Moskisvet.com
Rak na prostati spada med najbolj razširjeno obliko raka pri moških – v Sloveniji naj bi jih po statističnih podatkih vsako leto zbolelo kar 1500.

Fit

8 načinov za zmanjšanje tveganja raka na prostati

A.K
22. 11. 2018 08.44
0

Rak na prostati spada med najbolj razširjeno obliko raka pri moških – v Sloveniji naj bi jih po statističnih podatkih vsako leto zbolelo kar 1500. Čeprav za to vrsto raka pogosteje zbolevajo moški, starejši od 65 let, previdnost ni odveč. Zbrali smo nekaj bistvenih preventivnih ukrepov, ki znanstveno dokazano pripomorejo k zmanjšanju tveganja in zdravemu življenju.

Rak na prostati sodi med najbolj razširjeno obliko raka pri moških – v Sloveniji naj bi jih po statističnih podatkih vsako leto zbolelo kar 1500.
Rak na prostati sodi med najbolj razširjeno obliko raka pri moških – v Sloveniji naj bi jih po statističnih podatkih vsako leto zbolelo kar 1500. FOTO: iStock

1. Manj živalskih maščob

Študije so pokazale, da so moški, ki so pogosteje uživali živila z veliko živalskimi maščobami, kot so rdeče meso in mlečni izdelki, pogosteje razvili raka na prostati. Pri tem je treba upoštevati, da ta živila ne povzročajo raka, temveč obstaja povezava med rakom na prostati in tovrstnimi živili. Strokovnjaki torej svetujejo manj rdečega mesa in mlečnih izdelkov in več zdravih maščob, ki jih dobimo v oreščkih, semenih in ribah.

2. Pomembna je križasta zelenjava

Zanimivo je, da se pri omembi zdrave prehrane in raka na prostati veliko pojavlja prav križasta zelenjava, kamor sodijo zelje, brokoli, brstični ohrovt in cvetača, ki so bogati z antioksidanti. Po mnenju strokovnjakov naj bi uspešno zatirali škodljive rakave celice, obenem pa ugodno vplivali na ostale, zdrave celice telesa. Jedilnik lahko obogatite tudi s kolerabo, vodno krešo, redkvicami, čebulo, porom in česnom.

10 zlatih pravil za upočasnitev procesa staranja
Preberi še
10 zlatih pravil za upočasnitev procesa staranja

3. Kajenje? Ne hvala!

Strokovnjaki so si enotni, da kajenje nikakor ni povezano le s tveganjem za nastanek pljučnega raka, temveč tudi z rakom na prostati. Ena od raziskav je pokazala, da so imeli kadilci do 30 odstotkov višje tveganje za umrljivost zaradi raka na prostati kot nekadilci. Je tu treba še kaj dodati?

Preberite še: So kolesarji res bolj izpostavljeni tveganju raka na prostati?

4. Dodatki vitamina E

Vitamini in minerali so zagotovo del zdrave prehrane. A tudi tu obstajajo izjeme. Raziskovalci so prišli do izsledkov, da lahko tudi prevelika količina vitamina E poveča tveganje za nastanek raka na prostati. Dovolj naj bi bilo že 15 miligramov vitamina E na dan, ki ga dobite v mandljih, polnozrnatih izdelkih, sončničnih semenih in olju ter avokadu.

Telesna vadba in z njo povezano vzdrževanje normalne telesne teže je po mnenju strokovnjakov najboljši način za zmanjšanje tveganja raka na prostati.
Telesna vadba in z njo povezano vzdrževanje normalne telesne teže je po mnenju strokovnjakov najboljši način za zmanjšanje tveganja raka na prostati. FOTO: iStock

5. Redna ejakulacija

Tudi redna ejakulacija se je pri raziskavah izkazala precej dobro. Ena od študij, ki je vključevala 2388 moških, je pokazala, da so imeli tisti, ki so masturbirali vsaj 5-krat na teden, 34 odstotkov manj možnosti za nastanek raka prostate do 70. leta starosti. Torej? Redni spolni odnosi ali masturbacija –  izbira je vaša.

6. Varna spolnosti

Ko smo že pri spolnosti, ne gre izpustiti tudi pomena uporabe zaščite. Spolno prenosljive bolezni, ki jih povzročata citomegalovirus ali trihomoniaza, so povezane tudi z nastankom raka prostate. Ena od raziskav je pokazala, da so imeli fantje, okuženi s trihomoniazo,40 odstotkov več možnosti za nastanek raka na prostati. Je še kakšen razlog, da zaščite ne bi uporabljali?

S tem bodo zdravniki hitreje odkrili raka
Preberi še
S tem bodo zdravniki hitreje odkrili raka

7. Nadzor na telesno težo

Vse bolj kaže, da je prekomerna telesna teža povezana s povečanim tveganjem za nastanek raka na prostati. Ni še povsem jasno, zakaj je tako, a raziskovalci imajo teorijo povezano s hormoni. Pri zdravih ljudeh, ki se gibljejo znotraj normalne telesne teže, so inzulin, estrogen in androgen v mejah normale, kar pa ne moremo trditi pri ljudeh s povišano telesno težo.

8. Redna fizična aktivnost

Telesna vadba in z njo povezano vzdrževanje normalne telesne teže je po mnenju strokovnjakov najboljši način za zmanjšanje tveganja raka na prostati. Dovolj naj bi bilo že slabe tri ure treninga na teden, svetujejo poznavalci. Tek, fitnes ali skupinski športi – vseeno je. Z redno fizično aktivnostjo boste brez dvoma poskrbeli za dobro psihofizično počutje.

Kot vidite, čarobne formule ni, so pa dragoceni nasveti, ki se dotikajo predvsem zdravih življenjskih navad in izogibanje vsemu škodljivemu. Z upoštevanjem preventivnih ukrepov se ne boste borili le proti raku na prostati, temveč boste poskrbeli za zdravo telo v celoti. Bolje preventiva kot kurativa, kajne? Včasih že majhni posegi v našem življenju delajo čudeže, in popolnoma nič vas ne stane, če poskusite.

Tako boste preprečili raka prostate!
Preberi še
Tako boste preprečili raka prostate!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479