Moskisvet.com
Dunaj

Zanimivo

To je za življenje najboljše mesto na svetu!

STA/N. K.
20. 03. 2018 15.13
2

Avstrijska prestolnica je znova pometla s konkurenco in se obdržala na vrhu lestvice mest, ki ponujajo najboljšo kakovost življenja na svetu. Tudi neslavno dno lestvice, ki jo sestavlja mednarodno svetovalno podjetje Mercer, sicer ostaja enako, saj še naprej, tako kot že desetletje doslej, pripada iraški prestolnici Bagdad.

Mercerjeva raziskava je zajela 231 mest. Njen namen je v prvi vrsti pomagati podjetjem in organizacijam pri določanju višine plač za mednarodne uslužbence in nadomestil za delo v tujini. Med kriteriji, ki jih upoštevajo pri Mercerju, namreč nikakor niso zgolj cene in življenjski standard, ampak med drugim politična stabilnost, urejenost zdravstva in šolstva, stopnja kriminala, možnosti za rekreacijo in zabavo ter javni promet.

Že tradicionalno so na lestvici najvišje uvrščena evropska mesta, ki so tudi letos pobrala kar osem mest v prvi deseterici. Nemčija in Švica sta v top deseterici zastopani s po kar tremi mesti, poleg Avstrije pa so se med najboljših deset prebile še mesta na Novi Zelandiji, v Avstraliji in Kanadi.

Dunaj z 1,8 milijona prebivalcev že deveto leto zapored ostaja na prvem mestu. Po prepričanju Mercerja mesto med drugim odlikuje živahno kulturno dogajanje, dobro urejeno in kvalitetno zdravstvo ter zmerni stanovanjski stroški. Na drugem mestu je švicarski Zürich, tretje pa si delita novozelandski Auckland in nemški München. Peti je kanadski Vancouver, ki torej nudi najvišjo kakovost življenja v Severni Ameriki. Iz Azije je najbolje uvrščen Singapur na 25. mestu, iz Latinske Amerike Montevideo na 77. mestu in iz Afrike Durban na 89. mestu.

Iz vzhodne Evrope se je najbolje uvrstila Praga na 69. mestu, sledi ji Ljubljana na 76. mestu, nato Budimpešta na 78. mestu.

Med najslabše uvrščenimi sta poleg Bagdada, ki ga že vse od ameriške invazije leta 2003 pretresa sektaško nasilje, Sana in Damask, prestolnici v vojnah opustošenih Jemna in Sirije.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497