Moskisvet.com
Dajte svojemu telesu dovolj priložnosti za ustrezno regeneracijo.

Zdravje

10 zlatih pravil za upočasnitev procesa staranja

Su.S.
20. 11. 2018 07.40
0

Vam ljudje govorijo, da ste videti starejši, kot ste v resnici? Proces staranja lahko upočasnite z nekaj preprostimi spremembami v vašem vsakdanu. Glede določenih navad in razvad pa boste potrebovali več volje in odločnosti.

Prenehajte s kajenjem

Kajenje ima negativne učinke na celotno telo in je glavni vzrok umrljivosti in dejavnik tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni, možgansko-žilnih bolezni, kronične pljučne bolezni in pljučnega raka. Kajenje ne bo prizaneslo niti vašemu videzu, morda ste že opazili vrečke pod očmi, gubice na ustnicah in nastajanje podbradka. Kajenje namreč preprečuje prenos kisika in hranljivih snovi do celic kože, saj se krvne žile ožijo, kar negativno vpliva na ustrezno cirkulacijo krvi. Poleg tega je v tobaku veliko kemikalij, ki uničujejo kolagen in elastin v koži, tobačni dim pa vpliva tudi na obarvanost in zdravje vaših zob.

Cigaretni dim in gubice gredo z roko v roki.
Cigaretni dim in gubice gredo z roko v roki. FOTO: Profimedia

Ne pretiravajte z nazdravljanjem

Alkohol negativno vpliva na delovanje antioksidantov, najmočnejšega orožja v boju s prostimi radikali. Slednji na ta način naredijo več škode in poleg bolezni povzročijo tudi gubice. Zaradi alkohola je vaša koža dehidrirana, vi boste videti starejši, s prekomernim uživanjem pa si lahko nakopljete tudi resnejše zdravstvene težave, kot so bolezni jeter in srca, raka in depresijo.

Pijte vodo

Če na dan ne popijete dovolj vode, boste videti starejši, vaše telo bo namreč vodo iz vaših tkiv in kože črpalo v kri. Koža bo suha, pospešil se bo proces staranja. Na kilogram telesne teže bi morali popili 35 mililitrov vode, torej od dveh do dveh litrov in pol na dan.

Uživajte zelenjavo in sadje

Zelenjava in sadje sta bogata z antioksidanti in vitamini, ki skrbijo za zdravje vseh celic vašega telesa, tudi tistih v koži. Vitamin E denimo pomaga ščititi kožo pred škodljivimi vplivi UV žarkov in preprečuje razgradnjo kolagena, vitamini A, C in B3 vzdržujejo elastičnost kože in zmanjšujejo hiperpigmentacijo. Uživajte zelenolistno zelenjavo, gobe, pomaranče, rdečo papriko, sladek krompir, jagode in šparglje, ko so seveda v sezoni.

Zelenjava in sadje, vir zdravja in eliksir mladosti.
Zelenjava in sadje, vir zdravja in eliksir mladosti. FOTO: Profimedia

Uživajte maščobne kisline omega-3

Maščobne kisline omega-3 zmanjšajo vnetje in suhost vaše kože, s tem pa upočasnijo staranje. Skrbijo tudi za zdravje srca in ožilja, s čimer vplivajo na prekrvavitev, ki je ključnega pomena za zdravje vaše kože.

Izogibajte se ogljikovim hidratom

Zaradi hrane, ki je bogata s škrobom in sladkorjem, se poveča vrednost krvnega sladkorja, zaradi česar pride do vnetij in izbruha aken. Vaša koža bo zaradi slednjih morda postala brazgotinasta in polna madežev. Pretirano uživanje sladkorja lahko izzove proces glikacije, v katerem se molekule sladkorja vežejo na kolagen, ta pa otrdi. Verjetno že veste, da zaradi tega nastanejo gubice.

Izogibajte se stresu

Zaradi dolgoročne izpostavljenosti stresu pride do hitrejšega krajšanja kromosomov telomerov. Ta proces je sicer povsem naraven, do njega namreč pride s staranjem, če smo izpostavljeni stresu, pa se pospeši.

Več stresa, več gubic.
Več stresa, več gubic. FOTO: Profimedia

Telovadite

Najmočnejše orožje v boju proti stresu je prav telovadba, med katero se izloča hormon sreče. Kombinirajte zmerno aerobno vadbo, kot so plavanje, kolesarjenje, hitra hoja, pohodništvo, odbojka ali rolanje, z vajami za moč. Aerobne vadbe naj bo po dve uri in pol na teden, druge izvajajte dvakrat na teden. Če vam je ljubša živahna aerobna vadba, denimo tek, borilne veščine, nogomet, tenis ali hitro plavanje, je dovolj ura in 15 minut le-te na teden, ne pozabite pa na vaje za moč.

Spite vsaj 8 ur na dan

Ponoči celice vaše kože popravljajo škodo, ki je nastala zaradi škodljivih vplivov iz okolja, kot so onesnaženje in sončni žarki. Če ne spite dovolj, priporočljivo je vsaj 8 ur, ovirate proces regeneracije. Pred nočnim počitkom se namažite z vlažilno kremo, kajti med spanjem koža izgublja vlago, suha koža pa se ne more regenerirati enako učinkovito kot navlažena.

Dajte svojemu telesu dovolj priložnosti za ustrezno regeneracijo.
Dajte svojemu telesu dovolj priložnosti za ustrezno regeneracijo. FOTO: Profimedia

Uporabljajte kreme za sončenje

Med izpostavljenostjo UV žarkom nastajajo prosti radikali, ki škodujejo kolagenu, elastinu in celicam naše kože. Zaradi tega se koža stara, guba, na njej nastajajo temni madeži, zbolite lahko za kožnim rakom.

Preberite tudi, kako do popolnosti izklesati telo z Denisom Chorchypom.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479