Moskisvet.com
konec sveta - 4

Zanimivo

V ZDA pripravljeni na apokalipso!

N.J.
14. 08. 2015 07.37
51

Vžigalniki, vžigalice, baterije ... Če bi prišlo do apokalipse, vam denar ne bi prav nič več služil, ampak bi bili prej omenjeni predmeti vredni celo premoženje – nepogrešljivi in najbolj zaželeni.

konec sveta
konec sveta FOTO:
Do nedavnega bi bila ta informacija morda primerna le za tiste, ki se ukvarjajo s teorijami zarote in zbirajo vse mogoče in se pripravljajo na 'konec sveta', toda po gospodarski krizi preteklih let, izbruhu ebole in številnih svetovnih katastrofah vse več Američanov predvsem srednjega razreda 'izumlja' tehnike preživetja ter se uči raznoraznih 'zvijač, ki naj bi jim pomagale zaščititi družine v svetu brez socialnega reda in bi življenja ogrožale neusmiljene naravne katastrofe.

Prvič so v Utahu letos spomladi organizirali posebno konferenco, na kateri so strokovnjaki spregovorili o morebitni apokalipsi, medtem ko se manjša srečanja dogajajo povsod po ZDA z vse večjo frekvenco.

Pripadniki, ki delijo podobno prepričanje o bližajoči se apokalipsi, se imenujejo 'preppers', kar izhaja iz glagola ''to prepare'', pripraviti se. Pripravljajo se na propad civilne družbe, na morebiten orkan, grozovit požar ali celo poplavo, potres, oziroma kakršno koli nesrečo, zaradi katere bi bili prisiljeni zbežati oziroma bi bili prisiljeni pomagati drug drugemu oziroma preostalemu prebivalstvu. »Nobenih reševalcev ali civilne družbe, ki bi nas rešila – nikogar ne bi bilo, več dni bi rabili, da bi prišli do nas,« je dejala Charely Hogwood, učiteljica preživetja. Kot je pojasnila, urijo za dve stopnji nevarnosti: načrt A za manj kritične in načrt B za bolj kritične situacije. Prvi načrt predvideva, da vsak ostane v svoji hiši in je že vnaprej pripravljen z zadostno zalogo živil in zdravil. Načrt B predvideva beg do najbližjega organiziranega centra, kjer se vsak posameznik lahko sreča s svojo družino in kjer bodo pripravljene zaloge hrane, zdravil, semena različnih rastlin, orožje in še vse drugo, kar bi potrebovali v primeru apokaliptičnega razpada družbe. Zato mora imeti vsak posameznik pripravljen nahrbtnik, vsebina katerega zadostuje za vsaj 72 ur življenja – nahrbtnik so poimenovali 'INCH' (I'm Never Coming Home, angl. nikoli se ne bom vrnil domov).

Pripadniki ustanavljajo številne agencije, ki zagotavljajo vse potrebno za preživetje, začenši pri orožju. Zalagajo z dehidrirano hrano, ki imajo rok trajanja več let, produkti za filtriranje onesnažene vode, torbice z zdravili z vsem potrebnim za nudenje prve pomoči, najrazličnejša oblačila in odeje, ki zadržujejo toploto oziroma hlad, skratka, vse, na kar lahko kdo pomisli. Veliko jih ponuja tečaje preživetja: kako prižgati ogenj, ribariti, obdelovati zemljo, ukrepati v primeru zloma uda in oskrbeti rano, kako kaj zgraditi, prečkati reko ... Verjetno ni treba posebej poudarjati, da si ob tem zaslužkarji močno manejo roke.

»Recimo, da gre za neke vrste hobi,« je o tovrstnem početju za ameriške medije povedal mladi poslovnež iz Chicaga. »Nekateri zbirajo kipce, meni pa vse, kar mi pade na misel, za preživetje v primeru katastrofe«. In nekaj njihovih drobnih nasvetov? Vselej imejte večje vedro ali celo kad polno vode. V primeru, da bi šlo kaj narobe, boste imeli vode vsaj za nekaj časa. Če imate udobne čevlje, v katerih lahko tečete, jih imejte vselej pripravljene, da jih lahko karseda hitro nataknete in zbežite. Pripravljen imejte prenosni radio in zadostno zalogo baterij, vžigalnikov, vžigalic ... kot pravijo, bi bila lahko vsaka takšna stvar tedaj vredna vsaj 100 evrov. No, če verjamete ...

S satanom v boj proti asteroidom - 6
S satanom v boj proti asteroidom - 6 FOTO: NASA

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 325