Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Zanimivo

Tole se dejansko pelje!

S.R.
23. 06. 2012 07.54
3

No, tale pa je izraz 'chopper', s katerim poimenujejo posebno vrsto motorjev, vzel kar precej dobesedno. 'Chopper' (v prevodu pomeni tudi 'sekac', 'sekalec') je namreč motor, ki je bil zgrajen iz nič ozirma prirejen iz obstoječega motocikla. No, Madžar Istvan Puskas pa je tako tradicijo 'chopperjev' kot prevod besede vzel malce dobesedno in si motor izdelal kar sam. In to iz lesa.

Motorji tipa 'chopper' so sicer postali priljubljeni po drugi svetovni vojni, ko so se izurjeni vojaški mehaniki vračali domov in začeli predelovati svoje motorje, z njih odstranjevati 'odvečne' dele ali pa so motorje izdelali povsem iz nič.
Tega se je lotil tudi Istvan Puskas, motoristični navdušenec iz Madžarske, ki pa je izraz 'chopper' ('sekalec') kot omenjeno vzel precej dobesedno in si svojega 'chopperja' izdelal kar iz lesa navadne robinije oz. neprave akacije (Robinia pseudoacacia L.), ki sicer uspeva tudi v Sloveniji. Čeprav se je tudi v preteklosti marsikdo odločil kar iz lesa napraviti svoje priljubljeno prevozno sredstvo, pa je madžarski 'chopper' skoraj zagotovo prvi primerek iz lesa, ki dejansko deluje. Istvan je svoj edinstveni motor gradil kar dve leti, skoraj v celoti pa je zgrajen iz lesa omenjene robinije, ki je precej odporna na vodo.
Sicer ni povsem jasno, ali si strokovnjak za kmetijstvo iz mesta Tiszaros (161 kilometrov od Budimpešte) ne more privoščiti tega motocikla ali pa je le želel ustvariti nekaj povsem svojega. Vsekakor je ustvaril mojstrovino, ki povsod, kjer se z njo pojavi, pritegne ogromno pozornosti. Poleg iz lesa je motor zgrajen še iz drugih zanimivih materialov. Ročaji na krmilu in izpušna cev so tako izdelani kar iz kravjih rogov, medtem ko jelenovo rogovje služi kot dekoracija. A pri vsem skupaj je seveda najbolj presenetljivo, da Puskasov motor dejansko deluje. Vanj je namreč vgradil star Fiatov avtomobilski motor, za tank pa služi kar lesen sodček. A glede na to, da motor nima prav nobenega vzmetenja, zagotovo ni najboljša izbira za daljša potovanja. Kljub temu pa gre za občudovanja vreden dosežek.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376