Moskisvet.com
žeparji so povsod

Zanimivo

Tako vas najhitreje okradejo!

N.J.
07. 07. 2017 08.07
6

Ukradena denarnica ali dokumenti, razbito avtomobilsko steklo in drugi podobni dogodki so tisti, zaradi katerih se lahko sicer sanjske počitnice spremenijo v pravo nočno moro. Ker se na žeparje lahko pripravite le tako, da jim onemogočite delo, je pred vami nekaj najpogostejših žeparskih trikov, da boste vedeli, na kaj morate biti še posebej pozorni.

tat na plaži
tat na plaži FOTO: Thinkstock

Žeparji marsikaterega turista oropajo idile. Medtem ko 'klasični' tatovi tvegajo veliko, ko plenijo po trgovinah, žeparji ne tvegajo veliko, saj se hitro izgubijo v množici, zato jih je težko odkriti.

Kraja v gneči

V gneči, kjer se neprestano dotikamo drugih ljudi, težko opazimo, če nam kdo iz žepa potegne denarnico. Med vožnjo s sredstvi javnega prevoza, na bolj obljudenih krajih, na koncertih in v drugih okoliščinah, kjer je pričakovati večjo množico ljudi, moramo paziti, da denarnice, denarja, dokumentov in drugih vrednih predmetov ne hranimo v žepih, če imamo pri sebi torbico, pa naj bo ta obvezno zapeta z zadrgo. Žeparji pogosto v rokah nosijo predmete, recimo jakno ali časopis, da prekrijejo roke. Ko izmaknejo predmet, ga hitro skrijejo in izginejo v množici.

Ko smo preveč sproščeni

Denarnice, denarja in drugih vrednih predmetov tudi ni priporočljivo shranjevati v zunanjih žepih nahrbtnikov. Tako izpostavljene predmete žepar lahko brez večjih težav izmakne. Pogosto so tarče speči ljudje na plažah, letališčih, avtobusnih in železniških postajah ter v lokalih, ko odložimo torbo na stol poleg nas. Pogoste tarče so tisti, ki recimo berejo v parku in imajo poleg sebe odprt nahrbtnik. Žepar bo sedel v njegovo bližino in skušal izmakniti denarnico iz torbe.

Ko se znajdete v 'sendviču'

Tehnika 'sendvič', pri kateri žeparja delujeta v paru, sodi med najpogostejše. Eden od dvojice se nenadoma ustavi pred žrtvijo, ki se vanj zaleti, drugi žepar pa mu od zadaj izmakne denarnico. Pozornost žrtve je osredotočena na pajdaša, tako da ne opazi resničnega žeparja. Tovrstne tehnike lahko delujejo tudi tam, kjer je manj ljudi.

Odvračanje pozornosti

Žeparji pozornost žrtve preusmerijo na neko stvar, in ko žrtev ni pozorna več na svoje stvari, žepar izmakne denarnico. Preusmerjanje pozornosti lahko vključuje različne stvari, ki jih je skoraj nemogoče določiti. Dva člana ekipe lahko uprizorita pretep, tretji pa žrtvi ukrade denarnico. Pri tovrstnih krajah včasih uporabljajo tudi otroke, ki zamotijo žrtev. Treba je paziti, saj so lahko žeparji tudi otroci. Ponekod na primer žrtev polijejo s kakšno snovjo, a tega žrtev ne opazi (ptičji iztrebki, barva …), in ponudijo, da jo očistijo. Med zanesljive distrakcije spada tudi seks. Privlačna ženska, ki je videti pijana, se dotika žrtve (moškega) in mu pri tem izmakne denarnico.

Žeparji pa ne želijo zmeraj odvrniti pozornosti od žrtvinega denarja. Včasih hočejo, da se žrtev osredotoči nanj. Pomočnik nenadoma zavpije: "Nekdo mi je ukradel denarnico." Žepar pa bo opazoval. V takšnem primeru se namreč večina ljudi prepriča, ali ima svojo denarnico še pri sebi. S tem pa žeparju pokažejo, kje imajo spravljen denar, in mu precej olajšajo delo.

Pogosto zalezujejo bančne avtomate, da vidijo, kam žrtev shrani denar, ali se bodo večkrat "pobrusili" ob žrtev, da ugotovijo, kje imajo spravljeno denarnico.

Žeparji nenehno preizkušajo nove trike, tako da se je skoraj nemogoče popolnoma pripraviti nanje, a lahko jim precej otežimo njihovo delo.

Ste pripravljeni pomagati?

Nekateri žeparji merijo na sočutje. Pomočnik "po nesreči" izpusti kup drobiža na tla ali vrečko s špecerijo in upa, da mu bo žrtev pomagala. Ko se žrtev skloni in pomaga pobrati stvari, ji žepar ukrade denarnico, dokumente ali kateri drugi predmet. Obstajajo celo primeri, ko se je pomagač na plaži pretvarjal, da se utaplja, žepar pa je potem žrtvi, ki mu je pomagala, izmaknil dragocenosti.

Kraja
Kraja FOTO: Thinkstock

Z zemljevidom

Pogosti so tudi premeri, ko so žrtve žeparjev nič hudega sluteči vozniki ali ljudje, pripravljeni pokazati pravo pot. Pomočnik zamoti voznika, tako da ga recimo z zemljevidom vpraša za pot, žepar pa skozi sovoznikovo okno (če je to seveda odprto) ukrade denarnico. Podobno z zemljevidom lahko zmedejo tudi 'domačina'. Eden od para prosi, če mu pokaže pravo pot, medtem pa mu drugi izmakne dragocenost.

Prežijo na vas, tarča je avtomobil

Ne le manjše vredne predmete – nekateri želijo tudi tiste večje, recimo avtomobile. Vsakič ko parkirate avtomobil na parkirišču, preverite, ali ste avto res zaklenili. Obstajajo namreč nekakšni motilniki naprav za zaklepanje avtomobila. Ko z daljincem zaklenete avtomobil, nepridiprav prestreže signal. Ko se za nekaj časa oddaljite od avtomobila (greste na stranišče, v trgovino ipd.), brez težav odklenejo avto in ga izpraznijo. V najslabšem primeru ga lahko tudi naložijo na enega od tovornjakov, s katerim čakajo v bližini na primerno žrtev, in nato avto odpeljejo v tujino, kjer ga prodajo.

KAKO SE LAHKO ZAVARUJETE?

Zaščita

Naj bomo še tako previdni, vseh žeparjev ni mogoče opaziti. Mnogi se oblačijo kot bogati poslovneži, ženske imajo s seboj otroke, za katerimi skrivajo roke, in tako naprej. Nekateri se vedejo kot turisti, da zavedejo svoje žrtve.

Prva in najpomembnejša obramba pred žeparji je, da skrijemo dragocene stvari tja, kjer jih je težko doseči. Nikoli ne dajajte denarnic v zunanje žepe nahrbtnikov ali v zadnje žepe hlač, saj ste tam najbolj ranljivi. Najbolje je, da imate denarnico okoli pasu pod obleko ali privezano okoli vratu pod majico, seveda pa ne pozabite občasno (na diskreten način) preveriti, ali so vse stvari tam, kamor ste jih pospravili.

Pomembno je tudi, da niste videti kot žrtev. Ljudje, ki so videti izgubljeni, zmedeni in raztreseni, so idealna tarča za žeparje. Samozavestni in čuječi ljudje bodo avtomatično manj privlačni za žeparski podvig. Žeparji so večinoma previdni in se bodo za vsako ceno poskušali izogniti soočenju. Celo če imajo možnost ukrasti denarnico žrtvi, bodo raje izpustili priložnost, če ta deluje samozavestno in 'visoko tvegano'.

kraja identitete
kraja identitete FOTO: iStockphoto

A naj bomo še tako previdni, zmeraj obstaja možnost, da nas žeparji prelisičijo. V tem primeru je treba takoj ukrepati. Imejte seznam vsega, kar imate v denarnici, še posebej identifikacijske številke kreditnih kartic in izpisane telefonske številke, na katere se lahko obrnete za preklic dokumentov in bančnih kartic.

Pametno je, da imate kartice na različnih mestih, da ne bi izgubili vseh naenkrat. Nikoli ne smete imeti pri sebi pravih PIN-številk. Koristen trik je, da imate v denarnici listek s petimi ali šestimi naključnimi kombinacijami (da bo žepar mislil, da gre za kode pin), ki nimajo nobene zveze s karticami ali vami. Žepar bo na karticah preverjal številke in jih drugo za drugo izgubljal. Vendar se na to ne smete pretirano zanašati.

Dobro je imeti s seboj na potovanju tudi fotokopije dokumentov, kreditnih in bančnih kartic, če vam jih ukradejo. Z njimi boste precej lažje reševali zaplete na veleposlaništvu. Kopije imejte v hotelu, druge pa naj ima nekdo, ki mu zaupate, v domovini. Če izgubite vse, vam jih bodo lahko poslali po faksu. Dobro je imeti tudi seznam telefonskih številk in poštnih naslovov za nujne primere, recimo številke veleposlaništva, policije in tako naprej.

Žeparji še ne bodo tako kmalu izginili, a če smo nanje pripravljeni, bodo skoraj gotovo raje poiskali kakšno drugo tarčo. Med najbolj "žeparsko" nevarna mesta spadajo Hanoj, Atene, Amsterdam, Buenos Aires, Firence, Pariz, Madrid, Praga, Rim in Barcelona. A ne pozabite, žeparji niso le v tujih državah.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328