Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Zanimivo

Tudi vi lahko greste na Mars

A.M.
10. 01. 2013 08.40
2

Nizozemsko podjetje Mars One je objavilo kriterije za izbiro prostovoljcev za njihovo enosmerno misijo na rdeči planet. Vas zanima, če ste iz pravega testa za avanturo vašega življenja?

Neprofitna organizacija, ki načrtuje obljudeno naselbino na Marsu, je naznanila osnove kriterije za izbiro potnikov. Za razliko od svetovnih vesoljskih agencij podjetje Mars One ne išče kandidatov z vojaškimi, letalskimi ali znanstvenimi izkušnjami, nikakršne vloge pa ne igra niti narodnost.

Nizozemski zanesenjaki iščejo predane polnoletne astronavte, inteligentne, v dobri psiho-fizični kondiciji. Izbrane kandidate pred selitvijo na Mars čaka požrtvovalnih osem let usposabljanja, priprav in izobraževanja.

’’Za časa mojega dela pri Nasi smo postavili stroga merila za izbiro astronavtov za dolgotrajne vesoljske polete. Zdaj pa so dnevi pogumnih junakov, ki so v reaktivnih letalih preleteli na tisoče ur, minili. Zdaj se bolj osredotočamo na to, kako posamezni astronavt sodeluje in živi z drugimi člani odprave tako na dolgotrajni poti do tja kakor tudi med samim bivanjem na Marsu. Psihična stabilnost in sposobnost, da iz najhujšega položaja izvleče najboljše, je to, kar iščemo pri projektu Mars One. Če ste takšna oseba, kakršno bi vsi imeli na svojem samotnem otoku, potem želimo, da se prijavite,’’ je povedal glavni zdravnik Norbert Kraft.

Kandidati ne smejo biti mlajši od 18 let, imeti morajo globok smisel za predanost, željo po gradnji zdravih medčloveških odnosov, zadostno mero samokritičnosti in sposobnost zaupanja. Biti morajo radovedni, trdoživi, prilagodljivi, kreativni in iznajdljivi. Za odpravo ne iščejo specifičnih znanj, kot so zdravniki, piloti ali geologi, ampak bodo za vsa potrebna znanja poskrbeli med osem let trajajočim usposabljanjem v simuliranih bazah na Zemlji. Prijave bodo začeli sprejemati v prvi polovici letošnjega leta.

Leta 2016 bo na planetu pristal oskrbovalni modul z 2500 kilogrami nadomestnih delov, solarnih plošč in zalog. V letu 2018 se bo pridružil prvi od obeh avtomatiziranih vozil. Leta 2021 sledi prihod dveh bivanjskih modulov, dveh modulov za ohranjanje življenjskih pogojev, dodatna oskrbovalna enota in drugo avtomatizirano vozilo. Obe vozili bosta sestavili naselbino in pripravili vse nared za prihod človeške posadke v letu 2023. Posadka bo v sedmih mesecih potovanja prispela na Mars in dokončno povezala vse module ter vzpostavila modul za proizvodnjo hrane in proizvajanje elektrike. Nekaj tednov pozneje bodo v petih odpravah prispele še dodatne bivalne enote, enote za podporo življenjskih funkcij in še tretje prevozno sredstvo. Leta 2025 prispe druga skupina astronavtov. Celoten projekt bo stal 4,5 milijarde evrov.

O vseh pogojih za sodelovanje se lahko pozanimate tu.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376