Moskisvet.com
Nordijska hoja

Fit

Toliko bi morali prehoditi vsak dan za zdravje

N.J.
30. 10. 2017 08.06
0

Kljub številnim vrstam vadbe je hoja še vedno človeku najbolj naravno gibanje. Hodimo lahko kjer koli in kadar koli, ne potrebujemo nobene posebne opreme, teren pa izbiramo glede na svoje počutje, pripravljenost.

Nordijska hoja
Nordijska hoja FOTO: Thinkstock

Hoja ima na zdravje številne pozitivne učinke. Ker je kot gibanje za človeka povsem naravna, je o negativnih učinkih pravzaprav nemogoče pisati, razen če ima posameznik takšne zdravstvene težave, da je hoja pač odsvetovana. V prvi vrsti hoja zelo dobro vpliva na prekrvavitev, krepi srce in žilje ter tako zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. Hoja tudi znižuje krvni tlak in pomaga pri uravnavi sladkorja v krvi in dviguje raven varovalnega holesterola. Ob redni hoji krepimo tudi svoja pljuča in izboljšamo dihanje. Ker spodbuja presnovo in delovanje črevesja, prispeva k vzdrževanju telesne mase in hitrejšemu kurjenju odvečnih maščob, vzdržuje mišično moč in gibljivost sklepov. Hoja dobro krepi in oblikuje mišice. Blagodejna je tudi za kosti, saj spodbuja ustrezno mineralizacijo in nastajanje kostnine ter tako pomaga preprečevati redčenje kostne mase.

Hitra hoja

Raziskovalci na univerzi v Virginiji so ugotovili, da tisti, ki naredijo tri kratke in hitre sprehode na teden, izgubijo več maščobe okoli trebuha kot tisti, ki hodijo počasi petkrat na teden.

Nordijska hoja
Nordijska hoja FOTO: Thinkstock
Hoja v hrib

Hoja v hrib oziroma pohodništvo je idealna za izboljšanje mišičnega tonusa in splošne telesne pripravljenosti. Pospešuje presnovo in kuri maščobe, hkrati pa vključuje več mišičnih skupin kot hoja po ravnem. V teh primerih je še toliko bolj pomembno je, da se primerno ogrejete, preden se zaženete v hrib, da ne pride do morebitnih poškodb.

ZAKORAKAJ K ZDRAVJU tudi ti!

Klikni na izogniseraku.si , čim več hodi in svoja doživetja deli z drugimi! Tako se poteguješ za nagrado in hkrati pomagaš drugim!

Nordijska hoja

Pri nordijski hoji uporabljate posebej oblikovane palice. Predstavlja odlično aerobno vadbo, pri kateri deluje do 90 odstotkov mišic, omogoča bistveno večjo porabo energije, kisika in višjo frekvenco srčnega utripa, torej krepi srčno-žilni in dihalni sistem. Hkrati dodatno učvrsti mišice nog in zadnjice ter trebušne in hrbtne mišice. Z nordijsko hojo se boste maščob znebili pri srednji in ne visoki obremenitvi trikrat na teden po 45 minut ali več.

Hoja je odlična preventiva pri preprečevanju verjetnosti za nastanek rakavih obolenj. Je dejavnost, za katero ni treba plačevati nikakršne članarine. Hodimo lahko vsak dan, kjer koli in kadar koli. In že z eno majhno odločitvijo, da vsaj eno pot z avtomobilom na dan nadomestimo s hojo, smo korak bliže k zdravju.

Pešci
Pešci FOTO: Thinkstock

Nekatera najbolj zanimiva dejstva o hoji

►Če bi radi vedeli, koliko energije porabite, svojo telesno maso pomnožite s številom prehojenih kilometrov. Pri hoji s povprečno hitrostjo, tj. okoli 5 km/h, na primer oseba, ki ima 60 kg in prehodi 6 km, porabi približno 360 kcal. Odvisno je sicer tudi od količine mišične mase, ki pri tem sodeluje. Z redno hitro hojo vsaj trikrat na teden naj bi v povprečju izgubili kar štiri kilograme telesne teže v 16 tednih, seveda ob ustrezni prehrani, ki ni v presežku porabe.

►Hodimo v prvi vrsti za zdravje. Če si s tem pomagamo pri ohranjanju telesne teže ali celo izgubimo nekaj odvečnih kilogramov, toliko bolje. Glede na to, da se med hojo sicer porabi relativno malo kalorij, bi morali dnevno prehoditi kar nekaj kilometrov, da bi zares shujšali. Je pa odločitev, da vožnjo z dvigalom zamenjamo s hojo po stopnicah, namesto da se v bližnjo trgovino odpravimo z avtom, odidemo peš, gledanje televizije pa zamenjamo s sprehodom v naravi, definitivno prvi korak.

►Hoja deluje antistresno in pomirjujoče, saj po tridesetih minutah hoje telo začne izločati serotonin (imenujejo ga tudi hormon sreče) in endorfine. K dobremu počutju lahko prispeva tudi glasba, ki jo poslušamo ob hoji ali pa klepet z nekom, ki ga povabimo s seboj.

►Zaradi sproščanja napetosti hoja ugodno vpliva tudi na spanec, paziti moramo le, da hojo končamo približno 2 uri pred predvidenim časom spanca, ker hoja povečuje budnost. Nenazadnje pa se za redno hojo lahko odločimo tudi zato, ker ta povečuje proizvodnjo spolnega hormona testosterona in s tem lahko prispeva k izboljšanju spolnega življenja.

►V življenju prehodimo okoli 105.000 kilometrov. To je skoraj toliko, kot če bi trikrat obhodili Zemljo. Obseg Zemlje namreč znaša 40.075 km.

►Človek povprečno hodi s hitrostjo 5 km/h. Da bi obhodil Zemljo, bi potrebovali približno 347 dni hoje – brez postanka.

►Erik iz Burbanka je za svoj 40. rojstni dan prehodil 40 milj (dobrih 64 km) po Los Angelesu. Razdalja sploh ni nič izjemnega – izjemno je to, da je med hojo zbral kar 10.603 dolarjev za neprofitno organizacijo Outward Bound, ki promovira zunanje dejavnosti.

Jean Beliveau
Jean Beliveau FOTO: Reuters
►Najdalšji 'sprehod' je opravil nekdanji prodajalec Jean Beliveau. Hodil je 11 let in opravil pot, dolgo 46.600 milj (75.000 km) skozi 64 držav. Kanadčan se je na pot podal po stečaju svojega podjetja, njegov novi cilj pa je bil spodbujati mir po svetu.

►Hitra hoja je že več kot 90 let olimpijska disciplina. Hitra hoja je edina atletska disciplina, kjer sodniki nadzorujejo tehniko tekmovalcev. Ena noga mora vedno biti v stiku s podlago, prednja noga pa mora biti stegnjena, ne pokrčena v kolenu – neupoštevanje tega pravila vodi v diskvalifikacijo

►Američani so narod, ki v povprečju najmanj pešači. Povprečen Avstralec opravi 9.695 korakov na dan, Japonec 7.168 korakov na dan, Švicar pa 9.650. Povprečen Američan opravi le 5.117 korakov dnevno (odrasli le okoli 4.000 korakov dnevno). To je pravo nasprotje Amišem, ki naj bi dnevno naredili v povprečju po 18.425 korakov. Med Amiši je le 4 odstotke populacije pretežke, pri Američanih pa se ta odstotek giblje nad 30 odstotki populacije.

►Približno 1 uro in 43 minut bi morali hoditi, da bi pokurili toliko kalorij, kolikor jih zaužijemo z enim srednje velikim hamburgerjem. Da bi porabili toliko energije, kolikor je zaužijemo z enim menijem v restavraciji s hitro prehrano, bi morali hoditi približno 7 ur.

7.000 korakov dnevno pomaga ohranjati zdravje, 10.000 korakov dnevno pa naj bi pomagalo tudi pri izgubljanju telesne mase. Najbolj učinkovito je izmenjevanje dlje trajajoče hoje pri 60 do 65 % maksimalnega srčnega utripa, s krajšimi intervali hitrejše hoje (20 do 25 minut pri 75 do 85 % maksimalnega srčnega utripa).

►Hoja zmanjšuje tveganje za razvoj raka na črevesju in na dojkah ter na sploh krepi imunski sistem, zmanjšuje stres in pomaga v pri depresiji.

sprehod
sprehod FOTO: Profimedia

Sponzorirana vsebina

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328