Moskisvet.com
Planet

Zanimivo

'Planet, podoben Zemlji, bomo odkrili v naslednjih dveh letih ...'

U.K.
05. 04. 2012 10.31
16

Znanstveniki pri Nasi napovedujejo, da bodo v dveh letih odkrili planet, podoben Zemlji. Pri tem si bodo pomagali z observatorijem Kepler.

Do danes so znanstveniki potrdili čez 750 tako imenovanih eksoplanetov (planeti zunaj našega osončja) in čez 2.300 kandidatov, ki še čakajo na potrditev. Nekateri ležijo v tako imenovani coni življenja, torej na pravi oddaljenosti od zvezde, da je na njih mogoča voda v tekočem stanju.

Planet
Planet FOTO: Reuters

Shawn Domagal Goldman, raziskovalec pri Nasi in specialist za biologijo eksoplanetov, je dejal, da bo Kepler našel planet, podoben Zemlji, v naslednjih dveh letih. "Se pravi planet, ki bo zmožen življenja."

Največja težava bo planet preučevati. Planeti v velikosti Zemlje so namreč majhni, a naj bi jih preučevali s tako imenovano spektroskopijo. Tako lahko namreč opazujejo svetlobo zvezde in preko te svetlobe ugotovijo, kakšna je sestava atmosfere.

Poleg tega naj bi pri Nasi izdelali poseben observatorij, imenovan Tess (Transiting Exoplanet Survey Satellite), ki bo iskal planete v oddaljenosti 50 svetlobnih let. Se pravi dovolj blizu, da jih bodo nato lahko preučevali.

"Lahko bomo ugotovili sestavo njihove atmosfere in celo kakšno je površje planeta. Če so tam, recimo, oceani in tako naprej," je dejal dr. Hudgins, ki sodeluje pri projektu.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414