Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Zanimivo

To so živali z najdaljšo življenjsko dobo!

N.J.
07. 09. 2015 08.09
5

Si predstavljate, da so želve, ki so bile v času Darwinovega raziskovanja galapaškega otočja 'mladoletne', še danes žive? Seveda imajo častitljivo starost, niso pa edine živali z zelo dolgo življenjsko dobo.

Školjke geoduck

Gre za vrsto velikih školjk, ki živijo v slanih vodah in so po obliki precej nenavadne. Geoduck v kitajskem prevodu pomeni školjka slonji rilec. Ime je dobila po dolgem mišičastem vratu oziroma sifonu, skozi katerega se prehranjuje s planktonom. Velja tudi za 'kraljico' med školjkami, saj njena lupina v dolžino meri od 15 do 20 centimetrov, rilec pa lahko meri več kot meter in pol. Geoduck školjke živijo na severozahodni obali ZDA in Kanade, kjer jih tudi gojijo ter izvažajo v azijske države. Školjke živijo do 150 let, najstarejša je doživela celo 160 let.

Prakuščar tuatara

Prakuščar je edini preživeli predstavnik starinske skupine plazilcev, ki so svoj razcvet doživeli pred 200 milijoni let. Sorodniki tuatare so živeli v mezozoiku, ime pa izhaja iz maorščine in pomeni bodice na hrbtu.
Tuatara je pravi živi fosil, saj se v 200 milijonih let ni spremenil in je tudi edini predstavnik davno izumrlih živali. Živi v rovih na otokih Nove Zelandije in čeprav je podoben ostalim kuščarjem, se od njih zelo razlikuje. Uživa v nižjih temperaturah in ima počasnejšo presnovo. Zanimivo je tudi, da raste zelo počasi, saj šele po petdesetih ali šestdesetih letih popolnoma odraste. Odrasla žival v dolžino meri 60 cm, povprečna starost teh živali pa je 120 let.

Morski tuba črvi

Pisani globokomorski črvi v obliki tube živijo na dnu oceanov. Njihova življenjska doba je okoli 170 let, vendar so mnogi znanstveniki prepričani, da lahko živijo tudi več kot 250 let.

Rdeči morski ježek

Vrsta morskega ježka živi samo v Tihem oceanu, in sicer tako v plitvinah pa vse do globine 90 metrov. Ježek ima do osem centimetrov dolge bodice, ki se po potrebi obnavljajo. Znani so tudi primerki z 19 centimetrov dolgimi bodicami. Njihova povprečna življenjska doba naj bi bila 30 let, vendar so znanstveniki odkrili prav posebno vrsto, ki lahko doživi tudi 200 in več let.

Ribe koi

Koi ali krapi so pisane ribe, ki jih večinoma vidimo v okrasnih ribnikih in akvarijih. Obstaja več vrst koi rib, nekatere so majhne, druge zrastejo do velikosti pol metra in več. Manj pa je znano, da imajo lahko nekatere vrste izjemno dolgo življenjsko dobo, saj živijo preko 200 let. Izjemno starost je doživela ribica z imenom Hanako, ki je poginila 7. julija 1977 pri častitljivih 226 letih.

Galapaške želve

Želve so najdlje živeči plazilci na svetu. Najstarejši predstavnik te živalske vrste z imenom Harriet, doma iz Galapagosa, je imel 175 let, ko mu je leta 2006 odpovedalo srce. Harriet je bival v živalskem vrtu pokojnega Steva Irwina, avanturista in velikega ljubitelja živali. Galapaška želva Harriet naj bi bila najstarejša in celo zadnja predstavnica skupine želv, ki so 'pričakale' Darwinovo raziskovalno ladjo. Vendar naj bi po nekaterih podatkih še višjo starost dosegla aldabrska želva z imenom Adwaita, ki naj bi marca istega leta umrla v starosti 250 let.

Islandska školjka quahog

Školjka z latinskim imenom arctica islandica, imenovana tudi quahong, ima življenjsko dobo več sto let. Znanstveniki starost školjke določajo s pomočjo 'obročkov' na lupini, podobno kot to velja za kroge drevesnega debla. Najstarejši primerek islandske školjke, zapisan tudi v Guinnessovi knjigi rekordov, so našli pred tremi leti na obali Velike Britanije, glede na število 'obročkov' pa so ji znanstveniki z univerze v severnem Walesu določili kar 410 let.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 306