Moskisvet.com
ranger school

Zanimivo

Ženski prekinili moško tradicijo!

N.J.
20. 08. 2015 09.44
10

Ženske doslej pravzaprav niso imele kaj iskati na šolanju ameriške vojske za rangerja. Letos sta dve ženski prekinili moško tradicijo v tem šolanju in sta prvi v zgodovini, ki sta to šolanje tudi zaključili.

ranger school
ranger school FOTO:

Letošnji tečaj za rangerja, ki ga organizira ameriška vojska in velja za enega zahtevnejših tečajev, bo letos zaključilo 96 vojakov. Med njimi sta dve vojakinji, ki se bosta v zgodovino vpisali kot prvi 'rangerki' na svetu.

ranger school
ranger school FOTO:

Aprila se je v ameriški vojaški bazi Fort Benning v Georgi začelo šolati 9 žensk in 381 moških. Vsip na te tečaje je gromozanski in tako bo od skupno 400 udeleženih tečaj zaključilo le 96 najboljših. Letos je šola za rangerje prvič v zgodovini odprla vrata tudi ženskam in po tem, ko je na začetku kazalo, da ne bo uspelo dokončati šolanja niti eni izmed njih, je dvema le uspelo.

Zaenkrat še ni jasno, kje bosta dekleti sploh lahko opravljali delo rangerja. V nasprotju z moškimi rangerji se namreč niti ne moreta prijaviti za delo v 75. rangerskem polku (75th Ranger Regiment, oziroma Rangerji kopenske vojske Združenih držav, črne baretke), elitniem in specialnem polku lahke pehote, ki je izurjen za izvajanje zračnih desantov in drugih specialnih operacij. Pentagon tudi še ni sprejel odločitve glede tega, katere bojne naloge bosta lahko izvajali, odločitve pa menda ni pričakovati pred koncem tega leta.

Poveljstvo 75. polka rangerjev je baza Fort Benning v Georgi.
Pentagon šolo za rangerje opredeljuje kot enega najzahtevnejših tečajev ameriške vojske, kjer se vojaki izurijo za preživetje v najhujših razmerah: lakota, hudi fizični napori, pomanjkanje spanja in stres so ves čas trajanja tečaja nekaj povsem običajnega. Naučijo se izvajanja nalog v gozdu, hribih in močvirju.

Delujejo razdeljeni v tri bataljone: 1. bataljon v bazi Hunter (Georgia), 2. bataljon v bazi Fort Lewis (Washington) in 3. bataljon v bazi Fort Benning (Georgia).
Vsak bataljon šteje 580 pripadnikov in velja za še popolnoma operativnega, če je v njem vsaj 85 % pripadnikov, drugi pa so na usposabljanjih. Vsakega izmed njih sestavljajo tri strelske čete, poveljniška četa in poveljstvo. Vsaka strelska četa ima 152 pripadnikov, razporejenih v tri strelske vode in vod za ognjeno podporo, ki ga sestavlja oddelek minometov kal. 60mm , oddelek prenosnih protioklepnih raketometov in ostrostrelcev.Vsak bataljon je po sistemu rotacije po en mesec v najvišji stopnji pripravljenosti in ga lahko napotijo kamor koli na svetu v osemnajstih urah po sprejetju ukaza.

Tečajniki morajo prestati tudi fizični test, in sicer morajo opraviti vsaj 49 sklec, 59 trebušnjakov, preteči 5 milj (8 km) v 40 minutah, se šestkrat dvigniti na drogu, opraviti morajo test plavanja, kopenske navigacije, v treh urah opraviti 12 milj (19 km) dolg pohod v opremi, številne poligone z ovirami, 4-dnevni preizkus v gorah, uspešno morajo opraviti tri skoke s padalom, štiri zračne napade – skok iz helikopterja in 27 dni simuliranega vojskovanja v divjini. Oporišče rangerjev je v Fort Benningu v zvezni državi Georgii in v bližnjih gozdovih poteka prvi del programa, drugi del poteka v Apalačih, tretji pa v močvirju Floride.

62-dnevni tečaj je opravilo letos le 96 oseb. Ženske so tokrat sprejeli v duhu širših prizadevanj Pentagona, da prekine prepoved služenja ženskam v bojnih operacijah pehote. Po koncu prve faze ni v gorsko fazo napredovala nobena ženska. Tri ženske in dva moška so imeli možnost ponovitve. Ta proces imenujejo 'Day One Obstacle', ki je običajna procedura na šoli za rangerje, ki pride v poštev, ko ima tečajnik težave pri eni zadevi, pri ostalih pa je uspešen. V primeru, da tudi tedaj ne opravijo zahtevanih nalog, se vrnejo v enote in nimajo več možnosti ponovitve in nadaljevanja tečaja. Naslednji tečaj se je pričel 21. junija v Dahlonegi v Georgi. Vseh 195 tečajnikov (visi so moški) se je udeležilo gorske faze.

Ženske se niso izkazale predvsem na področju voditeljstva (leadershipa), slabše so jih ocenjevali tudi drugi kolegi (t. i. peer evaluations), pritoževali so se nad njihovim delom in večinoma se niso izkazale za sposobne voditi enote. Kot je za medije dejal polkovnik David Fivecoat, poveljnik Airborne and Ranger Training Brigade, so poveljujoči na tečaju govorili s prav vsakim izmed tečajnikov. »Vsak, ki se udeleži šole za rangerja,, pa naj tečaj upravi uspešno ali neuspešno, se nauči več o sebi, o voditeljstvo, taktiki manjših enot in se v enoto vrne kot bolje izurjeni vojak oziroma vodja.«

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 306