Moskisvet.com
Pošast iz Neretve - 4

Zanimivo

V Bosni ujeli pradavnega rečnega krvosesa

A.M.
04. 07. 2013 08.23
67

Spokojno jutro se je prevesilo v pravo adrenalinsko izkušnjo, ko je ribič iz Neretve potegnil 500 milijonov let staro ’pošast’.

Pošast iz Neretve - 2
Pošast iz Neretve - 2 FOTO: Wikipedia
Tomislav Limov je sprva misli, da je ulovil jeguljo, a se je motil. Polmetrska riba, podobna kači, je imela nenavadna okrogla usta s številnimi ostrimi zobmi, eno nosnico na vrhu glave in sedem škržnih rež na vsaki strani telesa. Natančnejši pregled je pokazal, da gre za eno najredkejših rib nasploh, ki je v Neretvi do sedaj še niso opazili.

Vrsta starodavnega orjaškega rečnega piškurja, ki jo imenujejo tudi 'rečni vampir', del svojega življenja preživi v sladki vodi, del pa v morjih. Riba ima posebno obliko okroglih čeljusti, ki jih ne more zapreti. Okolica je posejana z ostrimi zobci, s katerimi se prisesa na žrtev in pije njene življenjske sokove. Vrsta se evolucijsko ni spremenil že 500 milijonov let. Nekateri primerki zrastejo tudi do enega metra v dolžino in spominjajo na kakšne stvore iz znanstveno-fantastičnih filmov.

Piškurji imajo posebno okroglo čeljust, s katero se prisesajo na žrtve.
Piškurji imajo posebno okroglo čeljust, s katero se prisesajo na žrtve. FOTO: Wikipedia


Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497