bil dan. Kako se počuti? Ne prekinjajte pogovora zaradi telefona, najljubše oddaje. Prisluhnite. Če vam ta oseba kaj pomeni, seveda. Verjetno vsak premore tolikšen dar opazovanja, da opazi, če je nekdo slabe volje. Vprašajte, kaj je narobe in dajte občutek, da vam je pomembno, kako se počuti.

Še ena zadeva je, ki odnos lahko hitro poslabša. Obsojanje. Saj veste, ko vam prijatelj zaupa, da je naredil neumnost bodisi v službi bodisi doma, vaš odgovor pa je: »Kako lahko?!«. Ni slabšega odgovora, ki bi vam lahko nekdo, ki vam je blizu, ponudil. Vprašajte raje, zakaj je nekaj storil. Zakaj se je tako odločil. Ali partnerka. Zakaj je prekinila odnos s prijateljico? Vam pa je bilo tako všeč, da ima družbo ... Ostanite odprtih misli, odprte glave in ne spuščajte se v svet obsojanj in predsodkov. Za vsako ravnanje obstaja razlog.

Kako lahko izboljšate komunikacijo?

Poslušajte, kar vam ima povedati, potrudite se zaznati njene občutke, strahove, navdušenje. Poslušajte s spoštovanjem, četudi ste jezni na sogovornico/-ka in ne sestavljajte odgovora v mislih, še preden zaključi z govorjenjem.

Začnite svoje odgovore s tem, da ponovite misel sogovornika strnjeno, saj boste s tem pokazali, da ste resnično poslušali. Ne delajte zključkov sami in ohranjajte tako očesni stik kot primerno telesno govorico.

Na spletni strani dating.lovetoknow.com ponujajo še nekaj kratkih nasvetov za izboljšanje komunikacije.

1. Vzdržite se govorjenja. Običajno se odzovemo tako, da skočimo v pogovor in sogovornika prekinemo sredi stavka ali misli. Četudi ste se poistovetili s težavo, prisluhnite do prvega premora in komaj takrat povejte, kar želite.

2. Zavedajte se sogovornikovih čustev. Sočustvujte in skušajte razumeti. Ne dajajte občutka, da se vam smili ... povejte, da razumete, da se tako počuti in dodajte konstruktivno mnenje.

3. Naj pojasni. Če se vam zdi, da ste nekaj razumeli, še ne pomeni, da razumete. Vprašajte, da ne bo prišlo kasneje do nesoglasij.

4. Ostanite nevtralni. Pogovori o občutljivih temah se kaj hitro lahko zaključijo z očitanjem, kričanjem ... potrudite se ostati nevtralni. Če vas neka zadeva 'pogreje', ohranite karseda mirno kri.  .

Par v postelji - 3
Par v postelji - 3 FOTO: iStock
Komunikacija in spolnost

In če se dotaknemo še partnerske zveze in spolnosti. Tudi na spolnost vpliva slaba komunikacija. Težko je ostati intimen z nekom, ki nam niti prisluhne ne. Da, tudi moške včasih mine. Ko se nekdo ozira le na svoje potrebe in drugega v odnosu sploh ne opazi, naenkrat ni več tako seksi. Ni zapeljiv. Je le egoist v nekem odnosu, ki vam začne počasi najedati živce. In tudi če partnerki nenadoma ni več do spolnost: vprašajte jo, zakaj. Ste jo tolikokrat preslišali, da ne čuti več povezave z vami? Se ne počuti dovolj sproščeno? Morda ji ne dajete občutka, da je za vas nekaj posebnega in nima več tiste samozavesti, ki jo je imela ... Pohvalite jo. Opazite njen trud in povejte, da ste opazili, da je nekaj dobro naredila.

Če želite torej nek odnos ohranjati, ga celo izboljšati, torej ne več seksajte: v prvi vrsti se začnite pogovarjati!

Zaljubljen par - 2
Zaljubljen par - 2 FOTO: iStock

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 306