Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Zanimivo

Živi jih le še 300

U.K.
14. 02. 2012 15.37
2

Taz je vrsta psov, ki so jih gojili in jih še gojijo v Kazahstanu ter so prvovrstni lovski psi, a jih je danes le še okoli 300.

So neustrašni, delovni, popolnoma zvesti svojim gospodarjem in izjemno inteligentni. Žal v zadnjih desetletjih njihovo število upada in nadaljevanje vrste je pod vprašajem.

"En taz lahko nahrani celo vas," je kazahstanski pregovor, ki priča o tem, kako so bili ljudje in ti psi povezani med seboj. Pse ocenjujejo tudi glede na to, kako jedo. Bolj kot so previdni pri hrani, bolje je. Posamezen pes poje približno 500 g mesa na dan.

So izjemno lepi psi, a ne smemo pozabiti, da gre za vrhunske lovske živali, ki dobesedno živijo za lov. Na fotografijah si lahko ogledate lov na lisice. Psi se na lovu iz "hišnih ljubljenčkov" spremenijo v neusmiljene lovce, ki tečejo tudi do 80 kilometrov na uro. Za nesrečno lisico preprosto ni rešitve.

So precej samostojni in njihovi lastniki jih večinoma ne trenirajo. Saj so inteligentni in vedo, kaj se od njih pričakuje. Na lovu samo čakajo na gospodarjev signal in nato se poženejo na svoj plen. Vsekakor to ni pes, ki bi lastniku prinesel copate in časopis.

Oglejte si še živali, ki so lahko poleg psov odlični čuvaji!
 

Svoje mnenje lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414