Moskisvet.com
Oploditev

Zanimivo

Tega o spermi zagotovo niste vedeli

Ma.K.
07. 06. 2016 08.04
2

O spermi kroži veliko mitov. Od tega, da določena hrana vpliva na njen okus in strukturo, do beljakovinske vrednosti in preživetvenih sposobnostih. A kaj v resnici drži? Preverili smo resničnost šestih mitov, ki krožijo med ljudmi.

moško premoženje
moško premoženje FOTO: Thinkstock

Uživanje ananasa naredi spermo bolj sladko

Ne drži! Strokovnjak dr. Wolfgang Bühmann iz združenja nemških urologov razkriva: »Nikakršna hrana ne more vplivati na okus sperme.« Ob tem dodaja, da okus te telesne tekočine vendarle spominja na eno živilo. »Sperma ima v osnovi rahel okus po kostanjih.«

Po tisočih izlivih je vsega konec

Neumnost! Ne glede na to, kolikokrat ejakulirate, strokovnjaki zagotavljajo, da vam ne bo zmanjkalo sperme. Če smo natančnejši: v eni sekundi moško telo v najboljšem primeru proizvede okrog 1200 spermijev. To mora še tako aktivnemu junaku zadostovati za nemoteno zadovoljevanje njegovih potreb.

Sperma
Sperma FOTO: Thinkstock
Mobilni telefoni slabšajo kakovost spermijev

Drži! Rezultati neke britanske raziskave, ki so bili objavljeni v strokovni reviji Reproductive BioMedicine Journal, potrjujejo ta mit: moški, ki svoj mobilni telefon nosijo v hlačnem žepu, tvegajo poškodbe spermijev. Že ena ura sevanja s tako kratke razdalje ima namreč lahko hude posledice: spermiji naj bi se lahko celo naravnost 'skurili'. Do teh rezultatov so strokovnjaki prišli po letu dni pregledovanja in preiskovanja semenske tekočine več kot 100 testirancev. Rezultat: pri 47 odstotkih testirancev, ki so ponavadi svoj mobilni telefon nosili v sprednjih hlačnih žepih, so odkrili spermije slabše kvalitete, kot pri tistih, ki so imeli telefon spravljen kje drugje ali pa ga sploh niso nosili s seboj.

Sperma vsebuje veliko beljakovin

Ne drži! Sperma je večinoma (v kar 95 odstotkih) sestavljena iz vode. Mimogrede, ne moremo reči niti da je zdrava, niti da ni. Če jo ženska pogoltne, se v njenem telesu povsem normalno razgradi, kot vse ostalo, kar zaužije. Prav tako pa ne moremo reči, da ima kakšne vidnejše pozitivne učinke. Sperma namreč ne vsebuje nikakršnih hranilnih snovi, je povsem nevtralna.

Sperma določa spol otroka

Drži! Katerega spola bo otrok, je odvisno od tega, katere semenske celice se uspejo oploditi. Jajčece ženske vsebuje samo kromosome X, spermiji po drugi strani nosijo tako kromosome X, kot tudi kromosome Y. Od tega, kateri spermiji najprej najdejo pot do jajčeca, je odvisno, ali bosta s partnerico zaplodila fantka (XY) ali punčko (XX). Moški torej nedvoumno določi spol otroka.

Sperma ne preživi na zraku

Ni res! Na zraku spermiji lahko preživijo tudi več ur. Obdaja jih namreč zaščitni sloj semenske tekočine. A ko spermo obrišete s kože, se ta ščit izgubi in tako spermiji niso več sposobni oploditi jajčeca.

Oploditev
Oploditev FOTO: Thinkstock

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479