Moskisvet.com
robot

Zanimivo

Tudi roboti so rasisti

STA/Ma.K.
08. 12. 2016 15.33
0

Porast digitalnih tehnologij je pospešil marsikateri postopek na javni upravi, a obenem tudi odprl vrata popolnoma novim zapletom, ko se pri novodobnih napravah kaj zalomi. A v zadnjem primeru novozelandskega državljana azijskih korenin, ki je želel obnoviti svoj potni list, je bil občutek, ki je bil posledica računalniške napake, boleče znan.

Robot za prepoznavo obrazov na upravi za notranje zadeve v Wellingtonu je zavrnil fotografijo Richarda Leeja, ker naj bi na njej imel zaprte oči. Ker je rasizem proti državljanom z azijskimi koreninami v tem delu sveta občutljiva tema - med najpogostejšimi rasističnimi opazkami so šale na račun njihovih oči - je zaplet sprožil javno polemiko.

Novozelandski uradniki so se na to takoj odzvali in zavrnili možnost, da bi robot v primeru 22-letnega študenta deloval iz rasističnih nagnjenj. Namesto tega so predstavili preprosto razlago: računalniška napaka.

Predstavnik notranjega ministrstva Steve Corbett je tako AFP pojasnil, da njihovi računalniški sistemi ne "diskriminirajo proti nobeni skupini ljudi", težava pri Leeju pa naj bi bila osvetlitev fotografije. "To je tudi najbolj pogosta težava pri tovrstnem sistemu, ko tehnologija za prepoznavo obrazov zazna sence na obrazu in zaradi tega izda generično opozorilo, da so oči na fotografiji zaprte," je pojasnil.

Tudi študent letalskega inženirstva je sprejel to razlago. "Celotno zgodbo sem sprejel s humorjem, saj je očitno, da gre za programersko napako v tehnologiji za prepoznavo obrazov," je povedal Lee novinarjem.

robot
robot FOTO: Thinkstock

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470