Moskisvet.com
Laokoon in njegova sinova

Zanimivo

Zakaj je manjši - boljši?

N.J.
09. 06. 2016 07.55
15

Praktično ni nikogar, ki ne bi vsaj na fotografiji videl katerega izmed starogrških kipov. Morda ste opazili, da so pri moških spolni udi razmeroma majhni. Strokovnjaki razkrivajo, zakaj so tedanji kiparji kipe izdelovali na tak način.

Laokoon in njegova sinova
Laokoon in njegova sinova FOTO: Wikipedia

Dimenzije penisa za grške kiparje niso bile tako velikega pomena oziroma so kipe moških likov kvečjemu namenoma izdelovali z manjšimi penisi. Kot kaže, naj bi bil razlog ta, da so s tem poveličevali moškega kot bojevnika Velik penis bi lahko pomenil pomanjkanje nadzora impulzivnosti »Grki so povezovali manjše penise v sproščenem stanju z modrostjo, eno najpomembnejših vrlin tistega časa in idealom moškosti,« na spletni strani Quartz razlaga profesor klasične antike, specializiran za področje zgodovine homoseksualnosti na Harvardu, Andrew Lear.

»Obstaja kontrast med manjšimi in neerektiranimi spolnimi udi idealnih moških – herojev, bogov, atletov itd. in velikimi erektiranimi spolnimi udi satiričnih likov – mitoloških bitij, 'pijancev', tistih, ki so se posvečali divjemu poželenju in drugimi neidealnimi moškimi,« razlaga. »Idealen moški v Grčiji je bil racionalen, avtoritativen in intelektualec,« še pojasnjuje zgodovinarka Ellen Oredsson. »Lahko je živel aktivno spolno življenje, ampak to ni bilo povezano z velikostjo njegovega penisa. Manjši spolni ud namiguje na to, da je bil moški sposoben ostati 'hladen in racionalen'«. Namiguje da je tak moški razmišljal z zgornjo in ne s spodnjo glavo, tako da je bila uprizoritev posameznika z majhnim spolnim udom v resnici neke vrste slavospev osebi.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492